Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie din PE, denunță o “minciună populistă”: Nu este adevărat că minele din România se închid când vrea UE și nici din cauza UE
Președintele Comisiei pentru Industrie din Parlamentul European, Cristian Bușoi, și-a manifestat luni disponibilitatea și sprijinul pentru sindicaliștii și autoritățile locale din Valea Jiului pentru a sprijini această regiune în tranziția către o economie mai verde și a subliniat că “ideea că alte țări își păstrează minele și România le închide este o minciună populistă”. Eurodeputatul PNL a subliniat că așa cum Polonia are protecție și timp de tranziție pentru minerii ei, așa are și România.
“Ideea că minerii din România ar fi lăsați în voia sorții, iar minerii din Polonia, Cehia și Germania sunt la adăpost este o minciună populistă. Toate țările cu bazine carbonifere au aceleași probleme și cer timp pentru închiderea minelor Ca președinte al Comisiei pentru Industrie din Parlamentul European, voi fi mereu la dispoziția și alături de sindicaliștii și autoritățile locale din Valea Jiului, așa cum sunt în contact cu minerii și autoritățile din Polonia și alte țări ale UE. Minerii trebuie să înțeleagă că probleme similare există peste tot în UE și se rezolvă la fel în toată Uniunea Nu este adevărat că minele din România se închid când vrea UE și nici din cauza UE”, a afirmat președintele Comisiei ITRE (industrie, cercetare și energie) din PE într-un comunicat.
El a subliniat că industria minieră europeană este pusă la încercare peste tot în Europa, arătând că, în 2019, industria europeană a cărbunelui a raportat o producție de 65 milioane tone, față de 277 milioane tone în 1990, ceea ce reprezintă o scădere cu 80%.
“Germania, Polonia, Cehia au aceleași probleme ca România și toate țările iau decizii nepopulare, asupra cărora revin, negociază, caută soluții, fac progrese lente și plătesc costuri. Nicăieri nu există o rețetă de succes”, a mai continuat acesta.
Cristian Bușoi a spus că Germania a adoptat legea privind închiderea minelor în iulie anul trecut, dar închiderea este programată peste 17 ani, același lucru fiind făcut și de către Cehia.
El a mai dat ca exemplu și situația Poloniei.
“În Polonia, cel mai mare producător de cărbune din UE, din cauza costurilor, numărul de mine s-a redus de la 70 la 25, iar numărul minerilor a scăzut de 4 ori, minerii și guvernul ajungând abia în septembrie 2020 la un acord de închidere a minelor peste 28 de ani. Și Polonia a deschis, după 25 de ani, o mină nouă, care provoacă proteste majore din partea ecologiștilor; dar, tot anul trecut, Polonia a închis două mine”, a explicat eurodeputatul PNL.
Șeful Comisiei ITRE a denunțat o speculare de către populiști a problemelor din bazinele miniere, care pun gaz pe foc, și a criticat ceea ce numește “o intoxicare” pe tema protestelor miniere..
El a transmis și un mesaj către cei din Valea Jiului.
“Oamenii din Valea Jiului, mineri, sindicaliști, autorități locale, trebuie să știe că sunt foști și actuali reprezentanți ai minerilor implicați în politica europeană, sindicatele miniere comunică cu toate instituțiile europene. Oamenii din Valea Jiului să știe că nu stau ei în partea de Europă cu acoperișul mai scurt, iar nemții, polonezii, cehii sunt acoperiți. Aceasta este o intoxicare și de aici trebuie pornit și discutat clar un plan pe termen scurt și lung. De asemenea, exista surse de finanțare – precum Fondul pentru Tranziția Justă – care vor putea sprijini locurile de muncă noi și reconversia profesională pentru cei afectați de închiderea minelor”, a afirmat Bușoi.
Din cele aproape 80 de miliarde de euro de care va beneficia prin intermediul Cadrului Financiar Multianual 2021-2027 și a fondului de redresare Next Generation EU, România va avea parte de 1,94 miliarde de euro din Fondul pentru o tranziție justă, reprezentând aproximativ 11% din acest fond și fiind a patra cea mai mare alocare, după Germania, Polonia și Cehia.
Peste 200 de mineri de la exploatările de cărbune Lupeni, Vulcan şi Livezeni au protestat vineri dimineaţa în faţa sediului administrativ al Minei Lupeni, nemulţumiţi că plata drepturilor băneşti pe luna ianuarie este întârziată, ei solicitând intervenţia ministrului Energiei, Victor Popescu, în deblocarea situaţiei de criză. Liderii sindicali prezenţi la faţa locului au anunţat că două schimburi de la minele Vulcan şi Livezeni s-au solidarizat cu protestatarii de la Lupeni şi au rămas în subteran.
Sursa: caleaeuropeana.ro