Cristian Bușoi, președintele Comisei pentru cercetare din PE, discuție cu Mariya Gabriel, comisarul european pentru inovare: Am reiterat dorința Parlamentului ca 4% din bugetul Orizont Europa să fie alocat EIT
Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European a avut marți o discuție cu comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, și cu ambasadorul Germaniei la Uniunea Europeană, Susanne Szech-Koundouros, despre pachetul legislativ care privește Agenda Strategică de Inovare (SIA) a UE și bugetul Institutului European pentru Inovare și Tehnologie (EIT).
Eurodeputatul român a reiterat în cadrul negocierilor dorința Legislativului european ca 4% din bugetul alocat programului de Cercetare Orizont Europa să fie alocat EIT, un organism unic și extrem de important, cu un rol cheie pentru viitorul Uniunii Europene.
”Numai cu un buget adecvat vom putea să răspundem exigențelor Consiliului, care dorește inițiative pilot în domeniul inovării, dar și sprijin pentru noile comunități de cunoaștere și inovare (CCI)”, a argumentat Cristian Bușoi.
Orizont Europa este o parte esențială a punerii în aplicare a „ O agendă europeană reînnoită pentru cercetare și inovare — șansa Europei de a-și modela viitorul ”. Această agendă, discutată în cadrul reuniunii liderilor UE de la Sofia din mai anul trecut, a evidențiat măsurile necesare pentru a asigura competitivitatea Europei la nivel mondial. Programul Orizont Europa, propus de Comisie în iunie 2018 ca parte a bugetului UE pe termen lung pentru perioada 2021-2027, este cel mai ambițios program de cercetare și inovare de până acum și va menține UE în avangarda cercetării și inovării la nivel mondial.
Amintim faptul că România a alocat în 2017 doar 0.5% din Produsul Intern Brut pentru cercetare și dezvoltare, aflându-se cu mult sub media de 2.03% din PIB, cât este media Uniunii Europene, potrivit datelor publicate de Eurostat.
De altfel, țara noastră se află pe ultimul loc la cheltuielile pentru cercetare și inovare. În schimb, statele din UE care alocă cel mai mult din bugetul lor acestui domeniu sunt Austria, Danemarca, Germania și Suedia, cu peste 3% din PIB.
România beneficiază de o alocare de peste 22 miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune pentru perioada 2014 – 2020, din care 422 milioane de euro sunt destinate cercetării publice.
Sursa: caleaeuropeana.ro