Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din Parlamentul European: Sănătatea românilor are nevoie de acțiune europeană. Bugetul pentru EU4Health va crește
Europarlamentarul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Industrie din Legislativul European, în calitate de raportor al Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE 2021 – 2027 susține că eforturile sale și ale colegilor din comisiile pentru Sănătate și Cercetare nu au rămas fără ecou, în contextul în care Ursula von der Leyen a reiterat în discursul său anual privind starea Uniunii Europene importanța unei finanțări adecvate a noului program de sănătate european, în urma unor tăieri masive.
„Sunt convins că bugetul Programului independent de Sănătate al UE va crește. Îi sunt recunoscător președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pentru mesajul clar de susținere. Este angajamentul pe care președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și l-a asumat astăzi în plenul Parlamentul European, în discursul anual privind starea Uniunii Europene”, a transmis Cristian Bușoi.
Europarlamentarul liberal subliniază că „sănătatea are nevoie de acest nou Program independent, EU4Health, pe care l-am negociat cu Comisia Europeană, dar și de o mai bună finanțare. Iar discursul de astăzi al președintelui Comisiei Europene mă îndreptățește să cred că Programul va primi mai mult de 1,7 miliarde de euro.”
De asemenea, Cristian Bușoi atenționează că sănătatea românilor și a celorlalți cetățeni europeni are nevoie de acțiune din partea noastră acum: „Astăzi și acum se pregătește viitorul, iar EU4Health trebuie să reprezinte dovada unui viitor sănătos în Uniunea Europeană.”
Prin programul „UE pentru sănătate” , Comisia Europeană propune să se investească 9,4 miliarde de euro în consolidarea sistemelor de sănătate. Finanțarea va proveni parțial de la bugetul UE (1,7 miliarde EUR), parțial prin intermediul veniturilor alocate externe, care provin din operațiunile de împrumut ale Uniunii, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul privind Instrumentul UE de redresare economică (7,7 miliarde EUR). Pentru niciunul dintre obiectivele menționate în program nu va exista o alocare prealabilă. Repartizarea va fi convenită în cadrul punerii în aplicare a programului „UE pentru sănătate”.
Trebuie să reamintim un aspect foarte important, și anume în urma summitului liderilor europeni din luna iulie, s-a decis tăierea masivă de 7,7 miliarde de euro din planul de recuperare „Next GenerationEU” pentru acest program pentru sănătate. Acestă reducere exagerată de fonduri a provocat reacții și critici din partea eurodeputaților. Rămâne de văzut cum se va negocia în următoarele luni astfel încât să se recupereze miliardele de euro pierdute în urma negocierilor șefilor de stat și de guvern.
Programul „UE pentru sănătate” acoperă perioada 2021-2027. Acesta ia în considerare lecțiile învățate și lacunele identificate până în prezent ca urmare a crizei și va aduce schimbări structurale pentru o mai bună pregătire a UE pentru noi provocări în materie de sănătate. Odată ce propunerea este adoptată de statele membre și de Parlamentul European, se intenționează să se înceapă lansarea de acțiuni specifice în cadrul programului „UE pentru sănătate” începând cu 1 ianuarie 2021. În primii ani ai programului, se va pune un accent deosebit pe acțiune, în special în ceea ce privește gestionarea crizelor.
Sursa: caleaeuropeana.ro