Criminalii din umbră ai Bucureștiului nu dorm/Valori foarte mari de poluare au fost înregistrate din nou de senzori în timpul nopții
Criminalii din umbră ai Bucureștiului nu dorm/Valori foarte mari de poluare au fost înregistrate din nou de senzori în timpul nopții.
Valori foarte ridicate de PM10 și PM2.5 au fost înregistrate vineri seara și noaptea în mai multe puncte din Capitală și din apropierea orașului, într-un moment când traficul rutier e la un nivel minim. Același lucru s-a întâmplat și în noaptea de marți spre miercuri, după ce tocmai ministrul Mediului spunea că în București este „aer de munte” datorită reducerii traficului rutier, relatează HotNews.ro .
Vineri seara în jurul orei de 21:30 în Sintești (Vidra, Ilfov), un senzor din rețeaua independentă de monitorizare a aerului Airly.eu înregistra depășiri de 448% la PM2.5 și 314% la PM10.
La aceeași oră un alt senzor din Mogoșoaia înregistra 456% la PM2.5 și 318% la PM10.
După o oră, la 22:30, un senzori din rețeaua Airly din Drumul Taberei era la 93 CAQI cu 384% pe PM2.5 și 284% pe PM.10.
Ulterior, în timpul nopții, alți senzori au depistat creșteri mari, precum la Clinceni sau chiar senzorul RMNCA de la Lacul Morii.
Firea: „Trimiteți comisarii Gărzii de mediu să verifice! Trafic nu e! Cine arde deșeuri sau.... iar pacură?”
Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a reacționat vineri seara pe contul său de Facebook și a cerut Gărzii de Mediu să verifice.
În urmă cu o zi, Ministerul Mediului posta pe Facebook o serie de grafice prin care arăta că de fapt calitatea aerului în București este una bună și că nu s-au înregistrat pe senzorii oficiali valori foarte mari, doar câteva fluctuații.
În urmă cu câteva zile, marți noapte, senzorii din rețelele de măsurare a calității aerului au înregistrat din nou depășiri foarte mari, multe peste limitele maxim admise, pentru poluarea cu PM10 și PM 2,5, deși traficul a scăzut considerabil în ultimele zile.
Asta după ce tocmai ministrul mediului anunța dimineața că în București se respiră „aer de munte” datorită traficului redus odată cu instaurarea stării de urgență pe fondul crizei de coronavirus.
București - orasul cu mari probleme de poluare și un paradox: e mai poluat noaptea și în weekend, când traficul nu prea există
Bucureștiul are probleme serioase cu poluarea, în ultimele luni, noaptea, în weekend, dar și la orele de vârf înregistrându-se depășiri și cu 1000% a limitelor maxim admise.
Depășiri frecvente pentru PM10 și PM 2,5 se înregistrează în mod frecvent, în fiecare weekend și noaptea, începând din luna noiembrie.
Studiul făcut de Institutul Național de Sănătate Publică, realizat pentru perioada 2010-2017, arată că în București este o asociere certă între creșterea poluării cu PM10 și PM2,5 (praf) și numărul tot mai mare de boli grave care afectează bucureștenii: infarct acut de miocard, infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, accident vascular cerebral, bronhopneumopatie obstructivă cronică (BPOC). Documentul obținut de HotNews.ro arată că, dacă poluarea ar fi scăzut la nivelul asumat în 2010, bucureștenii ar avea o speranță de viaţă mai lungă cu 4 ani.
”În situația în care s-ar fi realizat dezideratele de a scădea nivelurile de poluare cu particule din aer la concentrația egală cu 20 ug/m' (limită ce ar fi trebuit să fie atinsă în anul 2010), locuitorii oraşului București ar avea o speranță de viaţă mai lungă cu 4 ani”, se arată în studiu.