Cristian Bușoi atrage atenția politicienilor europeni să nu cadă în plasa Rusiei, care își dorește să folosească vaccinul Sputnik V ca instrument geopolitic
Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Cercetare și Industrie (ITRE) din Parlamentul European susține că aruncarea în spațiul public a ideei că vaccinul Sputnik V poate contribui la îmbunătățirea ritmului de vaccinare este „falsă” și „contraproductivă”.
Potrivit europarlamentarului liberal, „îmbunătățirea procesului de vaccinare la nivel european se va face prin mărirea ritmului de livrare din partea producătorilor contractați și prin creșterea ritmului de vaccinare de către autoritățile statelor membre”: „Aceștia sunt principalii factori. A arunca în spațiul public ideea că Sputnik V poate contribui la îmbunătățirea ritmului de vaccinare este falsă și contraproductivă.”
Chiar dacă Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) va omologa acest vaccin, Cristian Bușoi nu crede că Federația Rusă va avea capacitatea să distribuie cantități mari: „După cum se observă în statistici, ritmul de vaccinare în Rusia este slab, lucru care spune multe”, a mai adăugat acesta.
„În condițiile în care Federația Rusă își dorește să folosească Sputnik V ca pe un instrument de geopolitică, cred că este vital ca politicienii europeni să nu cadă în plasă și să fie atenți la mesajele pe care le transmit”, a mai transmis Cristian Bușoi.
Deputatul europea reiterează importanța informării cetățenilor europeni cu privire la intimidările Federeației Ruse: „Observăm că Federația Rusă își mărește efectivele la granița cu Ucraina. EUCOM a ridicat gradul de alertă și cresc îngrijorările cu privire la amenințările și intimidările pe care Federația Rusă le-ar putea face la adresa Ucrainei. Accelerează în ritm alert și procesul de propagandă și de dezinformare pe rețelele de socializare, ghidonat de publicațiile Kremlinului. Toate aceste elemente trebuie luate în calcul și avem obligația să îi informăm corect pe cetățenii UE și să nu creăm așteptări false sau să cădem pradă unui joc de imagine sau de distorsiune a realității, făcut de Federația Rusă.”
Recent, mai mulți lideri europeni poartă discuții cu autoritățile ruse cu privire la o posibilă colaborare în materie de vaccinuri. Citiți și: COVID-19: Merkel, Macron și Putin au discutat despre o posibilă colaborare în materie de vaccinuri
Sursa: caleaeuropeana.ro