Crin Antonescu: „Victor Ponta a început să semene cu Adrian Năstase. E perfect arogant”

Crin Antonescu: „Victor Ponta a început să semene cu Adrian Năstase. E perfect arogant”

Iohannis: Nu luăm în considerare o rocadă între noi pentru prezidenţiale, asta chiar dacă unele sondaje ne pot duce cu gândul că este o variantă care merită discutată. Însă nu se ia în considerare o asemenea variantă. Eu când am venit în PNL am venit să-l sprijin pe Crin Atonescu, nu să-i iau locul lui, pentru prezidenţiale. Însă, da, sunt dispus să mă implic în politica naţională. Părerea mea este că Antonescu va fi preşedintele României.

Antonescu: Klauss Iohannis, care este vicepreşedinte al partidului, are posibilitatea să mă succeadă, în vedere preşedinţiei PNL. Din punctul meu de vedere Iohannis este cel mai potrivit pentru un asemenea post.

„Front” politic anti-PSD:

Antonescu: Eu cred că experimentele de genul să construim o alianţă împotriva unui partid dominant au trecut. Problema care se va pune în toamna este dacă societatea românească poate alege un alt preşedinte în afara PSD-ului. În ce priveşte PNL, lucrurile sunt clare. Ne interesează cooperarea de forţe anti-PSD în anumite momente, pentru scopuri comune.

Iohannis: Cred că PNL a scăzut în sondaje după ruperea USL-ului din cauza unui anumit şoc. Însă sunt convins că suntem în revenire. Nu am ieşit din USL pentru că ne-am supărat. Am ieşit pentru că nu am mai putut lucra acolo. Oamenii şi-au dat seama că nu a fost vorba de orgolii politice.

Antonescu: Eu exclud „refacerea” sau „învierea” USL. Nu am niciun motiv să întrevăd orice refacere a alianţei între PNL şi PSD.

Iohannis: PNL este acum cel mai mare partid de opoziţie. În România sunt mulţi politicieni care au alergie la opoziţie. Este un fenomen trist, acest traseism politic. Noi am pierdut foarte puţini oameni. Asta arată că politicienii PNL doresc să contruiască ceva în partid.

Despre relaţia cu Victor Ponta:

Antonescu: Premierul este schimbat, în sensul că nu aplică mai nimic din principiile pe care le convenisem pentru o nouă guvernare. După aceea, există multe probleme de comportament asemănătoare celor din PDL. Victor Ponta are un comportament de şef de modă veche. El seamănă acum cu Adrian Năstase. E perfect arogant.

Domnul Ponta visează o finală prezidenţială, eventual cu doamna Udrea. Nu are alt argument în competiţia cu mine decât că îl voi pune pe Băsescu premier. Ceea ce e o aberaţie perfectă.

Nu am de gând să-mi cer scuze pentru constituirea USL. Ea s-a realizat pentru a împiedica transformarea PDL-ului în partid stat. Cred că putem spune că în 2012 PSD avea 40 la sută, dacă nu aveam USL. Coaliţia de acum nu trebuie să aibă neapărat un lider. Ea trebuie să ofere un preşedinte pentru România. Nu mai există o relaţie între mine şi Victor Ponta

Suspendarea lui Traian Băsescu din 2012

Iohannis: Nu a fost un derapaj suspendarea preşedintelui. Am votat pentru. Ar fi fost nevoie de o organizare mult mai bună şi de o comunicare preventivă. Oamenii preşedintelui şi PDL au ştiut să comunice eficient. USL nu a avut nicio strategie de comunicare. A fost o grabă mult prea mare. Pe fondul unei proceduri pripite, au avut câştig de cauză cei din PDL. Nu a fost însă o lovitură de stat ce s-a întâmplat atunci.

„Ponta este prizonierul baronilor”

Iohannis: Candidatura lui Ponta la prezidenţiale mi s-a părut un plan vechi. Este poate surprinzătoare amânarea anunţului oficial. După părerea mea, premierul s-a gândit demult la asta. Este greu de spus de ce nu a dorit premierul să iau parte într-un guvern. Pur şi simplu am simţit că nu suntem doriţi. Eu nu cred că sunt o persoană de speriat, dar sunt convins că există oameni cărora nu le-ar fi convenit deloc o asemenea ecuaţie. Poate aş fi putut deranja.

