Criminalul de război Radovan Karadzic crede că SUA joacă în Ucraina un rol la fel de nefast ca în Iugoslavia

Criminalul de război Radovan Karadzic crede că SUA joacă în Ucraina un rol la fel de nefast ca în Iugoslavia

Fostul lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadzic, condamnat pentru crime de război şi genocid în conflictul din Bosnia (1992-1995), şi-a asumat rolul de analist internaţional într-unul din cele mai importante cotidiene sârbe, din paginile căruia afirmă, de exemplu, că rolul SUA în Ucraina este la fel de nefast cu cel pe care America l-a jucat în Iugoslavia, comentează vineri EFE.

Karadzic, în vârstă de 76 de ani, care ispăşeşte o pedeapsă cu închisoarea pe viaţă într-un penitenciar din Londra, scrie cu regularitate în cotidianul Vecernje Novosti, foarte apropiat guvernului sârb şi printre primele trei cele mai citite din Serbia, notează EFE.

În editorialul publicat vineri, Karadzic concluzionează în mod confuz şi fără argumente clare că rolul SUA în criza provocată de invazia rusă din Ucraina este la fel de nefast precum cel jucat de Statele Unite în războaiele care au dus la dezintegrarea Iugoslaviei în anii 1990.

La fel ca în texte precedente scrise de el, Karadzic apără teza conform căreia Occidentul este responsabil de toate problemele lumii şi atrage atenţia asupra a ceea ce el numeşte "hegemonie anglo-saxonă", care împinge lumea către "un nou război mondial".

Acest lucru este posibil, scrie el, pentru că Occidentul a manipulat toate instituţiile, inclusiv justiţia internaţională, şi "menţine masele în întuneric informaţional".

Ziarul sârb, cu un tiraj de 160.000 de exemplare, îl prezintă pe Karadzic drept "primul preşedinte al Republicii Srpska" din Bosnia-Herţegovina, "uitând" că în 2016 fostul lider al sârbilor bosniaci a fost condamnat la 40 de închisoare pentru crime de război şi genocid de Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie, o sentinţă care, după recursul pierdut de Karadzic, a devenit închisoare pe viaţă.

Karadzic era liderul sârbilor bosniaci când oraşul Srebrenica a fost asediat de forţele sârbe, care au executat 8.000 de musulmani, cel mai mare masacru comis în Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial. El a mai fost condamnat şi pentru rolul său în asediul criminal asupra oraşului Sarajevo, supus timp de trei ani bombardamentelor trupelor sârbo-bosniace.

Ziarul sârb anunţă pe prima pagină editorialele lui Karadzic, însoţite de o fotografie în care cel care a fost numit "măcelarul din Bosnia" apare zâmbind.

Serbia, ţară candidată la aderarea la UE, şi Belarus, sunt singurele ţări din Europa care nu s-au alăturat sancţiunilor împotriva Rusiei pentru invazia din Ucraina. Serbia este totodată una dintre puţinele ţări unde au avut loc manifestaţii importante de sprijin faţă de Rusia şi de preşedintele acestei ţări, Vladimir Putin, notează EFE. AGERPRES


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”