Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru cercetare din PE: Transformarea cursei pentru vaccinare într-o competiție între statele membre pentru câștigarea inimilor populiștilor de acasă, o imensă greșeală

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru cercetare din PE: Transformarea cursei pentru vaccinare într-o competiție între statele membre pentru câștigarea inimilor populiștilor de acasă, o imensă greșeală

Transformarea cursei pentru vaccinare la nivel european într-o competiție cu ecou politic intern pentru câștigarea inimilor populiștilor de acasă, nu va aduce nimic bun și este o inepție politică, a precizat eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European.

Acesta a semnalat că sunt state care au ”rate de vaccinare bune și sunt state, ca Bulgaria sau Letonia, în acest moment, care au nevoie mai mare de vaccinuri”.

”Românii protestează și există nemulțumire și oboseală acumulată însă tabloul merită să fie privit per ansamblu, ca să înțelegem că nu stăm noi cel mai rău. Toată Europa se confruntă cu o combinație nefastă de creștere a cazurilor de infectare și cu o desfășurare mai lentă a vaccinării, din lipsa de vaccinuri suficiente. Dar aceasta situație se va schimba foarte curând. Începând cu 15 aprilie vom avea la dispoziție mult mai multe vaccinuri, ca urmare directă a implicării Comisiei Europene și a Parlamentului European”, a precizat eurodeputatul român într-un comunicat de presă .

”UE face tot ce poate pentru a asigura aprovizionarea cu vaccin și, fără abordarea integrată a UE, statele s-ar fi sfâșiat între ele, pentru mai puțin decât a obținut UE ca întreg. Cine a urmărit desfășurarea aprovizionării cu vaccin la nivel global știe că nu este o exprimare prea dură”, a completat Cristian Bușoi.

În același timp, eurodeputatul român a amintit că Uniunea Europeană a acordat acordate 380 de exporturi către 33 de țări diferite pentru un total de aproximativ 43 de milioane de doze, în contrast cu Regatul Unit și SUA care au rate foarte bune de vaccinare, dar care nu permit exporturile de vaccin.

”Cred ca politică UE a fost bazată pe ideea corectă practic, nu doar ca principiu, că toți trebuie să fim în siguranță, înainte ca fiecare să fie în siguranță”, a conchis Cristian Bușoi.

La 17 iunie, Comisia Europeană a prezentat o strategie europeană de accelerare a dezvoltării, producerii și punerii la dispoziție a unor vaccinuri anti-COVID-19 eficace și sigure. În schimbul dreptului de a cumpăra un anumit număr de doze de vaccin într-un anumit interval de timp, Comisia finanțează o parte din costurile inițiale suportate de producătorii de vaccinuri sub forma unor acorduri preliminare de achiziție (APA).

Finanțarea acordată este considerată un acont pentru vaccinurile care sunt cumpărate efectiv de statele membre. Prin urmare, APA reprezintă o investiție de reducere în amonte a riscurilor față de un angajament obligatoriu de a pre-produce din partea companiei, chiar înainte de a obține autorizația de introducere pe piață. Aceste acorduri ar trebui să permită o livrare rapidă și constantă de îndată ce autorizația a fost acordată.

Până în prezent, 4 vaccinuri sigure și eficace împotriva COVID-19 au fost autorizate pentru utilizare în UE, în urma unor recomandări științifice pozitive din partea Agenției Europene pentru Medicamente: BioNTech-Pfizer, Moderna, AstraZeneca și Johnson & Johnson.

Sursa: caleaeuropeana.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!