Crește misterul undelor radio rapide care vin din spațiu și devin din ce în ce mai ciudate

Crește misterul undelor radio rapide care vin din spațiu și devin din ce în ce mai ciudate

Undele radio rapide, niște străfulgerări luminoase de unde radio de o milisecundă, sunt unul dintre cele mai mari mistere ale cosmosului, iar în ultima vreme au devenit și mai ciudate, relatează CNN .

Primele unde radio rapide, sau FRB, au fost descoperite în 2007. De atunci, sute dintre aceste evenimente rapide și intense au fost detectate, venind din puncte îndepărtate din univers. Într-o miime de secundă, exploziile pot genera la fel de multă energie cât soarele într-un an sau chiar mai mult.

Dar astronomii nu înțeleg ce provoacă aceste explozii de unde radio.

Acum, oamenii de știință au observat un model ciudat, nemaivăzut până acum, într-o explozie FRB repetitivă recent observată, numită FRB 20220912A. Un studiu publicat în Monthly Notices of the Royal Astronomical Society detaliază această descoperire care oferă indicii valoroase cercetătorilor care încearcă să identifice sursa fenomenului, dar care vine și cu noi enigme.

Astronomii au detectat FRB folosind Allen Telescope Array, sau ATA, al Institutului SETI din California.

Echipa a detectat 35 de FRB dintr-o singură sursă pe o perioadă de două luni.

Multe FRB-uri eliberează unde radio care durează cel mult câteva milisecunde înainte de a dispărea, ceea ce face ca exploziile radio FRB să fie dificil de observat. Dar se știe că unele unele sunt repetitive și eliberează explozii ulterioare, care au permis astronomilor să urmărească semnalele până la galaxii îndepărtate.

La început, exploziie FRB 20220912A păreau similare cu altele cunoscute. Fiecare explozie detectată a trecut de la frecvențe mai mari la frecvențe inferioare.

Dar o privire mai atentă a semnalului a dezvăluit ceva nou: o scădere vizibilă a frecvenței centrale a exploziilor.

Scăderea a devenit și mai evidentă atunci când cercetătorii au convertit semnalele în sunete, folosind note pe un xilofon. Notele înalte corespund începutului exploziilor, notele joase acționând ca tonuri de încheiere.

Echipa a încercat să afle dacă a existat un model în intervalele dintre fiecare explozie, similar altor explozii radio rapide care se repetă. Dar cercetătorii nu au reușit să detecteze așa ceva pentru FRB 20220912A, sugerând în continuare că evenimentele cerești pot fi, de asemenea, imprevizibile.

„Această lucrare este incitantă, deoarece oferă atât confirmarea proprietăților cunoscute ale FRB, cât și descoperirea unora noi”, a declarat autorul principal al studiului, dr. Sofia Sheikh, un cercetător postdoctoral la Institutul SETI.

Fiecare observare a FRB aduce perspective noi, precum și mai multe întrebări, au spus cercetătorii.

Astronomii bănuiesc că unele explozii FRB pot proveni din magnetari, nucleele puternic magnetizate ale stelelor moarte. Dar alte cercetări au sugerat că ciocnirile dintre stelele neutronice dense sau stele moarte, numite pitice albe, pot fi cauza.

„Reducem sursa FRB la obiecte extreme, cum ar fi magnetarii, dar niciun model existent nu poate explica toate proprietățile care au fost observate până acum”, a spus Sheikh.


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Pe asta ați citit-o?

5 Frate, ce țară e asta? / Economist rus: Pentru unele familii sărace din Rusia, bărbații sunt mai prețioși morți decât vii