Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE: Sănătatea reprezintă o prioritate la București și la Bruxelles. Avem un buget mai mare în 2021 și șansa să reclădim sistemul sanitar din fonduri europene
Românii trebuie să știe că bugetul Sănătății va crește în 2021 și că acest domeniu reprezintă o prioritate și la București și la Bruxelles, a transmis eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European.
Într-un comunicat de presă, europarlamentarul a explicat că Sănătatea ”primește bani din bugetul Ministerului Sănătății și din bugetul Casei Naționale de Asigurări de Sănătate”.
”Anul acesta bugetul Ministerului Sănătății va fi mai mare cu aprox. 750 milioane lei decât în 2020 și cu 2,2 miliarde lei mai mare decât în 2019. Cheltuielile prevăzute pentru serviciile de Sănătate din bugetul CNAS sunt cu 400 de milioane lei mai mari în 2021 decât în 2020 și cu 3 miliarde lei mai mari decât în 2019. Așadar, bugetul Sănătății crește! Avem cu 1,15 miliarde lei mai mulți bani pentru Sănătate decât anul trecut, așa cum a argumentat cu cifre clare și a explicat ministrul Finanțelor, Alexandru Nazare”, a detaliat Cristian Bușoi.
În acest context, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul Europena a atras atenția Partidului Social Democrat ”să înceteze cu minciuna”. ”Sfidând realitatea, amestecând cifrele și bazând-se pe faptul că puțini sunt cu adevărat atenți de datele tehnice, folosindu-se de scăderea (justificată) a sumelor alocate concediilor medicale, precum și de scăderea sumelor pentru echilibrarea Fondului de Asigurări de Sănătate (pentru că vor crește veniturile din contribuția de asigurări!), liderii social – democrați încearcă să îi manipuleze pe români”, a transmis Bușoi.
Acesta a punctat că ”suntem într-un moment fără precedent pentru Sănătate, cu oportunități unice”.
”Avem un buget mai mare din fondurile naționale și șansa să reclădim sistemul sanitar din temelii din fonduri europene. Sănătatea reprezintă o prioritate și la București și la Bruxelles! Ca raportor al Programului de Sănătate al UE am contribuit la construirea unui Program de 5,1 miliarde euro, din care să finanțăm lupta împotriva cancerului, a bolilor cronice, a bolilor rare, din care să susținem programele de vaccinare și să rezolvăm criza de medicamente, care s-a accentuat din cauza pandemiei. În paralel, în țară vor ajunge sume consistente pentru Sănătate din Mecanismul de Redresare și Reziliență, cu un buget total de peste 30 miliarde euro, din care vom putea moderniza, extinde și construi spitale. Acesta este adevărul! Ne mai trebuie doar voință și curaj pentru decizii asumate, care să alinieze sistemul de sănătate românesc la cele mai înalte standarde vest – europene”, a conchis Cristian Bușoi.
România se poate baza pe Programul EU4Health, al cărui buget se ridică la 5,1 miliarde de euro și care a fost coordonat de Cristian Bușoi din calitatea de raportor al Parlamentului European . Acesta își propune să completeze politicile naționale ale statelor membre, să promoveze coordonarea dintre acestea, să protejeze cetățenii împotriva amenințărilor transfrontaliere grave asupra sănătății, să ofere garanția resurselor necesare pentru ca statele membre să facă față crizelor sanitare, să consolideze sistemele de sănătate, să sprijine utilizarea instrumentelor și serviciilor digitale în domeniul sănătății.
La aceste fonduri se adaugă cele peste 30 de miliarde de care România va beneficia prin Mecanismul de redresare și reziliență în valoare de 672,5 miliarde de euro.
Potrivit mențiunilor președintelui Klaus Iohannis, o parte din acești bani va fi direcționată către proiecte care vizează în principal spitalele, şcolile, mediul şi locurile de muncă.
Sursa: caleaeuropeana.ro