Crew Dragon Demo-2: De ce SpaceX aşteaptă până sâmbătă pentru o nouă tentativă de lansare

Crew Dragon Demo-2: De ce SpaceX aşteaptă până sâmbătă pentru o nouă tentativă de lansare

Următoarea fereastră de lansare pentru misiunea istorică Demo-2, prima a unei capsule Crew Dragon cu echipaj uman spre Staţia Spaţială Internaţională (ISS) a fost stabilită pentru sâmbătă, 30 mai, la ora 19:22, pentru că atunci staţia orbitală se va afla în locul potrivit, pe orbită, relativ la locaţia de unde se va face lansarea, Centrul Spaţial Kennedy din Florida, conform unui material publicat vineri de Space.com.

Compania lui Elon Musk, SpaceX, urma să lanseze misiunea Demo-2 miercuri seară (27 mai), dar lansarea a fost anulată cu mai puţin de 17 minute înainte de numărătoarea inversă din cauza condiţiilor meteo nefavorabile.

NASA şi SpaceX au anunţat că procedurile de lansare vor fi reluate sâmbătă. "Aceste două zile (între prima tentativă de lansare şi cea de-a doua) reprezintă doar o chestiune legată de modul în care funcţionează mecanica orbitală", a explicat Hans Koenigsmann, vicepreşedinte al SpaceX. "Sunt şi alţi factori care au un rol, cum ar fi traficul spre şi dinspre ISS şi aşa mai departe".

"Noi facem analiza de zbor în funcţie de o serie de factori, cum ar fi temperatura combustibilului care trebuie să fie mai mică de o anumită valoare, astfel încât să putem şti ce putere pot dezvolta motoarele rachetei şi ce marjă de eroare avem", a comentat şi inginerul John Insprucker de la SpaceX. "Odată ce se începe alimentarea cu combustibil, la minutul T-35 (cu 35 de minute înainte de lansare n.r.), trebuie ca lansarea să aibă loc imediat ce ajungem la zero", a adăugat el.

Aparent nesemnificativă, depăşirea cu doar câteva minute a momentului T-0 duce la o creştere uşoară a temperaturii combustibilului "iar acest lucru modifică performanţa rachetei".

Dacă lansarea nu va putea avea loc nici sâmbătă, următoarea fereastră este duminică (31 mai), la ora 19:00 GMT.

În 2016 NASA a ales SpaceX drept una dintre cele două companii private (Boeing este cea de-a doua) care vor prelua sarcina de a asigura transportul astronauţilor spre şi dinspre ISS. Crew Dragon este varianta adaptată pentru echipaj uman a capsulei cargou Cargo Dragon, un vehicul cu pilot automat care este folosit pentru reaprovizionarea ISS în cadrul unui contract cu NASA din 2012.

Capsula Crew Dragon are capacitatea de a transporta 4 astronauţi, dar, în caz de nevoie, poate transporta până la 7 astronauţi. Această capsulă este lansată în spaţiu prin intermediul unei rachete Falcon 9, construită tot de compania lui Elon Musk.

Principalul atu al SpaceX este că atât capsula Crew Dragon cât şi racheta Falcon 9 sunt reutilizabile, costurile misiunilor fiind astfel substanţial reduse. Spre deosebire de capsula automată de aprovizionare Cargo Dragon, capsula Crew Dragon este dotată cu un sistem de evacuare de urgenţă conceput să desprindă în mod automat capsula de racheta portantă în cazul unui incident la lansare. SpaceX a demonstrat că acest sistem funcţionează într-o serie de teste, dintre care ultimul a avut loc în cursul acestui an.AGERPRES


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...