Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie din PE: Voi ajuta zonele dependente de cărbune și de industria grea a oțelului, printre ele aflându-se și regiuni din România, în tranziția către o economie verde

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie din PE: Voi ajuta zonele dependente de cărbune și de industria grea a oțelului, printre ele aflându-se și regiuni din România, în tranziția către o economie verde

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European și- a asumat angajamentul de a ajuta zonele afectate puternic, dependente de cărbune și de industria grea a oțelului, precum unele regiuni din România, în tranziția către o economie verde.

”Misiunea mea este să ajut zonele afectate puternic dependente de cărbune și de industria grea a oțelului în tranziția către o economie verde. Printre acestea se numără și importante regiuni din România (Oltenia, Valea Jiului), care trebuie să folosească acest fond în mod eficient pentru a nu rămâne în urmă și a-și păstra competitivitatea pe piață”, a transmis Bușoi într-un mesaj pe Facebook, care este și raportor al instituției europene legislative pentru Programul de cercetare al Fondului de cercetare pentru cărbune și oțel.

Potrivit Comisiei Europene , prin acest program, anual, sunt alocate aproximativ 40 de milioane de euro către universități, centrelor de cercetare și companiilor pentru a finanța proiecte în domeniul oțelului și cărbunelui.

”Am reușit deja să obținem, în Europa, rezultate excelente de cercetare în multe domenii tehnologice și avem nevoie să menținem acest trend foarte bun și în următorii ani, mai ales în industria siderurgică și pentru regiunile care folosesc mult cărbune și se află în perioada de tranziție către economia verde”, a mai spus Cristian Bușoi.

Mesajul eurodeputatului român vine în contextul în care industria europeană asigură peste 36 de milioane de locuri de muncă directe și contribuie decisiv la creșterea economiei. ”Trebuie să o protejăm în fața principalilor competitori, precum China, și să accelerăm investițiile în tehnologii de ultimă generație”, a semnalat președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European.

Acesta a punctat că există instrumente financiare.

Pe lângă Fondul RFCS, există Programul Horizon Europe, cu un buget agreat de 95,5 miliarde euro (cu 30% mai mare decât Horizon 2020), care va menține UE în fruntea cercetării și inovării globale. ”Trebuie să avem însă și curajul deciziilor asumate pentru ca tranziția să se facă echilibrat în toate regiunile UE”, consideră Cristian Bușoi.

Programul Orizont Europa, cel mai ambițios program de cercetare al UE până în prezent, a devenit operațional din 2021 când a introdus o serie de caracteristici noi față de predecesorul sau programul Orizont 2020, pentru a continua să aducă o schimbare reală în viața cetățenilor și a societății în ansamblu .

Orizont Europa este o parte esențială a punerii în aplicare a „ O agendă europeană reînnoită pentru cercetare și inovare — șansa Europei de a-și modela viitorul ”.

Această agendă, discutată în cadrul reuniunii liderilor UE de la Sofia din mai 2019, a evidențiat măsurile necesare pentru a asigura competitivitatea Europei la nivel mondial.

Programul Orizont Europa, propus de Comisie în iunie 2018 ca parte a bugetului UE pe termen lung pentru perioada 2021-2027, este cel mai ambițios program de cercetare și inovare de până acum și va menține UE în avangarda cercetării și inovării la nivel mondial.

Sursa: caleaeuropeana.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”