Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie și energie din PE consideră că tranziția către ”economia verde trebuie făcută pas cu pas, fără să afecteze și mai mult economiile și așa slăbite” de criza COVID-19
Securitatea energetică a Uniunii Europene, rezistența sistemului și asigurarea unor prețuri accesibile pentru toți cetățenii Uniunii sunt esențiale pentru viitor, a subliniat europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE), vicepreședintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European, în cadrul webinarului ”Never waiste a crises” – O actualizare privind securitatea energetică europeană, organizat sub egida Conferinței de securitate de la Munchen, potrivit unui mesaj postat pe Facebook.
Discuțiile întrevederii în format virtual s-au concentrat pe securitatea energetică a Uniunii Europene în era epoca post-pandemie, dependența europeană de sursele externe de energie și atingerea neutralității climatice.
În acest context, Cristian Bușoi a punctat că, fără dubiu, ”digitalizarea, inovarea și retehnologizarea reprezintă viitorul UE și datorită Planului de redresare economică, cu un buget extrem de generos, avem o șansă reală să atingem obiectivul <<zero emisii de carbon până în 2050>>, asumat de Comisia Europeană”.
Cu toatea acestea, eurodeputatul român consideră că ”această transformare către economia verde trebuie făcută pas cu pas, fără să afecteze și mai mult economiile și așa slăbite de criză”.
Astfel, este nevoie de un ”echilibru între ambițiile Green Deal și o tranziție fezabilă care să nu discrimineze nicio regiune”, a mai punctat Bușoi.
”În perioada de tranziție ar trebui să ne concentrăm mai mult pe consolidarea standardelor de siguranță, pe potențialul energiei nucleare și cel al gazelor, în special în zonele dependente de cărbune. În paralel, avem nevoie de o strategie bine întemeiată pentru hidrogen. Producția sporită la care ne așteptăm necesită investiții seriose în dezvoltarea sau transformarea infrastructurii din statele membre și consolidarea sau crearea capacităților de stocare”, a precizat vicepreședintele Comisiei ITRE din Parlamentul European.
La 11 decembrie 2019, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a prezentat o inițiativă ambițioasă a Executivului european – Pactul Ecologic European – prin care acesta dorește să transforme Europa în primul continent neutru din punct de vedere climatic până în 2050.
Pactul Ecologic European oferă o foaie de parcurs care conține acțiuni menite să încurajeze utilizarea eficientă a resurselor prin trecerea la o economie circulară curată și să pună capăt schimbărilor climatice, să inverseze declinul biodiversității și să reducă poluarea. Acest pact prezintă investițiile necesare și instrumentele de finanțare disponibile și explică modul în care se va asigura o tranziție justă și favorabilă incluziunii.
În contextul pandemiei de coronavirus și a efectelor economice ale acesteia, Uniunea Europeană a mutat în plan secund dezbaterea despre Pactul Ecologic European.
Într-un mesaj video de revitalizare a discuțiilor pe marginea acestui dosar publicat la finalul lunii aprilie, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen a precizat că Pactul Ecologic European va reprezenta motorul relansării Europei și a atras atenția asupra reluării vechilor obiceiuri după criza sanitară, care va determina o încălzire mai mare a planetei.
Sursa: caleaeuropeana.ro