Cristian Adomniţei, cercetat sub control judiciar
Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Iaşi, liberalul Cristian Adomniţei, reţinut de procurorii DNA pentru favorizarea făptuitorului şi fals intelectual, va fi cercetat sub control judiciar, a decis, vineri noapte, Tribunalul Iaşi, care a dispus aceeaşi măsură şi pentru cele două angajate ale CJ, Cristina Teodora Jinga şi Carmen Ingrid Irimescu.
Tribunalul Iaşi a respins propunerea procurorilor anticorupţie de arestare preventivă în cazul lui Cristian Adomniţei şi a dispus cercetarea acestuia sub control judiciar.
Aceeaşi măsură a fost dispusă şi pentru Cristina Teodora Jinga, director executiv al Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din cadrul CJ, şi Carmen Ingrid Irimescu, şeful Serviciului Proiecte şi Parteneriate din Direcţia Proiecte şi Dezvoltare Durabilă tot din CJ, dar şi pentru Letiţia Popa, administrator al Laser CO SRL.
Şeful Consiliului Judeţean Iaşi, Cristian Adomniţei, a fost reţinut, joi seară, de DNA, după aproape cinci ore de audieri, fiind acuzat de favorizarea făptuitorului şi fals intelectual, după ce le-ar fi ajutat pe Teodora Jinga şi Carmen Irimescu, angajate ale CJ, în funcţiile de şef serviciu, să acopere nereguli privind un contract pentru tipărirea de materiale de promovare a judeţului.
Cristina Teodora Jinga, director executiv al Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din cadrul CJ, a fost reţinută pentru abuz în serviciu, fals intelectual, în formă continuată, şi instigare la fals intelectual, in formă continuată, iar Carmen Ingrid Irimescu, şef Serviciu Proiecte şi Parteneriate din Direcţia Proiecte şi Dezvoltare Durabilă tot din CJ a fost reţinută pentru abuz în serviciu, fals intelectual, în formă continuată, şi complicitate la fals intelectual.
De asemenea, a fost reţinută şi Elena Letiţia Popa, administrator al Laser CO SRL, pentru instigare la abuz în serviciu, complicitate la fals intelectual, în formă continuată, şi fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată.
Cristina Teodora Jinga, Carmen Ingrid Irimescu, Letiţia Elena Popa şi Cristian Adomniţei au fost prezentaţi, vineri, Tribunalului Iaşi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
Potrivit DNA, în luna august 2013, la nivelul Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din CJ Iaşi a fost redactat caietul de sarcini pentru achiziţia prin procedura ”cerere de ofertă” de servicii de tipărire de materiale pentru promovarea judeţului Iaşi, contractul fiind adjudecat de societatea comercială administrată de Letiţia Elena Popa şi semnat la 27 septembrie 2013.
Durata maximă de execuţie a contractului de servicii era de trei luni de la data semnării, în caz de executare cu întârziere, prestatorul putând fi obligat la plata de penalităţi de 0,1% (pentru fiecare zi de întârziere) din contravaloarea serviciilor rămase de executat.
”Pentru ca acest contract să fie atribuit firmei pe care o administra, inculpata Letiţia Elena Popa a întocmit şi utilizat documente false, (CV-urile unor angajaţi), pentru a crea aparenţa îndeplinirii criteriilor de admisibilitate şi conformitate a ofertei, depunând apoi toate aceste înscrisuri la autoritatea contractantă - Consiliul Judeţean Iaşi. În acest mod, Letiţia Elena Popa i-a determinat, cu intenţie, pe membrii comisiei de evaluare a ofertelor să atribuie, fără vinovăţie şi fără a avea cunoştinţă de caracterul fals al înscrisurilor depuse, contractul firmei sale, în condiţiile în care oferta ar fi trebuit să fie respinsă, din cauza neîndeplinirii cerinţelor minimale ale caietului de sarcini. Astfel, s-a produs o vătămare a intereselor legale ale celuilalt ofertant şi s-a obţinut un folos necuvenit pentru societatea administrată de Letiţia Elena Popa”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
În 19 decembrie 2013, între Consiliul Judeţean laşi şi societatea administrată de Letiţia Popa a fost încheiat procesul verbal de predare-primire, în cuprinsul căruia s-a consemnat predarea, către autoritatea contractantă, a unui număr mai mic de repere, faţă de cel prevăzut în contract (respectiv 11 din cele 16 repere), nefiind predate şi primite albumele de prezentare, broşurile, DVD-urile cu filmul de prezentare a judeţului Iaşi, machetele cu proiectul conceperii şi designului acestora.
Reperele nepredate aveau valoarea totală, conform contractului, de 213.005,71 lei.
