Crin Antonescu: „Eu şi Iohannis ne dorim un guvern fără PSD. Îmi dau demisia dacă PNL nu ia 20% la europarlamentare”
Despre vizita în SUA:
Am fost la American Jewish Committee, care mi-a lansat o invitaţie la o dezbatere cu privire la antisemitism.
În legătură cu importanţa pe care occidentalii şi, mai ales, democraţiile de sorginte anglo-saxonă o acordă conceptului de stat de drept am discutat şi în partid în ultimele luni. Am avut şi astăzi o referire la faptul că nu există democraţie fără stat de drept, din punctul lor de vedere. Trebuie să cuplăm mentalitatea noastră cu a lor.
E mai complicat, în societatea românească, să faci aceste instituţii să lucreze.
Noi avem o problemă cu conţinutul şi identitatea fiecărei puteri până la a discuta despre separaţia puterilor în stat.
Despre monarhie:
O revenire la monarhie nu se poate face decât pe baza unui sprijin popular majoritar. Eu am spus, cu vreo trei ani în urmă, când nu era aşa la modă – totuşi, e o modă, monarhia nu e doar o amintire, ar putea fi un proiect. Il văd realizabil la momentul la care există un consens în poziţii-cheie din câmpul politic de a pregăti dezbaterea unei astfel de probleme. Aş face tot ce pot pentru ca o asemenea discuţie să se poată purta. Eu am o obsesie, din 1990 : insuficienta legitimitate a republicii noastre. Faptul că suntem o republică în consecinţa întâmplărilor din 1947, cu alte cuvinte că nu am avut un referendum explicit pe acest subiect, face pentru mine insuficient legitimată republica.
Despre securitatea României:
Nu se impune o discuţie cu Băsescu. Nu aş avea ezitare, dacă e nevoie, să fie o nouă discuţie. In cazul acesta nu se impune, nu trebuie spus ceva nou.
Despre campania pentru euroalegeri:
Sunt 32 de judeţe, dacă nu greşesc, în care birourile electorale au răspuns favorabil solicitării noastre şi au dat o decizie prin care aceste formule electorale sunt interzise. Mai nicăieri, însă, nu se respectă. Nu e o mirare pentru mine că PSD nu respectă legea.
Domnul Ponta spune o enormitate şi anume câte echipe au voie să facă parte din competiţia pentru alegeri europarlamentare. Ponta ne păcăleşte cu acest număr de echipe care au voie. Nu eu am jucat la două capete în ceea ce îl priveşte pe Traian Băsescu, referitor la acuzaţia domnului Daniel Constantin. A existat un moment critic în PNL, pentru că nu e uşor să ieşi de la guvernare, să dai explicaţii la propaganda băsistă, iar acum e şi una pontistă, asta spre fericirea noastră totală. PNL are un drum pe care nu se va mai întâlni cu Ponta sau cu Daniel Constantin.
„Ne dorim un guvern fără PSD”
Pur şi simplu am ieşit din USL pentru că lucruri fundamentale au fost încălcate de partenerii noştri. Şi eu, şi domnul Iohannis, dacă se poate, ne dorim un guvern fără PSD, deşi nu este uşor de realizat o asemenea majoritate. Nu avem cum să luăm mai puţin de 15 %, iar dacă ne mobilizăm cum trebuie, cu toate mijloacele licite pentru aşa ceva, putem atinge 25 %. Eu n-am insa nicio îndoială în privinţa faptului că PNL va reuşi să aibă între 20 şi 25%.
Noi ne-am clarficat de pe acum oferta şi am oficializat astăzi tandemul eu şi Iohannis pentru alegeri, asta dintr-un proiect mai larg dedicat României. Se tot discută despre unificarea dreptei. Este important să discutam despre acest lucru, însă nu despre posibilele alianţe, ci despre ce înseamnă efectiv Dreapta, ca ideologie, pentru români. (...) În USL am incercat sa impunem nişte principii de dreapta. Din punctul de vedere al PNL nu suntem în situaţia de a debuta noi discuţii despre alianţe. Aveţi impresia că eu vreau să conduc PD-L?
„Îmi dau demisia dacă PNL nu ia 20% la europarlamentare”
Nu cred în marii electori. Dincolo de indicaţiile de vot, până la urmă alegătorul este cel care face în turul doi alegere. E bine că nu avem certitudinea încă de la început în legătură cu cine va câştiga. De pildă, Traian Băsescu a luat nişte voturi din partea PSD, şi în 2009. Dacă PNL va lua mai puţin de 20 %, la alegerile europarlamentare, îmi dau demisia din partid. Am mai spus-o. Niciodată preşedinţia României nu a fost o obsesie pentru mine. Nu acesta este scopul meu.
Nu există niciun procuror care să spună că eu sau altcineva, în numele PNL, a încercat să obstrucţioneze o anchetă. Pe cazul Diaconu, am luat decizia conform Înaltei Curţi. Apoi, am văzut că o altă instanţa a hotărât să candideze singur. În PNL, din păcate, anumiţi oameni au încălcat legea, dar nu trebuie uitat faptul că partidul nu a obstrucţionat în niciun fel anchetarea lor. Nu PNL are o problemă cu justiţia din România. Toţi cei care încalcă legea ar trebui să meargă la închisoare.
Există câteva repoşuri pe care mi le pot face în legătura cu anul 2012. Nu pot să accept însă minciunile de atunci, cum cî a fost o lovitura de stat.
Sursa: adevarul.ro