Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, va face toate demersurile ca PE să aprobe bugetul necesar Fondului European pentru Apărare
Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE), va face toate demersurile ca Parlamentul European să sprijine aprobarea bugetului de 7,9 miliarde de euro destinat Fondului European de Apărare, potrivit unei postări pe Facebook.
„Salut acest Acord și mă bucur că am reușit să găsim consensul necesar pentru ca UE să aibă cu adevărat posibilitatea să își întărească politica în domeniul apărării comune și să dispună de cele mai bune mijloace în vederea asigurării securității cetățenilor europeni”, transmite eurodeputatul liberal, care promite, totodată, să facă „toate demersurile ca în cadrul Parlamentului European să obținem susținerea necesară pentru aprobarea bugetului necesar Fondului European pentru Apărare”.
„Fondul European de Apărare este extrem de necesar pentru că va facilita cercetarea și dezvoltarea în domeniul apărării comune și va asigura un nivel de securitate mai bun și mai armonizat în Uniune”, mai subliniază Cristian Bușoi.
Noul Fond va sprijini acțiunile de colaborare și cooperarea transfrontalieră în întreaga UE, în fiecare etapă a ciclului industrial legat de produsele și tehnologiile de apărare. Proiectarea programului va asigura participarea industriilor de apărare de toate dimensiunile, inclusiv a IMM-urilor și a întreprinderilor mici și mijlocii, în întreaga UE, consolidând astfel și îmbunătățind lanțurile de aprovizionare și de valoare ale apărării.
Acordul provizoriu a fost realizat în cadrul Trilogului de negociere pe care Cristian Bușoi l-a avut ca președinte al Comisiei ITRE din Parlamentul European cu comisarul pentru Piață Internă, Thierry Breton și reprezentantul Președinției germane a Consiliului UE, Lutz Holländer.
De asemenea, decizia privind Fondul European de Apărare a fost posibilă după deblocarea bugetului UE la nivelul liderilor statelor membre, Ungaria și Polonia renunțând la veto. De asemenea, ea urmează primului raport anual din istorie privind domeniul apărării europene, care subliniază că UE nu deține capabilitățile militare necesare pentru a îndeplini obiectivele autonomiei sale strategice .
Sursa: caleaeuropeana.ro