Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE: Agenda noastră trebuie să-și concentreze eforturile asupra sectoarelor strategice pentru a deveni lideri în domenii precum robotica, comerțul sau sănătatea
Facilitatea pentru conectarea Europei și Europa digitală trebuie să primeacă finanțarea adecvată dacă dorim să devenim lideri în domenii precum producția, robotica, comerțul, sănătatea și industriile creative, a precizat eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European în cadrul dezbaterii ”Masters of Digital 2021”.
”Datorită digitalizării, până în 2025 ar trebui să reducem emisiile de CO2 cu 26 miliarde de tone. 50% din IMM-uri ar trebui să utilizeze analize Big Data și 30% din industriile europene producătoare ar trebui să valorifice analizele Big Data”, a spus Bușoi.
Eurodeputatul român a semnalat în acest context că fără colaborare și consens, fără reguli ferme și clare ”nu vom putea obține toate acestea”.
Astfel, Cristian Bușoi a reiterat că, ”printre prioritățile Comisiei ITRE, pe care o conduc, se numără implementarea obiectivelor asumate prin Green Deal pentru economia verde și tranziția digitală”.
”Dacă UE va reuși astăzi să stabilească standardele, va avea mâine un atuu puternic și de necontestat pe piețele internaționale. Ne putem maximiza performanțele combinând capacitățile tehnologice și industriale pe care le avem și dezvoltând infrastructura digitală în toate statele membre. UE poate deveni un hub mondial major pentru date, care i-ar oferi oportunități importante”, a mai menționat eurodeputatul român.
Comisia Europeană a propus reînnoirea Mecanismului de Conectare a Europei, program cuprins în bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 ce sprijină dezvoltarea infrastructurii de transport, energiei și celei digitale în cadrul rețelelor transeuropene.
CEF aduce beneficii cetățenilor europeni din toate statele membre, întrucât va facilita călătoriile, făcându-le mai durabile, va îmbunătăți securitatea energetică a Europei, permițând în același timp o utilizare mai largă a surselor regenerabile și facilitând intercțiunea transfrontalieră între administrațiile publice, întreprinderi și cetățeni.
Noul program, Europa digitală, va promova implementarea pe scară largă a tehnologiilor de ultimă generație, cum ar fi inteligența artificială și cele mai recente instrumente de securitate cibernetică, pentru a accelera transformarea digitală a societăților și economiilor europene. Programul se va derula pe durata cadrului financiar multianual (CFM) pentru perioada 2021-2027, având un buget total substanțial de 7.588 de milioane de euro.
Programul Europa digitală va asigura finanțare pentru proiecte în cinci domenii cruciale, fiecare cu propriul buget orientativ:
– calculul de înaltă performanță: 2.226.914.000 de euro
– inteligența artificială: 2.061.956.000 de euro
– securitatea cibernetică și încrederea: 1.649.566.000 de euro
– competențele digitale avansate: 577.347.000 de euro
– implementarea, utilizarea optimă a capacităților digitale și interoperabilitatea: 1.072.217.000 de euro
O rețea de centre europene de inovare digitală va asigura acces la cunoștințe tehnologice specializate pentru întreprinderi – în special pentru IMM-uri – și pentru administrațiile publice.
Aceste centre vor prilejui întâlnirea dintre, pe de o parte, industria, întreprinderile și administrațiile aflate în căutarea unor noi soluții tehnologice și, pe de altă parte, companiile care pot oferi soluții gata de introdus pe piață.
Fiind răspândite pe o suprafață geografică largă în Europa, centrele vor juca un rol esențial în punerea în aplicare a programului.
Programul va fi pus în practică prin programe de lucru multianuale care vor acoperi unul sau mai multe dintre cele cinci domenii de acțiune. Acest lucru va însemna cofinanțare din partea statelor membre și, atunci când va fi necesar, din partea sectorului privat.
Rata cofinanțării va fi stabilită în programele de lucru. Programele de lucru vor stabili, de asemenea, criteriile de eligibilitate pentru acțiunile prevăzute de programul Europa digitală. Granturile din cadrul programului pot acoperi până la 100% din costurile eligibile.
Sursa: caleaeuropeana.ro