DNA mai arată că, în luna decembrie 2014, pentru ca Letiţia Popa să poată încasa, în mod nelegal, plata acestor bunuri pe care nu le livrase şi, totodată, să nu poată fi obligată la plata penalităţilor, Cristina Teodora Jinga, în calitate de director executiv al Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, cunoscând faptul că nu fuseseră livrate reperele respective i-a determinat pe membrii comisiei de recepţie din care făcea parte şi Carmen Ingrid Irimescu să semneze un proces verbal de recepţie antedatat 7 ianuarie 2014, în cuprinsul căruia s-a menţionat, în mod nereal, că fuseseră livrate, în 19 decembrie 2013, şi reperele lipsă, respectiv o mie de albume de prezentare a judeţului Iaşi, o mie de broşuri, o mie de DVD-uri, filmul de prezentare a judeţului Iaşi (o bucată), machetele cu proiectul conceperii şi designului albumelor de prezentare a judeţului Iaşi.
De asemenea, Jinga a semnat mai multe documente, activităţi ce au avut ca urmare producerea unui prejudiciu în cuantum de 213.005,71 lei pentru judeţul Iaşi, la care se adaugă contravaloarea penalităţilor în cuantum de 1% pe zi, prin plata nelegală a sumei respective din bugetul unităţii administrativ teritoriale, şi obţinerea unui folos necuvenit în acelaşi cuantum pentru firma respectivă.
”Inculpata Irimescu Carmen Ingrid, în calitate de şef al Serviciului Parteneriate şi Proiecte din cadrul Direcţiei Proiecte şi Dezvoltare Durabilă din cadrul Consiliului Judeţean Iaşi, cunoscând că reperele respective nu fuseseră livrate autorităţii contractante, a semnat cu bună ştiinţă documentul de efectuare a recepţiei, antedatat 7 ianuarie 2014, precum şi alte acte, având ca urmare producerea prejudiciului menţionat mai sus. Mai mult, în anul 2015, pentru a ascunde faptele comise şi a împiedica tragerea sa şi a celorlalte persoane implicate la răspundere penală, a semnat centralizatorul intrărilor şi al ieşirilor de materiale de promovare aferente contractului respectiv, în cuprinsul căruia a atestat, în mod nereal, că în 19 decembrie 2013, firma inculpatei Popa Letiţia Elena livrase toate reperele prevăzute în contract, faptul că 52 albume de prezentare fuseseră distribuite la diverse evenimente şi că în 11 februarie 2015, 948 albume fuseseră restituite societăţii respective”, precizează procurorii DNA.
În 8 martie 2015, Carmen Ingrid Irimescu le-a ajutat pe Teodora Jinga şi o altă persoană, prin punerea la dispoziţie a apartamentului său, să semneze, în condiţii de confidenţialitate, un proces verbal, antedatat 11 februarie 2015, în cuprinsul căruia s-a atestat, în mod mincinos, restituirea către firmă a celor 948 de albume de prezentare a judeţului Iaşi, în vederea actualizării gratuite a acestora cu date şi fotografii privind Aeroportul Internaţional Iaşi.
Concret, deşi bunurile menţionate mai sus nu au fost predate Consiliului Judeţean Iaşi decât scriptic, Cristina Teodora Jinga şi Carmen Ingrid Irimescu au făcut demersuri pentru a crea aparenţa recepţionării tuturor reperelor prevăzute în contract, astfel încât să poată fi făcută plata către firma inculpatei Letiţia Elena Popa, potrivit DNA.
În perioada martie-aprilie 2015, Cristian Mihai Adomniţei, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi şi de ordonator principal de credite, cu intenţie directă, le-a ajutat pe Teodora Jinga şi Carmen Ingrid Irimescu, în urma unei înţelegeri prealabile cu acestea, pentru a se evita descoperirea infracţiunilor pe care acestea le comiseseră şi tragerea lor la răspundere penală.
Astfel, Adomniţei, a făcut demersuri menite să amâne finalizarea misiunii de audit, să creeze aparenţa că toate materialele prevăzute în contract fuseseră predate în termenul stabilit, inclusiv că 948 albume fuseseră restituite firmei pentru a fi modificate, dar şi să creeze timpul necesar pentru ca societatea inculpatei Letiţia Elena Popa să realizeze şi să predea efectiv albumele pe care nu le predase niciodată Consiliului Judeţean.
