Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE: Capitolul ”Sănătate” din PNRR, o șansă unică pentru investiții masive în dotarea și extinderea spitalelor existente, dar și pentru construirea unora noi

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE: Capitolul ”Sănătate” din PNRR, o șansă unică pentru investiții masive în dotarea și extinderea spitalelor existente, dar și pentru construirea unora noi

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European a participat marți la dezbaterile publice pentru actualizarea capitolului ”Tranziția către servicii și infrastructură de sănătate moderne” din Planul Național de Redresare și Reziliență.

”Capitolul <<Sănătate>> din Planul Național de Redresare și Reziliență – PNRR reprezintă o șansă unică pe care o avem pentru investiții masive în dotarea și extinderea spitalelor existente, dar și pentru construirea unora noi”, a menționat Bușoi într-un mesaj pe Facebook.

Acesta a subliniat că ”sănătatea românească trebuie să recupereze rapid decalajele de dezvoltare față de țările vest-europene” iar acest lucru poate fi realizat prin cele 30,44 miliarde de euro care revin României prin Mecanismul de Redresare și Reziliență în valoare de 672,5 miliarde de euro, dar și cu ajutorul Programului de Sănătate al UE pentru perioada 2021-2027, care are o alocare fără precedent, pe care Cristian Bușoi a reușit să o obțină ca raportor al Parlamentului Europena pentru acest program.

”Avem nevoie de acces mai bun la tratamente pentru bolnavi, de creșterea siguranței pacienților în spitale, de acces la tehnici moderne de terapie, de mai multă transparență în folosirea banilor destinați Sănătății și, foarte important, de digitalizare, care economisește timp și bani, în timp ce crește calitatea actului medical”, a punctat eurodeputatul român.

Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene a organizat marți ultima reuniune din cadrul dezbaterilor publice pentru actualizarea Planului Național de Redresare și Reziliență, demarată la 29 ianuarie.

”Această dezbatere este ultima dintr-un șir de consultări, concentrate în timp. A fost un exercițiu absolut util și necesar pentru a avea noi idei. Odată încheiate consultările publice, vom continua consultările cu ministerele și munca în comun pe fișele de reforme și investiții astfel încât să avem la începutul lunii martie un document închegat, cu idei valoroase”, a declarat ministrul Cristian Ghinea, potrivit unui comunicat al MIPE.

În cadrul dezbaterii au fost discutate soluții de digitalizare, care să sprijine actul medical de calitate, dar și să contribuie la transparentizarea fondurilor utilizate.

S-a discutat, de asemenea, despre nevoia de a pune pacientul pe primul lor, îmbunătățirea accesului pacienților la serviciile medicale și creșterea siguranței pacienților, dezvoltarea serviciilor medicale de prevenție, dar și asigurarea accesului medicilor la tehnici moderne de tratament.

Dezbaterile publice organizate de MIPE au fost axate teme relevante pentru abordarea PNRR. Acestea au fost precedate de consultări tehnice cu reprezentanții ministerelor de linie, care vor continua și în perioada următoare în scopul actualizării PNRR.

MIPE și-a propus să finalizeze până la începutul lunii martie actualizarea PNRR. Din Mecanismul de Redresare și Reziliență în valoare de 672,5 miliarde de euro, structurat sub formă de granturi și împrumuturi, România ar urma să primească 30,44 de miliarde de euro, după cum urmează: 13,7 miliarde de euro sub formă de granturi și 16,6 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.

Pentru a beneficia de acești bani, România va trebui să transmită Comisiei Europene Planul Național de Redresare și Reziliență până cel târziu la 30 aprilie 2021.

Sursa: caleaeuropeana.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

3 Așa este în America...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...