Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE: Poziția UE de lider industrial va fi un factor-cheie în contextul geopolitic
Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Industrie (ITRE) din Parlamentul European, a pledat în plenul Legislativului de la Bruxelles pentru întărirea poziției Uniunii Europene de lider industrial în contextul geopolitic.
„Industria europeană este lider mondial în multe sectoare și reprezintă peste jumătate din exporturile Europei și asigură, direct și indirect, peste 20 % din locurile de muncă din Europa. Poziția de lider industrial va fi un factor-cheie în contextul geopolitic, deoarece cei care stabilesc standardele astăzi sunt cei care vor avea mâine o influență pe piețele internaționale”, a transmis Cristian Bușoi în discursul său din plenul Parlamentului European.
Totodată, eurodeputatul liberal semnalează că Europa nu dispune încă de o politică industrială cuprinzătoare și integrată, fiind de fapt fragmentată din punct de vedere geografic, mai degrabă sectorială decât orizontală.
„Capacitatea industrială a Europei stă la baza altor domenii de politică (cum ar fi energia, mediul, sectorul digital, apărarea, spațiul, transporturile, turismul și comerțul), noi, Parlamentul European și Comisia ITRE, acordăm atenția cuvenită politicii industriale a Uniunii pentru că este un facilitator și un motor pentru celelalte sectoare în vederea aprofundării transformărilor digitale și ecologice ale economiei noastre”, a ma adăugat acesta.
Cristian Bușoi menționează că această transformare, tranziția către ecologie și digital, trebuie să fie echilibrată și trebuie să fie fezabilă pentru toate regiunile și pentru toate sectoarele industriale: „Niciun sector industrial, în special industria siderurgică și cea a cărbunelui, nu ar trebui să fie afectat în continuare, mai ales având în vedere impactul economic al COVID 19.”
Potrivit europarlamentarului, Strategia industrială actualizată urmărește să se asigure că industriile europene sunt echipate pentru această dublă tranziție, asigurându-se în același timp că rămân competitive, menținând locurile de muncă și întreprinderile: „Această strategie se referă la modul în care UE își poate maximiza performanțele industriale prin combinarea coordonată a capacităților sale tehnologice și industriale. Pentru a îndeplini aceste ambiții, avem nevoie de investiții, de angajamentul Comisiei de a sprijini statele membre și industriile și de condiții-cadru adecvate pentru ca sectorul să prospere chiar și în timpul procesului de redresare”, a conchis Cristian Bușoi.
La 10 martie 2020, Comisia punea bazele unei strategii industriale care să sprijine dubla tranziție către o economie verde și digitală, să facă industria UE mai competitivă la nivel mondial și să consolideze autonomia strategică deschisă a Europei. A doua zi, Organizația Mondială a Sănătății anunța pandemia de COVID-19.
CE actualizează acum strategia industrială din 2020, nu pentru a o înlocui și nu pentru a încheia procesele lansate de aceasta – o mare parte din respectivele lucrări sunt în curs și necesită eforturi dedicate. Efectuăm în schimb o actualizare țintită, care se concentrează pe ceea ce a rămas încă de făcut și pe învățămintele care trebuie desprinse.
Ca motor principal al inovării în diversele ecosisteme, întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) trebuie luate în calcul în toate acțiunile din cadrul prezentei strategii. Acest lucru se reflectă într-o manieră orizontală prin acordarea unei atenții sporite reducerii sarcinilor de reglementare pentru IMM-uri. Noile acțiuni vor aduce beneficii considerabile IMM-urilor și startup-urilor, datorită consolidării pieței unice, a reducerii dependențelor din lanțul de aprovizionare sau a accelerării tranziției verzi și a tranziției digitale. Strategia include, de asemenea, unele măsuri dedicate IMM-urilor, cum ar fi cele pentru creșterea rezilienței, combaterea întârzierilor în efectuarea plăților și sprijinirea solvabilității.
Sursa: caleaeuropeana.ro