Antonescu: Dumneavoastră vedeţi o bărcuţă în care să stea Iohannis şi să fie întrebat dacă vrea nişte inundaţii? Eu nu-mi imaginez. Revenind la lucruri serioase, cred că domnul Ponta nu îşi imaginează că funcţia de preşedinte al României poate aparţine şi unui alt candidat în afară de PSD. Domnul Ponta nu avea şi nu are de ales. Este prizonierul baronilor. Deşi, la cum este de orgolios, crede că îi poate păcăli.

Cum este guvernarea Ponta

Iohannis: Am observat un lucru care a fost prea târziu înţeles de noi: nu am reuşit să venim cu idei inovatoare în economie, în perioada în care am fost la guvernare. Executivul lui Ponta are foarte puţină personalitate. Se iau msuri sociale puţine, nu se încurajează economia reală. Lucrurile nu au o linie clară. Nu aş putea să vă spun unde se îndreaptă acest guvern.

Antonescu: Guvernarea lui Ponta este „foarte mult televizor”. Este una modestă. Cred că Iohannis a punctat foarte bine. Nu face opţiuni, la fel cum PSD-ul nu oferă opţiuni nici în cazul alegerilor europarlamentare. O să vă mire poate, dar am fost într-un sat în care oamenii chiar sunt interesaţi de alegerile din Europa. Ca să nu mai vorbim că multe din rudele lor sunt în Spania sau Italia, ceea ce îi face foarte interesaţi.

În mare măsură guvernarea lui Ponta seamănă cu cea a lui Boc. În mod paradoxal seamănă foarte bine cu Boc în ceea ce afişează, însă în conţinut este asemănător cu Adrian Nastase.

„Guvernul Ponta nu este un executiv care guvernează pentru săraci”

Antonescu: Plec de la prezumţia de nevinovăţie în legătură cu declaraţiile lui Traian Băsescu privind faptul că domnul Ponta este sau nu corupt. Nu consider suficiente aşa-numitele dovezi aduse de şeful statului. Eu am o anumită responsabilitate, nu pot spune despre prim-ministrul României că este „hoţ”.

Antonescu: Prezenţa liberalilor în USL, introducerea cotei unice este un lucru important. Există un congres al PSD-ului din 2010 în care se scria despre o cota progresivă care ajungea până la 40%. Noi ne-am bătut pentru cota unică şi am reuşit. Guvernul Ponta nu este un executiv care guvernează pentru săraci. Ponta începe să guverneze pentru baroni. Când s-au tăiat pensiile, noi am spus că se putea găsi bani şi din altă parte. În legătură cu acciza noi am fost de acord dacă ea se ducea strict către construirea de autostrăzi.

Despre relaţia cu Traian Băsescu

Iohannis: Domnul Băsescu are doar două moduri de a funcţiona: ori conduce guvernul, ori îi face opoziţie. În această fază, abordarea preşedintelui în relaţia cu Victor Ponta mi se pare potrivită. Clar, Traian Băsescu s-a poziţionat împotriva guvernului. Dacă ajungem la prezidenţiale s-ar putea să avem un candidat de la Dreapta şi unul de la Stânga. Este o oportunitate majoră pentru fiecare partid să ofere un candidat la preşedinţie. Este greu să ajungem la o discuţie comună cu Dreapta care să dea un singur candidat. Nu aş dori sa exclud asta, dar este foarte puţin probabil. Poate că după europarlamentare vor apărea noi contacte în această privinţă.

„Parcă e o altă atmosferă în PD-L”

Antonescu: Domnul Ponta nu cunoaşte PNL-ul. Nu poate să înţeleagă faptul că este exclusă, indifirent de rezultatele de la alegerile europarlamentare, orice revenire a partidului liberal. PNL nu a căzut, indiferent cine este preşedinte, deoarece liberalii au un spirit, chiar dacă sunt câţiva care mai trădează partidul. Că unii dintre ei ajunşi în demnităţi au căzut în capcană, se întâmplă şi asta, dar să ştiţi că există mulţi liberali care au respins oferte importante. PNL-ul nu este un partid de lideri, care se renaşte sau moare datorită sau din cauza unui om. Domnul Ponta a ieşit la cumpărături din banii publici (pt. baroni – n.r.). Colaborarea cu PDL nu este mai strânsă acum decât în alte periode, dar parcă e o altă atmosferă.

Antonescu: Sunt la masă cu prim-ministrul al României, dacă voi ajunge preşedinte. Voi păstra majoritatea parlamentară. Dacă va exista vreodată vreo majoritate parlamantară care să îl dorească pe Băsescu premier, voi respecta şi asta. Însă nu lucrez pentru aşa ceva.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!