Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE: Au fost finalizate negocierile privind Mecanismul de Interconectare a Europei, un instrument cheie pentru creștere economică și locuri de muncă
Mecanismul pentru Interconectarea Europei (MIE) este un instrument cheie de finanțare pentru creștere economică și crearea de locuri de muncă, a declarat vineri eurodeputatul Cristian Bușoi, după ce a prezidat joi seară încheierea negocierilor între Parlamentul European și Consiliul UE pe tema MIE în calitate de președinte al Comisiei pentru industrie, cercetare și energie.
“Aproape de miezul nopții, au fost finalizate negocierile între Parlamentul European și Consiliu pe tema CEF – Mecanismul Conectarea Europei. CEF este un instrument cheie de finanțare pentru creștere economică și crearea de locuri de muncă. CEF aduce beneficii cetățenilor din toate statele membre, facilitează călătoriile, îmbunătățește securitatea energetică a Europei, permițând o utilizare mai largă a surselor regenerabile de energie, susține digitalizarea și facilitează interacțiunea transfrontalieră între administrațiile publice, întreprinderi și cetățeni”, a scris Bușoi, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
“Am fost onorat să moderez negocierile, în calitate de președinte ITRE și îi felicit pe toți cei implicați în negocieri: Marian Jean Marinescu, Henna Virkkunen și Dominique Riquet din partea Parlamentului, Ambasadorul Pedro Lourtie, reprezentantul Președinției portugheze a UE, Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi și echipa domniei sale”, a completat el.
Consiliul UE și Parlamentul European au ajuns joi la un acord provizoriu cu privire la cea de a doua ediție a programului emblematic al UE Mecanismul pentru interconectarea Europei (MIE). MIE 2.0 va continua să finanțeze proiecte-cheie în domeniile transporturilor, digitalului și energiei. Acesta va funcționa în perioada 2021 – 2027, cu un buget total semnificativ de 33.71 miliarde de euro, informează Consiliul UE într-un comunicat.
Bugetele pentru fiecare sector vor fi (în prețuri curente):
- transporturi: 25.81 miliarde euro (inclusiv 11.29 miliarde euro pentru țările beneficiare ale fondurilor de coeziune)
- energie: 5.84 miliarde euro
- sectorul digital: 2.06 miliarde euro
În domeniul transporturilor, MIE 2.0 va promova rețele interconectate și multimodale în scopul dezvoltării și al modernizării infrastructurii feroviare, rutiere, maritime și a căilor navigabile interioare, precum și în scopul mobilității în condiții de siguranță și securitate. Se va acorda prioritate continuării dezvoltării rețelelor transeuropene de transport (TEN-T), punându-se accentul pe verigile lipsă și pe proiectele transfrontaliere cu valoare adăugată pentru UE. Suma de 1.56 miliarde euro din bugetul pentru transporturi va fi utilizată pentru a finanța proiecte feroviare majore între țările beneficiare ale fondurilor de coeziune.
Sursa: caleaeuropeana.ro