Creștere alarmantă a numărului de fete care suferă mutilări genitale, „multe înainte de a împlini 5 ani”

Creștere alarmantă a numărului de fete care suferă mutilări genitale, „multe înainte de a împlini 5 ani”

Progresul în prevenirea mutilării genitale feminine trebuie să fie „de 27 de ori mai rapid”, spune ONU. Cu toate acestea, potrivit noilor date, numărul fetelor și femeilor care au suferit mutilări genitale feminine a crescut cu 15%, în ultimii opt ani.

Mutilările genitale feminine a crescut cu 15%, în ultimii opt ani FOTO Arhivă

Mutilările genitale feminine a crescut cu 15%, în ultimii opt ani FOTO Arhivă

Cifrele publicate de agenția ONU pentru copii, Unicef, arată că peste 230 de milioane de fete și femei în viață, în prezent, au suferit o astfel de procedură, comparativ cu 200 de milioane, în anul 2016. Tendința este ca fetele să fie operate la o vârstă mai mică, a declarat directorul executiv al Unicef, Catherine Russell, pentru The Guardian .

„Mutilarea genitală feminină dăunează corpului fetelor, le distruge viitorul și le pune viața în pericol”, a spus ea. „Observăm, de asemenea, o tendință îngrijorătoare, conform căreia mai multe fete sunt supuse practicii la vârste mai mici, multe înainte de a împlini 5 ani. Asta reduce și mai mult fereastra de intervenție. Trebuie să întărim eforturile de a pune capăt acestei practici dăunătoare.”

Măsurile pentru eliminarea practicii până la data țintă a ONU, de 2030, ar trebui să se desfășoare de 27 de ori mai repede decât în prezent, precizează Unicef.

Mutilarea genitală feminină nu devine din ce în ce mai frecventă la nivel global, dar se nasc mai multe fete în țările în care se practică, în comparație cu restul lumii. Aceasta implică îndepărtarea parțială sau totală a organelor genitale externe feminine și reprezintă o încălcare a drepturilor omului . În 2012, ONU a adoptat o rezoluție de interzicere.

60% dintre cazuri sunt în Africa

Aproximativ 60% dintre cazuri - 144 de milioane - au loc în Africa, urmate de 80 de milioane în Asia și 6 milioane în Orientul Mijlociu.

Somalia, Guineea, Djibouti, Egipt, Sudan și Mali au cele mai mari rate de prevalență. Ele sunt, de asemenea, țări care se confruntă cu alte probleme urgente, cum ar fi conflictele, șocurile climatice și insecuritatea alimentară, care îngreunează realizarea de programe de sprijinire a fetelor, a spus Unicef.

Multe țări africane au cunoscut o scădere constantă a practicii în ultimele decenii, dar progresul general a stagnat sau a fost inversat.

În Gambia, un proiect de lege pentru abrogarea interzicerii mutilării genitale feminine a fost depus în parlament săptămâna aceasta, implicând țara în dezbateri despre drepturi, religie și cultură.

În Sierra Leone, practica rămâne legală, în ciuda presiunii crescânde pentru ca aceasta să fie incriminată. În această țară, trei fete au murit în timpul unor ceremoniilor de tăiere , la începutul anului.

„Întoarcerea la cultură”

Claudia Cappa, autoarea principală a raportului Unicef, a declarat: Acolo unde practica este concentrată, majoritatea femeilor și bărbaților spun că doresc ca practica să înceteze... dar această opoziție tot mai mare nu se potrivește cu o schimbare a [comportamentului]".

Kenya, care a incriminat această practică în 2011, a fost martoră la o scădere constantă a numărului de cazuri, dar activiștii rămân îngrijorați de progres.

În rândul comunității somaleze din nord-estul Keniei, care se confruntă cu greul crizei climatice, aplicarea măsurilor anti-mutilare este slabă, iar progresul a stagnat. De asemenea, au apărut recent rapoarte despre reapariții în regiunea centrală a Keniei, Murang’a, unde femeile de peste 30 de ani aleg să se supună tăierii ca o „întoarcere la cultură”.

O mișcare către medicalizarea practicii - în cazul în care este efectuată de practicieni din domeniul sănătății, mai degrabă decât de tăietorii tradiționali în spitale sau în case - o face mai greu de detectat, spun militanții.

Esnahs Nyaramba, o activistă anti-utilare, din regiunea Kisii, în vestul Keniei, a spus că primește mai puține apeluri de salvare decât a primit acum un deceniu. Zvonurile de la membrii comunității au ajutat-o să mobilizeze autoritățile locale să intervină, astfel încât ceremoniile publice au fost abandonate.

„În Kisii, este dificil să spunem tendința cu certitudine, deoarece atunci când copilul este operat, nimeni nu știe de obicei în aceste zile, cu excepția mamei și chirurgului”, a spus Nyaramba.

Unicef a spus că mai multe familii aleg să-și opereze fiicele la o vârstă mai fragedă - uneori la doi ani, pentru a reduce daunele fizice și traumele psihologice suportate la o vârstă mai mare.

„Fereastra de oportunitate [pentru a o preveni] s-a redus... așa că trebuie să luăm măsuri la un nivel mai înalt decât înainte”, a spus Cappa.

Nimco Ali, directorul executiv al Five Foundation, parteneriatul global pentru a pune capăt mutilării genitale feminine, a declarat că organizațiile de bază care luptă pentru a pune capăt acestei practici au nevoie de mai multe finanțări.

„Ca supraviețuitor, știu totul despre consecințele devastatoare pe care le are mutilarea genitală asupra femeilor și fetelor”, a spus Ali. „Noua estimare, care arată o creștere uriașă cu 30 de milioane de persoane afectate nu este doar șocantă, ci și devastatoare, din punct de vedere personal, mai ales când știm ce funcționează și am fi putut preveni acest lucru.”

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

2 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

3 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

4 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

5 BREAKING Luni va fi votat noul guvern!