Crioterapie cu final tragic: o femeie a murit, iar alta este în stare gravă. Ce a cauzat tragedia de la o sală de fitness din Paris

Crioterapie cu final tragic: o femeie a murit, iar alta este în stare gravă. Ce a cauzat tragedia de la o sală de fitness din Paris

O femeie de 29 de ani a murit, iar o alta a ajuns la terapie intensivă după ce au fost expuse la o scurgere de azot în timpul unei ședințe de crioterapie. Incidentul s-a petrecut luni seară, 14 aprilie, într-o sală de sport din centrul Parisului.

Crioterapia nu este lipsită de riscuri. FOTO: arhivă

Crioterapia nu este lipsită de riscuri. FOTO: arhivă

Conform primelor informații, azotul – un gaz incolor și inodor folosit pentru a crea temperaturi extrem de scăzute în camerele de crioterapie – s-a scurs dintr-o cameră frigorifică care fusese reparată tot luni. Atât femeia decedată, cât și cealaltă victimă, în vârstă de 34 de ani, au fost găsite în stop cardiorespirator de echipajele de urgență, relatează The Guardian.

Alți trei oameni care au încercat să acorde primul ajutor au fost transportați la spital, iar aproximativ 150 de persoane au fost evacuate din clădire.

Parchetul din Paris a anunțat deschiderea unei anchete în colaborare cu poliția și inspectorii de muncă pentru a stabili cu exactitate circumstanțele tragediei. „Vor fi efectuate o autopsie și analize toxicologice pentru a determina cauza exactă a decesului”, a transmis un purtător de cuvânt.

Crioterapia este o metodă din ce în ce mai populară, folosită de sportivii de performanță pentru a reduce inflamațiile, durerea musculară și pentru a stimula circulația sângelui. Procedura implică expunerea corpului la temperaturi extreme, cuprinse între -110°C și -140°C, timp de câteva minute. În forma modernă, crioterapia utilizează azot lichid sau oxid de azot pentru a răci rapid atmosfera din cabinele speciale.

Deși este promovată ca o terapie de recuperare și relaxare, crioterapia nu este lipsită de riscuri. Asociația Europeană a Gazelor Industriale avertiza încă din 2018 asupra pericolelor utilizării azotului în aceste proceduri. Există inclusiv riscul de asfixiere, cauzat de scăderea nivelului de oxigen din aer.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 ALERTĂ SUA pregătește cea mai mare mutare militară în curtea României?

2 „Sunt îngrijorat de ceva mai rău decât o recesiune” / Un avertisment care dă fiori...

3 ALERTĂ Sondaj AtlasIntel / Creștere puternică pentru Crin Antonescu, scădere semnificativă pentru Nicușor Dan

4 Foarte interesante amănunte... / Concluzia? Mai e mult până departe, adică pacea din Ucraina...

5 Un dosar CIA a devenit viral, după ce a dezvăluit că „23 de soldați au fost pietrificați” de extratereștri