Crește numărul bancnotelor false aflate în circulație în România. Cum ar trebui să verificați banii

Crește numărul bancnotelor false aflate în circulație în România. Cum ar trebui să verificați banii

Dacă obișnuiți să plătiți cu bani cash, ar trebui să acordați o atenție mai mare verificării bancnotelor. Numai anul trecut au fost depistate aproape 6.000 de bancnote false.

Peste 5.000 de bancnote de 100 de lei au fost falsificate în 2023 - Foto Arhiva

Peste 5.000 de bancnote de 100 de lei au fost falsificate în 2023 - Foto Arhiva

În anul 2023, numărul de bancnote românești false expertizate de Banca Națională a României (BNR) a ajuns la 5.864 de bucăți, marcând o creștere alarmantă cu 31,39% față de anul precedent. Raportul anual al BNR dezvăluie că 800 de falsuri au fost confiscate înainte de a ajunge în circulație, în timp ce 5.064 de bancnote false au fost identificate deja în fluxul monetar, potrivit Economedia.ro.

Cea mai falsificată bancnotă

Bancnota cel mai des falsificată a fost cea de 100 de lei, cu un număr de 5.750 de falsuri raportate, dintre care 793 au fost reținute de poliție în diverse acțiuni specifice. În urma ei, se află bancnota de 50 de lei cu 77 de falsuri și bancnota de 200 de lei cu 32 de falsuri.

Numărul de falsuri la 1 milion de bancnote autentice în circulație a înregistrat o creștere semnificativă, ajungând la 3,07 bucăți în 2023, față de 2,46 bucăți în 2022.

Cum să verificăm bancnotele

Verificarea corectă a autenticității bancnotelor este esențială pentru evitarea fraudelor. Metodele recomandate includ compararea cu o bancnotă autentică, observarea calității hârtiei și a reflexiilor la lumină. Banda de securitate trebuie să fie integrată orizontal în hârtie și să fie vizibilă. De asemenea, prezența scrisului în relief reprezintă o altă caracteristică distinctivă pentru a confirma autenticitatea bancnotelor.

În cazul identificării unei bancnote false, este esențial să contactați imediat autoritățile competente pentru a preveni riscurile legale și economice asociate.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Stareța Mănăstirii Voroneț, Gabriela Platon, demisă din funcție, alături de conducătorii altor cinci unități monahale

2 „Cineva trebuie să vorbească despre acest infern” / Dezvăluirile unui luptător român din trupele speciale israeliene

3 Un fost procuror DNA cu pensie lunară de 42.700 lei a dat statul în judecată pentru mărire!

4 Ucraina a reușit să obțină cel mai mare succes de război asimetric din istorie

5 O informație care dă fiori / SUA nu mai pot ține pasul cu ritmul de expansiune al armatei chineze