Cresc pedepsele pentru tulburarea liniștii publice. Legea, promulgată de președintele Klaus Iohannis

Cresc pedepsele pentru tulburarea liniștii publice. Legea, promulgată de președintele Klaus Iohannis

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat Legea iniţiată de liberalii Lucian Bode şi Nicolae Ciucă, prin care sunt majorate pedepsele pentru tulburarea liniștii publice. Înițiativa a fost declrată constituțională după o sesizare a USR și Forța Dreptei.

FOTO Mediafax

FOTO Mediafax

Proiectul de lege a fost inițial respins de Senat. Mai precis, a strâns doar 56 de voturi „pentru”, dar le trebuia 69. Imediat după vot, Daniel Fenechiu, liderul deputaților PNL, a cerut lista de vot. Conform listei finale consultate de „Adevărul”, la votul pentru acest proiect au fost prezenți 37 de senatori PSD, 18 de la PNl și 5 de la UDMR.

După adoptarea în camera decizională, Judecătorii Curții Constituționale au respins obiecția de neconstituționalitate înaintată de parlamentarii USR și Forța Dreptei privind Legea care înăsprește pedepsele pentru tulburarea liniștii publice.

Fostul ministru de Interne a punctat în urma deciziei că se încheie o perioadă în care neputința era adesea invocată.

Lucian Bode , a susținut într-un mesaj pe Facebook, referitor la atacarea la CCR, că >>din păcate, unii au vocația de „demolatori” și de a arunca țara în haos sub diferite forme și pretexte, pornind de la politică și până la a fi indulgenți cu infractorii. Nu poți să te erijezi în lupul moralist al societății românești când ataci proiecte de lege care au ca obiectiv pedepsirea infractorilor și a delicvenților<<.

Totodată, fostul ministru a punctat că „majorarea limitelor speciale ale pedepselor penale și reglementarea unor forme agravate ale infracțiunilor fiind exclusiv de competența legiuitorului”.

Camera Deputaților a adoptat decizional proiectul de lege pe 15 iunie 2023.

Inițiativa prevede, printre altele și pedeapsa cu închisoarea pentru participarea la o încăierare sau faptele privind tulburarea ordinii şi liniştii publice, prin ameninţări sau atingeri grave aduse demnităţii persoanei.

De asemenea, inițiativa instituie unei noi situaţii în care legitima apărare este prezumată, precum şi al agravării răspunderii pentru unele infracţiuni contra persoanei şi contra patrimoniului, pentru infracţiunile de ultraj, ultraj judiciar şi tulburare a ordinii şi liniştii publice.

Proiectul Legii a fost depus de premierul Nicolae Ciucă și fostul ministru de Interne, Lucian Bode, în timpul exercitării mandatelor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

2 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

3 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

4 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet