Crima care a îngrozit România. Cum a obţinut studenta de la Medicină cel mai lejer regim de detenţie
Carmen Şatran (fostă Bejan), studenta condamnată la 19 ani şi opt luni de închisoare pentru crima de la Medicină, comisă în august 2009, a obţinut o schimbare a regimului de detenţie, ajungând să beneficieze de regim deschis, cel mai lejer regim de executare a unei pedepse.
Aflată de mai bine de 11 ani în închisoare şi încarcerată la Penitenciarul Gherla, Carmen Şatran (Bejan la data comiterii faptei) a obţinut modificarea regimului de detenţie din semideschis în deschis. Potrivit legii, deţinuţii din regimul deschis pot presta muncă, în interiorul şi exteriorul penitenciarului, fără supraveghere, având obligaţia de a reveni la locul de cazare după terminarea programului.
Practic, odată cu trecerea în regim deschis, Carmen Şatran poate ieşi în fiecare zi, fără supraveghere, pentru a merge să lucreze timp de opt ore. Într-o astfel de situaţie, deţinutul trebuie să respecte un traseu bine stabilit şi să respecte o serie de reguli.
În cazul în care rămâne în penitenciar, deţinuţii care execută pedepsele în regimul deschis pot ţine camerele descuiate atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, având acces liber în locurile şi zonele stabilite de administraţia penitenciarului.
CUM A FOST TRECUTĂ CARMEN ŞATRAN ÎN REGIM DESCHIS
Fiind condamnată pentru omor, Carmen Şatran a fost încarcerată mai întâi la maximă siguranţă. Ulterior a fost trecută în regim închis, iar mai apoi în regim semideschis. Ajunsă la Penitenciarul Gherla, fosta studentă de la Medicină a obţinut din partea judecătorului delegat o hotărâre de modificare a regimului de detenţie din semideschis în deschis.
Comisia pentru individualizarea regimului de executare a pedepselor din cadrul Penitenciarului Gherla nu a fost de acord cu hotărârea judecătorului delegat, contestând în instanţă decizia de modificare a regimului de detenţie. Judecătoria Gherla a menţinut, însă, hotărârea prin care Carmen Şatran a fost trecută din regimul semideschis în cel deschis, constatând că pe parcursul detenţiei Carmen Şatran a fost o deţinută-model, fiind recompensată de 53 de ori fără să fie sancţionată vreodată.
Potrivit documentului amintit, deţinuta a fost implicată în mai multe programe de reeducare şi a muncit 374 de zile. În prezent, fosta studentă lucrează la serele de legume ale Penitenciarului Gherla. „Deţinuta a manifestat interes constant pentru desfăşurarea de activităţi educaţionale şi lucrative şi a avut un comportament adecvat, este suficientă pentru a considera că aceasta a făcut eforturi serioase pentru reintegrarea sa în societate”, se arată în hotărârea prin care lui Carmen Şatran i-a fost schimbat regimul de detenţie din semideschis în deschis.
Surse din cadrul administraţiei penitenciarelor au declarat că următorul pas după obţinerea modificării regimului de detenţie este eliberarea condiţionată, fosta studentă având posibilitatea să intre în cel mult un an în comisia pentru eliberare condiţionată.
FILMUL CRIMEI CARE A ÎNGROZIT ROMÂNIA
Înainte de crima din camera 50 a căminului de la Medicină, a fost povestea de dragoste dintre Carmen Bejan şi Raul Florea. Vacanţa de vară din 2009 i-a găsit pe Sergiu Florea (originar din judeţul Hunedoara) şi pe Carmen Bejan (din Ineu, judeţul Arad), în Timişoara pentru sesiunea de restanţe. Iubiţi la vremea respectivă, Sergiu Florea şi Carmen Bejan, ambii în anul întâi, au închiriat o cameră de cămin pentru a locui pe perioada restanţelor. Pentru a face rost de bani să îşi plătească examenele, cei doi au hotărât ca fata să „se vândă” unui rom bogat din Timişoara, cunoscut pentru pasiunea sa pentru femei. Astfel, Trifu Schroth a fost ademenit în camera de cămin, unde urma să întreţină relaţii sexuale contracost cu Carmen Bejan.
Cel mai probabil, din cauza unor neînţelegeri privind banii, între Carmen Bejan şi Trifu Schroth, aflaţi singuri în camera de cămin, au intervenit neînţelegeri. În altercaţie a intervenit şi Sergiu Florea, iar cei doi l-au bătut şi l-au înjunghiat pe bărbat. Tinerii au luat cadavrul, l-au pus într-un dulap şi au plecat la un supermarket de la marginea oraşului să cumpere saci din plastic şi un geamantan în care să pună cadavrul pe care ulterior l-au tranşat. Toată grozăvia s-a petrecut în camera de cămin. Planul tinerilor a fost să pună cadavrul victimei în propria maşină şi să o incendieze.
În jurul orei 4.00, au ieşit din camera de cămin cu geamantanul în care se afla cadavrul tranşat al victimei. Urmele de sânge lăsate pe hol i-au trezit suspiciuni portarului de la cămin, care a anunţat Poliţia şi a fost descoperită crima. Cu Poliţia pe urme, Carmen Bejan a rătăcit prin parcuri, iar a doua zi s-a predat. Sergiu Florea s-a refugiat într-un apartament din Calea Şagului. Când poliţiştii au intrat în locuinţă, tânărul s-a refugiat în baie, unde a încercat să se sinucidă, tăindu-şi venele de la mâini. Medicii de pe ambulanţa sosită la faţa locului i-au salvat, însă, viaţa tânărului.
La proces, tinerii au încercat să dea vina unul pe altul. În cartea „Cărare spre abis”, publicată din închisoare, Sergiu Florea a povestit cum „Karla” a înjunghiat victima: „Mă întinsesem, gândindu-mă la potenţialele decizii pe care le puteam lua. Apoi se auziseră sunete ciudate, drept urmare îmi deschisesem ochii. Imaginea îmi captase cu siguranţă întreaga atenţie, căci acum persoana ţintuită la podea în urma loviturilor încasate era mult diferită faţă de cum o lăsasem eu. Se pare că fata «inocentă», Karla, avusese un moment de cădere psihică şi înjunghiase bărbatul de mai multe ori”. Sentinţa finală din acest dosar a fost pronunţată de Curtea Supremă în 8 iunie 2011. Ulterior, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Penal, pedeapsa studenţilor a fost redusă cu patru luni rezultând o pedeapsă finală de 19 ani şi opt luni de închisoare.