Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Energie din PE, solicită Comisiei Europene să evalueze centrala nucleară de la Ostrovets pentru a asigura respectarea celor mai înalte standarde internaționale de securitate ecologică și nucleară
Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE) , președintele Comisiei pentru Energie (ITRE) din Parlamentul European, solicită Comisiei Europene să evalueze centrala nucleară de la Ostrovets (Belarus) pentru a asigura respectarea celor mai înalte standarde internaționale de securitate ecologică și nucleară.
„Siguranța nucleară este o prioritate cheie pentru Uniunea Europeană, atât în interiorul, cât și dincolo de frontierele sale externe. (…) Centrala nucleară de la Ostrovets nu ar trebui să-și înceapă funcționarea până când nu s-a demonstrat că respectă pe deplin cele mai înalte standarde internaționale de securitate ecologică și nucleară. Este imperativ ca standardele de securitate nucleară să aibă cea mai mare prioritate nu numai în timpul fazelor de planificare și construcție, ci și în timpul funcționării centralei, și trebuie să fie supravegheate în mod constant de un organism de reglementare independent. În acest scop, solicităm Comisiei și Grupului European de Reglementări în Siguranță Nucleară să continue evaluarea inter pares transparentă și atentă a centralei nucleare de la Ostrovets”, a transmis eurodeputatul PPE, în numele Comisiei din PE pe care o conduce.
Centrala nucleară de la Ostrovets, situată la 50 km de Vilnius în Lituania și în imediata apropiere a altor țări ale UE, precum Polonia, Letonia și Estonia, a început să genereze energie electrică la 3 noiembrie 2020, în ciuda multiplelor probleme de siguranță rămase și fără dovezi ale gradului de implementare a recomandările făcute de evaluarea inter pares a UE din 2018 și de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA).
Evaluarea inter pares a UE, efectuată de Grupul European de Reglementări în Siguranță Nucleară (ENSREG), și-a publicat raportul în iulie 2018. ENSREG a solicitat autorităților din Belarus să elaboreze un plan național de acțiune, pentru a asigura punerea în aplicare la timp a tuturor recomandărilor de siguranță identificate în raportul de evaluare inter pares.
Dorim să subliniem că un raport preliminar ar trebui transmis Belarusului până în martie, când autoritățile din Belarus au programat operaționalizarea centralei.
În context, Cristian Bușoi a exprimat nemulțumirea membrilor Comisiei ITRE cu privire la operaționalizarea comercială pripită a centralei.
„Ar trebui să insistăm asupra punerii în aplicare a tuturor recomandărilor de siguranță și trebuie să asigurăm, de asemenea, o monitorizare eficientă a procesului de implementare, inclusiv vizite regulate ale echipei UE de evaluare inter pares la Ostrovets în timpul funcționării instalației. În această privință, am dori să subliniem importanța cooperării eficiente cu Agenția Internațională pentru Energie Atomică”, a subliniat acesta.
Nu în ultimul rând, președintele ITRE a amintit, de asemenea, concluziile Consiliului European din 10-11 decembrie 2020, și a transmis susținerea colegilor din PE pentru eforturile de investigare a posibilelor măsuri de prevenire a importurilor comerciale de energie electrică din instalațiile nucleare din țări terțe care nu îndeplinesc nivelurile de siguranță recunoscute de UE.
Sursa: caleaeuropeana.ro