Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European: Tranziția digitală trebuie să pună oamenii pe primul loc și să deschidă noi oportunități pentru IMM-uri
Tranziția digitală trebuie să pună oamenii pe primul loc și să deschidă noi oportunități pentru IMM-uri, i-a transmis eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European vicepreședintelui executiv al Comisiei Europene, Margrethe Vestager, responsabilă pentru dosarul ”Europa pregătită pentru era digitală” în cadrul unui schimb de opinii în Comisia ITRE.
Oficialul executivului european a explicat că ”pe lângă bani, afacerile produc date. La fel, și consumatorii. Date care pot fi folosite pentru a eficientiza toate sectoarele economiei, de la producție și transport, până la reducerea amprentei de carbon și susținerea unei vieți sănătoase”.
Astfel, Vestager le-a supus atenției un nou Regulament pentru guvernanța datelor, care să decidă cine și cum va putea folosi aceste date, dar și proiectul pentru îmbunătățirea cadrului legislativ pentru comerțul electronic și platformele online.
”Am fost de acord că pentru o redresare rapidă a UE, după pandemie, avem nevoie de transformare digitală și de date. Informația trebuie să circule rapid, piața unică digitală trebuie dezvoltată, cetățenii și companiile au nevoie de un un control mai bun asupra datelor personale, iar Guvernele trebuie să aibă posibilitatea de a folosi Big Data pentru a ajuta economia”, menționat în acest context Cristian Bușoi.
Acesta a atras atenția că nimic nu se poate întâmpla fără ”garanția siguranței, iar Parlamentul împreună cu Comisia trebuie să asigure cetățenii că protecția datelor, drepturile și libertățile le sunt respectate. Numai așa vom câștiga încrederea cetățenilor și vom face ca identitatea digitală să fie acceptată la nivelul întregii UE”.
Potrivit celui mai recent studiu al Comisiei Europene privind servicii de cloud computing și centre de date mai verzi, este de așteptat ca consumul de energie al centrelor de date din statele membre ale UE să crească de la 2,7 % din cererea de energie electrică în 2018 la 3,2 % până în 2030.
Printre opțiunile de politică se numără achizițiile publice verzi, norme pentru ca autoritățile publice europene să își utilizeze puterea de cumpărare pentru a alege servicii care nu dăunează mediului, precum și stabilirea unor cerințe de transparență și promovarea unor indicatori uniformi de eficiență energetică.
Sursa: caleaeuropeana.ro