Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru cercetare din PE, subliniază că una dintre prioritățile sale este digitalizarea în Sănătate: Trebuie să renunțăm la a mai plimba pacienții cu dosarele în mână
Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European a transmis miercuri, în cadrul evenimentului ”Europe’s Digital Transformation”, organizat de Microsoft, că una dintre prioritățile sale este aceea de a aduce inovația în sectorul sănătății și să sprijine digitalizarea asistenței medicale.
”Am discutat despre digitalizarea în Sănătate, cheia pentru reducerea inegalităților care există în acordarea asistenței medicale. Succesul transformării digitale în sănătate și impactul său benefic enorm asupra pacienților va depinde de cât de mult de implicăm astăzi pentru următorii 5-7 ani”, a precizat Bușoi într-un mesaj publicat pe Facebook.
Acesta a subliniat că trebuie ”să renunțăm la a mai plimba pacienții cu dosarele în mână de la un medic la altul, de la un spital la altul”.
”În secolul vitezei și al internetului de viteză, trebuie să renunțăm a mai plimba pacieții cu dosarele în mână de la un medic la altul, de la un spital la altul. Printre prioritățile pe care le am în calitate de președinte al Comisie pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European este să aduc inovația în sectorul sănătății și să ajut la digitalizarea asistenței medicale, în special prin crearea și aplicarea Registrului european eHealth și a platformei Health Data Space”, a completat eurodeputatul.
O altă chestiune asupra căreia Bușoi a atras atenția este nevoia de prevenție pentru a reduce povara de pe bugetul sistemelor de sănătate.
”Astăzi, 80% din costurile cu asistența medicală au direct legătură cu boli netransmisibile, iar pentru prevenție cheltuim, în UE, doar 3%. Nu se poate să continuăm așa”, a conchis eurodeputatul.
Potrivit datelor furnizate de ADR, obiectivele specifice sunt:
1. Realizarea registrelor de sănătate și interconectarea acestora cu alte platforme IT din domeniul e-sănătate;
2. Creșterea utilizării sistemelor de e-sănătate prin realizarea sistemului informatic pentru registrele de sănătate – „RegInterMed”:
3. Actualizarea progresivă de informații, în funcție de nevoile de informații de sănătate identificate – diagnostic, tratament, evoluție, luarea deciziilor în situaţii de urgenţă respectând însă particularitățile și scopul secundar pentru care se colectează aceste date (calculul indicatorilor de incidență, prevalență, morbiditate și mortalitate, cercetare medicală etc.);
4. Dezvoltarea infrastructurii informatice în domeniul e-sănătate, pentru a sprijini utilizarea TIC;
5. Dezvoltarea Sistemului Informatic Integrat în domeniul sănătății prin implementarea soluțiilor sustenabile de e-sănătate;
6. Integrare în platforme de e-sănătate existente la nivel european.
Sistemul informatic urmăreșe implementarea și punerea la dispoziție, prin acces securizat la internet, a unor servicii online care vor permite:
- Pentru beneficiarii direcți ai serviciilor de sănătate (persoanele înscrise în registre): istoricul evoluției în cazul tratamentelor, si extragerea cu usurință a unor statistici pentru luarea de decizii în beneficiul pacienților; îmbunatațirea participării pacienților și motivării acestora pentru participarea activă în domeniul e-sănătate
- Pentru medici: consistența informațiilor, centralizate într-o bază unică; păstrarea istoricului pentru fiecare pacient; urmărirea eventualelor interferențe ale diverselor tratamente acordate într-o anumită perioadă de timp, care ajută la luarea unei decizii medicale optime
- Pentru Ministerul Sănătații: posibilitatea realizării unor statistici, în baza informațiilor deținute într-o bază de date reală și curentă, în vederea elaborării de decizii.
Succesul revoluției digitale într-o Europă a deceniului digital va depinde și de sisteme de sănătate performate care trebuie să pună digitalizarea în serviciul realizării și activării drepturilor noastre fundamentale în materie de sănătate, și nu al diminuării acestora.
Așadar, digitalizarea trebuie să fie un vector al consolidării capacităților individuale și colective și, totodată, o pârghie puternică a exercitării efective a drepturilor și a dezvoltării unor noi forme de organizare și de guvernanță în domeniul sănătății.
Sursa: caleaeuropeana.ro