
Crin Bologa: Ne facem datoria prevăzută de lege, nu cea indicată de persoanele publice
Procurorii îşi fac datoria prevăzută de lege şi nu cea indicată de persoanele publice, a afirmat, joi, şeful DNA, Crin Bologa, referindu-se la declaraţiile făcute de secretarul de stat în MAI Raed Arafat şi de managerul Institutului de Boli Infecţioase "Prof. Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel, privind achiziţiile în timpul stării de urgenţă.
În cadrul unei conferinţe de presă desfăşurate online, procurorul-şef al DNA a fost întrebat dacă a auzit declaraţiile date de Raed Arafat şi Adrian Streinu-Cercel cu privire la ce ar trebui să facă procurorii în privinţa achiziţiilor din sistemul medical.
"Le-am şi citit, le-am şi auzit şi reafirm hotărârea procurorilor de a-şi face datoria prevăzută de lege şi nu datoria indicată de persoanele publice. Nouă ni se par mult mai grave infracţiunile săvârşite în contextul pandemiei, decât în context normal. Infracţiunile de corupţie sunt grave indiferent când s-au săvârşit, dar acum sunt cu atât mai grave cu cât pun în pericol viaţa şi sănătatea cetăţenilor. Vă pot confirma că am auzit aceste declaraţii, dar noi ne ghidăm după prevederile legale şi ne vom face datoria indiferent despre cine este vorba", a spus Bologa.
Şeful DNA a subliniat că procurorii nu urmăresc în anchetele lor oamenii care greşesc, ci pe cei care săvârşesc fapte de corupţie şi se îmbogăţesc profitând de pandemie.
"Am simţit că este o situaţie stresantă, având în vedere şi calitatea celor doi. Am simţit că au foarte mult de lucru şi le este frică să nu greşească. Dar noi nu urmărim greşelile sau nevinovăţiile, noi urmărim infracţiunile intenţionate. Faptele de corupţie se săvârşesc intenţionat. Noi nu ducem o luptă împotriva unei corupţii eventuale şi împotriva unor oameni care îşi fac datoria, ci împotriva unor persoane care, profitând de această situaţie, vor să se îmbogăţească în dauna sănătăţii cetăţenilor şi chiar a vieţii acestora", a explicat Bologa.
În luna martie, managerul Institutului "Matei Balş", Adrian Streinu-Cercel, declara la un post de televiziune că cei care fac achiziţii publice de echipamente de protecţie medicale ar trebui să fie protejaţi de eventuale anchete după ce se încheie starea de urgenţă.
"Primul lucru de care avem nevoie este să fim lăsaţi în pace să ne facem treaba. (...) Al doilea lucru este să apară un cadru legislativ care să ne pună la pază de ce va veni. După ce se termină bolâşniţa asta, respectiv pandemia, or să vină alţii să ne tragă de mânecă: 'Dar cum aţi realizat voi achiziţiile?'. (...) Aici trebuie scos un cadru normativ cât se poate de clar, în această situaţie de urgenţă, în care să stipuleze foarte clar că nimeni nu va avea voie să se atingă de noi în viitor", spunea atunci Streinu-Cercel. AGERPRES/(A, AS - autor: Eusebi Manolache, editor: Claudia Stănescu, editor online: Simona Aruştei)