Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Cercetare din PE: Este vital ca pacienții români să aibă acces la cele mai noi terapii în lupta cu cancerul
Europarlamentarul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Cercetare din Parlamentul European, reiterează rolul esențial al investițiilor pentru programele de cercetare și inovație în combaterea cancerului.
„Este vital ca pacienții români să aibă acces la cele mai noi terapii disponibile în UE. Sistemul de sănătate trebuie să își adapteze regulile și fondurile astfel încât aceste terapii să ajungă pe piață și să poată fi rambursate. Discriminarea nu trebuie să își găsească locul nicăieri, cu atât mai puțin în Sănătate, unde pacienții au nevoi similare și trebuie să aibă aceleași șanse la tratamentul de ultimă generație” a subliniat Cristian Bușoi într-un mesaj postat pe pagina de Facebook, în urma lansării a CarteiAlbe a Terapiilor Celulare (CAR-T) 2020.
Potrivit europarlamentarului PNL, CAR-T este un “medicament viu” (terapie celulară, genetică și imunoterapie, deopotrivă) creat să îi ajute pe pacienții bolnavi de cancer toată viața: „Lansarea Cartei are ca scop stabilirea unui set integrat și cuprinzător de măsuri și acțiuni pe termen mediu și lung în domeniul producției, administrării și rambursării terapiei CAR-T și a altor terapii care presupun utilizarea celulelor.
Reamintim că în Parlamentul European, Cristian Bușoi conduce Intergrupul de luptă împotriva cancerului: „Știu cu ce probleme se confruntă pacienții. Rolul nostru este să îi ascultăm și să acționăm pentru ei. De la Bruxelles putem atrage în România bani pentru cercetare prin Programul Orizont Europa, care are ca primă misiune lupta împotriva cancerului”, a mai adăugat eurodeputatul român.
De asemenea, președintele Comisiei ITRE menționează că tot pentru cercetare și inovare avem la dispoziție Programul EU4Health, dar și prin Programul Operațional Sănătate, o premieră pentru România, cu un buget de 4 miliarde de euro: „Ambele programe ne ajută să dezvoltăm centre medicale de top, care să servească medicilor și pacienților bolnavi de cancer, ne ajută să creăm baze de date și registre electronice, pentru ca informațiile să circule mai repede, iar diagnisticele să fie puse mai rapid și să ofere o mai bună șansă la vindecare și viață”, a concluzionat Cristian Bușoi în postarea sa.
Sursa: caleaeuropeana.ro