”Aceste demersuri s-au concretizat prin exercitarea, de către inculpatul Adomniţei Cristian Mihai, a unor acte de intimidare îndreptate împotriva auditorilor pe care i-a pus în ipostaze umilitoare, reproşându-le modalitatea de efectuare a auditului, precum şi faptul că s-au deplasat la sediul firmei administrată de inculpata Popa Letiţia Elena, fără aprobarea sa. De asemenea, inculpatul a refuzat să sesizeze de îndată organele de urmărire penală cu privire la frauda comisă, deşi i s-a adus la cunoştinţă, în mod detaliat, modalitatea de comitere a acesteia şi i s-a solicitat, în mod expres, să sesizeze organele de urmărire penală. În schimb, acesta a preferat să se implice activ în acoperirea cu acte false a faptelor comise”, se arată în rechizitoriul procurorilor.
Astfel, în cursul lunii martie 2015, Cristian Adomniţei a semnat un proces verbal, datat 11 februarie 2015, prin care atesta, în mod mincinos, că la data respectivă cele 948 albume de prezentare a judeţului Iaşi au fost restituite de către Consiliul Judeţean Iaşi societăţii comerciale respective, în vederea actualizării gratuite a acestora.
”În acelaşi sens, inculpatul Adomniţei Cristian Mihai, a refuzat să avizeze formularul de constatare şi raportare a iregularităţilor întocmit de către Serviciul Audit Public Intern şi le-a solicitat expres auditorilor să modifice constatările din cuprinsul acestui document, precizându-le totodată să întocmească altul, cu acelaşi număr de înregistrare, care să nu conţină referiri la acel prejudiciu, în cuantumul respectiv”, precizează DNA.
Potrivit procurorilor anticorupţie, pe 20 martie 2015, Serviciul de Audit din cadrul CJ i-a prezentat şefului instituţiei, Cristian Adomniţei, "formularul de constatare şi raportare a iregularităţilor" vizând contractul dintre CJ Iaşi şi firma Laser CO SRL, document pe care Adomniţei a refuzat să-l semneze.
"Numitul Adomniţei Cristian Mihai nu a avizat respectivul document, şi nici nu a discutat nimic cu auditorii despre constatările din cuprinsul actului, timp de 10 zile, amânând să ia o decizie cu privire la avizare, tocmai pentru a câştiga, pe de o parte, timpul necesar falsificării documentelor, apte să creeze aparenţa că toate materialele de promovare fuseseră predate conform actelor ce atestau recepţia, iar 948 de albume fuseseră restituite furnizorului pentru a fi actualizate gratuit, iar pe de altă parte, pentru a câştiga timpul necesar ca SC Laser Co SRL să execute respectivele albume”, arată procurorii.
Pe 30 martie 2015, preşedintele CJ Iaşi i-a convocat la o discuţie pe cei trei auditori din cadrul CJ, respectiv Fănel Constantinescu, Ion Cătărău şi Dumitru Calance, la aceeaşi discuţie fiind chemate ulterior şi Teodora Jinga şi Carmen Irimescu, angajate ca şef serviciu în cadrul CJ Iaşi.
Procurorii DNA susţin că la şedinţa respectivă Adomniţei ar fi sesizat că "auditorii erau determinaţi să nu cedeze” şi că a început să-i umilească.
"Realizând că auditorii sunt determinaţi să nu cedeze şi să meargă cu verificările până la capăt, a schimbat tactica de abordare a acestora, ajungând până la a-i umili (le-a cerut de patru ori să le ”ducă ceai şi cafea” numitelor Jinga şi Irimescu, i-a intrebat dacă sunt ”nebuni la cap”, reproşându-le faptul că au consemnat un asemenea prejudiciu) şi a le solicita în mod expres să modifice conţinutul actului, păstrându-i însă acelaşi număr. Discuţia a fost înregistrată, iar din cuprinsul său rezultă explicit, fără putinţă de tăgadă, modul în care Adomniţei Cristian Mihai şi-a exercitat influenţa asupra auditorilor din subordinea sa directă, dând dovadă de o abilitate deosebită în a-i manipula pe aceştia, simulând interesul său de a se afla adevărul (pe care însă îl cunoştea cât se poate de bine)”, se mai arată în referatul procurorilor.
În 15 aprilie, procurorii DNA au făcut 21 de percheziţii, dintre care 19 la Consiliul Judeţean Iaşi, în birourile unor directori ai Direcţiei Economice, Serviciului Financiar Contabil şi Direcţiei Achiziţii, într-un dosar în care sunt vizate fapte de corupţie şi fals, care ar fi fost comise în perioada 2013-2015.
La momentul desfăşurării percheziţiilor, Cristian Adomniţei nu se afla în ţară, el fiind la Bruxelles, unde a participat la şedinţa plenară a Comitetului Regiunilor.
Cristian Adomniţei, în vârstă de 40 de ani, este preşedinte al Consiliului Judeţean Iaşi din noiembrie 2012.