Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, subliniază nevoia accelerării ritmului de producție a vaccinurilor anti-COVID-19: Europa trebuie să demonstreze lumii că este lider
Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru cercetare, industrie și energie (ITRE) din Parlamentul European a anunțat că un al patrulea vaccin anti-COVID-19 ar putea primi ”chiar mâine undă verde de la Agenția Europeană pentru Medicamente și Comisia Europeanaă”.
Europarlamentarul român a participat miercuri la un briefing de presă cu jurnaliștii de la Bruxelles pe tema vaccinurilor.
”După un an de la declararea de către OMS a pandemiei de COVID-19, în UE avem deja trei vaccinuri aprobate, iar al patrulea ar putea primi chiar mâine undă verde de la Agenția Europeană a Medicamentului și Comisia Europeană”, a precizat Cristian Bușoi.
În UE au fost administrate deja 26 de milioane de doze de vaccin anti SARS COV2, ”acest lucru fiind posibil numai datorită nivelului excepțional de colaborare între cercetători și producătorii de vaccinuri și implicarea financiară fără precedent a Uniunii”, a completat eurodeputatul român.
”Știința a mai câștigat, în timp record, o luptă cu boala. Astăzi știm cum să învingem virusul. Mai avem nevoie doar de accelerarea ritmului pentru aprobarea vaccinurilor, cu garantarea siguranței și a eficienței lor, și accelerarea ritmului de producție, la scară largă. Iar Europa, în această perioadă de criză, trebuie să demonstreze lumii că este lider nu doar în cercetare, eficiență și siguranță sanitară, ci și lider în producția de vaccinuri”, a conchis Cristian Bușoi.
”Din aprilie încolo, cantităţile s-ar putea dubla din nou conform planurilor producătorilor, aceasta şi pentru că noi vaccinuri urmează să fie aprobate”, a declarat von der Leyen, completând că media ar putea fi de ”circa 100 de milioane de doze pe lună în cel de-al doilea trimestru, un total de 300 de milioane până la sfârșitul lunii iunie”.
Comisia Europeană a negociat intens pentru a le asigura cetățenilor UE un portofoliu diversificat de vaccinuri, la prețuri decente. A încheiat contracte cu 6 dezvoltatori de vaccinuri promițătoare, acoperind un portofoliu de peste 2,6 miliarde de doze. Livrările de vaccinuri către țările din UE au crescut constant, iar vaccinarea se accelerează.
Până în prezent, Comisia a acordat autorizații de introducere condiționată pe piață pentru 3 vaccinuri (cele dezvoltate de BioNTech și Pfizer, Moderna și AstraZeneca), după ce siguranța și eficacitatea lor au fost evaluate pozitiv de către EMA. Alte câteva vaccinuri se află în stadii diferite de evaluare de către Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA).
Sursa: caleaeuropeana.ro