Crima din Sănătate. „Este un om care este prietenul lu' Liviu de multă vreme și medicul personal și a lu' nevastă-sa și a lu' fiu-său cu ochii, cu...”
Cand a intrat in vigoare cardul de sanatate, aratati cu degetul au fost medicii, mai ales medicii de familie, principalii suspecti pentru frauda din sanatate. Si cardul de sanatate exact furtului comis de medici ar fi trebuit sa ii puna capat.
Ei bine, dosarul de la DNA al fraudei de 3 milioane de euro de la CNAS si CASMB ne arata ca sursa fraudei este chiar in interiorul Casei, la cei care se plangeau de necinstea medicilor. Angajati ai Casei au constituit o industrie de sifonare a banului asiguratilor, un autentic grup mafiot a carei ierarhie nu avea nicio legatura cu ierarhia institutiei, scrie Ziare.com .
Sistemul cardului de sanatate, pus sa ii pazeasca pe medici, a fost spart si manipulat de gardieni.
Trei functionare erau detinatoarele know-how-ului, ele au alcatuit reteaua prin racolarea firmelor interesate sa deconteze servicii fictive, le-au invatat cum sa faca si tot ele au preluat in cooperativa conducere dupa conducere a CNAS.
De exemplu, raportarile erau refacute de mai multe pana cand datele false intrau in concordanta cu restul astfel incat sistemul informatic al CNAS (SIUI) sa nu sesizeze vreo inadvertenta. Era uzuala pastrarea multor numere de inregistrare in registre pentru antedatarea documentelor, se foloseau stampila cu semnatura. Erau racolati medici din spitale care sa puna parafa pe dosare medicale false. Se lucra cu cate doua firme pentru fiecare beneficiar, ca masura de siguranta daca una avea probleme.
Ce faceau sefii? Refuzau sa verifice si asigurau protectia: "In sprijinul activitatii infractionale, presedintele C.N.A.S., Marian Burcea a dispus ca functionarii din structurile de control sa nu mai deranjeze furnizorii de servicii medicale cu verificarile legale, desi avea cunostinta ca nivelul fraudelor era foarte mare. Totodata, a facut demersuri ca decontarile fictive sa nu mai fie de sesizate oficial", se arata in referatul de cererea a arestarii preventive.
Surse apropiate anchetei afirma ca probatoriul dovedeste clar ca la nivelul conducerii CNAS se stia despre frauda, despre filiere si in mod intentionat nu se faceau controale.
Vizitati acasa de martori, bolnavii falsi erau cat se poate de sanatosi, pe picioarele lor, uimiti de faptul ca erau beneficiarii unor servicii medicale destinate unor bolnavi in stare foarte grava. Dar niciunul nu fusese vizitat de vreun control oficial al CNAS sau CASMB.
Si avand in vedere ca numirile de la conducerea Caselor este intotdeauna politica, nu m-as mira ca banii astfel sifonati sa ajunga intr-o anumita proprtie in pusculitele de partid. Seful CNAS retinut vineri, dl Burcea, nu face exceptie. "Este un om care este prietenul lu' Liviu de multa vreme si medicul personal si a lu' nevasta-sa si a lu' fiu-sau cu ochii, cu...", spune despre el intr-o interceptare Dan Blendea, seful Clinicii de Recuperare, Medicina Fizica si Balneologie din cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Ilfov.
Dar pana la urma nici nu cred ca existenta si regulile grupului mafiot sunt aspectele cele mai socante ale acestui caz urias. Nici macar prejudiciul de 3 milioane de euro nu este cel mai cutremurator. Ci dezumanizarea. Aceasta este de neconceput.
Obiectul fraudei erau serviciile medicale la domiciliu. Acestea sunt destinate unor cazuri foarte grave, pacientilor nedeplasabili fie pentru ca sunt in faze terminale ale unor boli incurabile, imobilizati de amputatii grave, suferind de escare profunde, oameni ingrozitor de chinuiti si care au nevoie de ajutor mai mult decat oricare dintre semenii nostri.
Problema este nu doar ca aceasta cooperativa deconta servicii care nu fusesera acordate de firme care aveau cate un angajat, deci in mod obiectiv, la prima vedere, fara cine stie ce investigatii, nu aveau cum sa sa preseteze servicii la domiciliu.
Grozavia este ca din cauza asta nu mai ramaneau bani pentru oamenii in mod autentic suferinzi. Intr-o singura zi din mai 2017, spun surse judiciare, in timp ce bolnavi reali adusi la CASMB cu ambulante sau cu masinile familiei, pe targi si pe brate, ca sa isi depuna dosarul pentru acordarea ingrijirilor medicale, plafonul de fonduri a fost epuizat pentru ca avocatii firmelor din cooperativa, cu bonuri de ordine care i-au asezat in fruntea cozii, in fata oamenilor pe targi, au depus 1.500 dosare cu documente false.
Impotriva regulamentelor Casei, la coada nu aveau prioritate oamenii pe targa, ci avocatii cu vraful de dosare platiti de firme. Suferinzii autentici erau enervanti pentru sefii Casei Bucuresti: "Ce dracu a scos curva aia iar... din ambulanta, de acolo?", "Pai, da, dar nu trebuia sa intre inauntru, frate", "Tontu' ala de la poarta i-a lasat si m-am trezit cu ei la receptie, ce vrei... las ca sunt jos acuma, le ia buletinele si pleaca...", "Agentul de la usa are interzis sa mai primeasca targi".
In multe luni se refuza decontarea serviciilor autentice pe motiv ca nu mai sunt bani pentru ca la sfarsitul lunii cele trei lidere ale cooperativei sa inceapa sa sune pe la firmele din cooperativa pentru a le cere rapid hartiile de decontare pentru serviciile false. 80% din banii pentru servicii la domiciliu se duceau pe decontari false.
Aceasta nici macar nu mai e doar coruptie. Aceasta e crima. Crima coruptiei care ucide.