Creşte numărul deceselor COVID. Avertismentul medicilor despre următorul val

Creşte numărul deceselor COVID. Avertismentul medicilor despre următorul val

Internările în secţiile COVID au crescut cu peste 300 în doar 24 de ore. Aşa a anunţat ieri ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, care a precizat că de duminică până luni au fost înregistrate în total aproape 4.700 de noi cazuri de infecţii cu noul coronavirus. De precizat însă că s-au făcut doar 2.024 teste RT-PCR şi 13.013 teste rapide antigenice. Deşi cifra a crescut cu aproape 1.200 faţă de ziua anterioară, Rafila a declarat că nu sunt motive de îngrijorare.

20% dintre pacienţi, reinfectaţi

„În ultimele 24 de ore avem 4.689 de cazuri, dintre care circa 20% sunt persoane care s-au reinfectat, iar gradul de ocupare a paturilor este asemănător cu cel de săptămâna trecută – 17,43%”, a precizat Rafila.

Potrivit acestuia, numărul total al cazurilor de COVID a început să scadă: „Testele arată proiecţia pe care Ministerul Sănătăţii a oferit-o. Avem o reducere a numărului total de cazuri într-o săptămână cu circa 5.000 şi am ajuns de la o medie zilnică de 8.400 la circa 7.400 de cazuri în această săptămână. O scădere semnificativă. Sperăm să continue acest trend şi să intrăm într-o perioadă de scădere a numărului de cazuri în săptămânile următoare”. El a menţionat că ar putea urma o faza de platou şi apoi scăderea să continue.

Din totalul internărilor anunţat luni, peste 600 de persoane au sub 18 ani. „Avem un număr relativ importat de copii şi tineri, 654 de persoane cu vârste sub 18 ani; din fericire, la ATI sunt doar trei cazuri, în scădere faţă de ceea ce înregistram acum o săptămână. Nu sunt probleme legate de paturile disponibile, nici cele COVID, nici cele de la ATI”, a afirmat Rafila.

Cifra deceselor rămâne şi ea ridicată – 14, toate persoanele decedate fiind trecute de 70 de ani. Rafila a explicat aceste trend crescător prin decalajul de două-trei săptămâni care există între scăderea numărului de cazuri şi cea a numărului de decese.

Dr. Geantă: „Rata de pozitivare a testelor este mare”

Doctorul Marius Geantă, preşedintele Centrului pentru Inovaţie în Medicină InoMed, atrage atenţia că rata de pozitivare a testelor rămâne încă mare – 30%: „Este continuarea tendinţei de săptămâna trecută, dar datele de mâine şi miercuri ne vor indica mai bine dacă se păstrează tendinţa de frânare. Pe termen scurt, întrebarea este dacă vom rămâne într-un platou sau dacă va fi o scădere bruscă a numărului de cazuri. Oricum ar fi, vaccinarea cu 3 doze şi purtarea măştii în spaţiile aglomerate sunt cele mai bune măsuri posibile pe care le putem lua”.

Cât priveşte estimările pentru această toamnă, expertul în sănătate consideră că noua variantă Omicron ar putea determina un val nou, urmarea nenumăratelor concerte organizate în vară, precum şi a perioadei de concedii în care cei mai mulţi oameni nu au respectat nicio măsură de protecţie. „Momentan sunt în atenţie două subvariante Omicron pentru perioada post-BA.5: BA.2.75 şi BA.4.6, dar încă nu avem date mature care să susţină că una dintre acestea ar putea determina noul val”, a conchis dr. Geantă.

80.000 de turişti, blocaţi în China

Între timp, autorităţile locale chineze din insula Hainan au anulat toate zborurile şi trenurile în urma depistării a circa 500 de cazuri de infecţii cu SARS-CoV-2. 80.000 de turişti au rămas astfel blocaţi pe insulă. Cei care vor să plece trebuie să prezinte cinci teste PCR negative în ultimele şapte zile. Autorităţile din oraşul Sanya au anunţat că hotelurile le vor oferi turiştilor o reducere de 50% până la ridicarea restricţiilor de călătorie. China este singura ţară care continuă să aplice o strategie de „COVID zero”: impune izolări şi carantine lungi care împiedică turismul local. Frontierele ţării au fost aproape complet închise de la începutul anului 2020, împiedicând vizitatorii străini să intre.

Sinteza săptămânii 1-7 august

Au fost înregistrate 51.832 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, în medie 8.500 pe zi. Au fost raportate de către INSP 182 decese.

Au fost efectuate 32.686 de teste RT-PCR şi 136.965 de teste rapide antigenice.

Comprimatele cu iod sunt disponibile

În contextul războiului din Ucraina, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că sistemul de distribuire către populaţie a comprimatelor cu iodură de potasiu – utile în caz de incident soldat cu scurgeri radioactive – este „perfect funcţional”. „Îndemn pe toată lumea, toate persoanele cu vârsta de până la 40 de ani să se prezinte cât mai repede la medicul de familie de la care trebuie să primească prescripţia, şi avem 2.500 de farmacii în toată ţara de unde îşi pot ridica în mod gratuit aceste pastile”, a subliniat Rafila.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 LIVE Alegeri parlamentare 2024 / PSD a câștigat alegerile cu peste 22%, AUR e pe doi cu 18%, urmat de PNL

2 Simple zvonuri?

3 Uite, asta este chestie gravă și concretă despre Călin Georgescu!

4 VIDEO Da, este surprinzătoarea președintă a POT, are două masterate şi a participat la tranzacţii imobiliare de sute de milioane de euro

5 ALERTĂ Avem distribuirea mandatelor în Parlament! PSD, PNL, UDMR și Minoritățile au majoritate și pot guverna fără USR, spun calculele partidelor!