Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Energie din PE, schimb de opinii cu directorul DG Energie din Comisia Europeană: Numai prin îmbunătățirea energetică a clădirilor, UE și-ar putea reduce consumul de energie cu cel puțin 6%
Numai prin îmbunătățirea energetică a clădirilor, UE își va putea reduce consumul de energie cu cel puțin 6%,a transmis Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie, Cercetare și Energie (ITRE) din Parlamentul European, în cadrul unui schimb de opinii cu directorul DG Energie din Comisia Europeană, Hans van Steen, despre Directiva privind eficiența energetică, investițiile necesare și ajutoarele financiare date de UE statelor membre pentru atingerea acestui obiectiv.
”Traversăm astăzi un moment dificil, în care trebuie să armonizăm cât mai bine relansarea economiei României și a economiilor europene cu obiectivele privind decarbonarea și tranziția energetică. Iar eficiența energetică joacă un rol cheie pentru ambițiile noastre. Numai prin îmbunătățirea energetică a clădirilor, UE și-ar putea reduce consumul de energie cu cel puțin 5 – 6%”, a atras atenția eurodeputatul român.
Acesta și-a exprimat aprecierea față de decizia Guvernului României de a îi sprijini cu ”15.000 de euro pe românii care își renovează locuințele și previn pierderile. Trebuie să știți că numai prin pereții exterior ai locuințelor se pierde 30% din căldură, iar prin ferestre și acoperiș, cel puțin 25%. Pe lângă beneficiile evidente pentru mediu, reducerea pierderilor înseamnă și înjumătățirea facturillor la energie”, potrivit lui Bușoi.
Conform unor estimări ale DG Energie din Comsia Europeană, renovarea clădirilor pentru conservarea căldurii ar crea cel puțin 2 milioane de slujbe la nivel european.
”Economie de energie am putea face și dacă am recicla și refolosi căldura din centrele mari în care există servere și calculatoare, potrivit directorul DG Energie, care poată discuții avansate cu proprietarii de servere și furnizorii de date pentru reciclarea și refolosirea căldurii din încăperile care găzduiesc aparatură digitală”, a mai spus președintele Comisiei ITRE din PE, Cristian Bușoi.
Comisia Europeană urmează să prezinte miercuri strategia sa denumită ”Renovation Wave”, o prioritate a planului de reducere la zero a emisiilor de gaze cu efect de seră în UE până în 2050, în cadrul căreia va propune standarde minime obligatorii cu privire la performanța energetică a clădirilor din Europa.
Sursa: caleaeuropeana.ro