Crema solară este bună sau dăunătoare? „Aceste afirmații de pe rețelele sociale sunt complet false“

Crema solară este bună sau dăunătoare? „Aceste afirmații de pe rețelele sociale sunt complet false“

În era rețelelor de socializare, multă lume tinde să ia de bună orice informație transmisă de influenceri. Probleme apar atunci când în joc este sănătatea noastră.

Crema solară a devenit un ingredient nelipsit de la plajă. FOTO Arhivă

Crema solară a devenit un ingredient nelipsit de la plajă. FOTO Arhivă

Un val tot mai mare de influenceri insistă că este dăunătoare crema de protecție solară , pentru că ar provoca „boala secolului ” - cancerul, potrivit prevention.com

Oamenii care folosesc protecție solară fac întotdeauna cancer de piele”, a spus Riley Check, influencer.

People who get vaccinated are always sick. People who wear sunscreen are always getting skin cancer.People who take antidepressants are always depressed.This should tell you everything that you need to know about mainstream medicine.

— Riley Check (@holisticgrenade) January 12, 2024

Nu există nicio dovadă că Soarele provoacă cancer. Nu folosesc protecție solară și nu o voi face niciodată. Învinovățim Soarele pentru cancer, când ar trebui să dăm vina pe cremele noastre. Dar dacă am renunța la aceste diete și creme, pe care le promovează, din ce ar mai trăi Big Food și Big Pharma? Crema de protecție solară și o dietă neadecvată te vor îmbolnăvi”, a spus, la rândul ei, Gubba Homestead, o altă influecenriță, care a distribuit un videoclip pe rețeaua X.

I don’t wear sunscreen, and I never will.We blame the sun for cancer when we should be blaming our diets.But if we cleaned up our diets, how would Big Food and Big Pharma make their money? Sunscreen and a poor diet will make you sick.Sick people = $$$Don’t be a pawn. pic.twitter.com/bOa2aNSBqE

— Gubba Homestead (@GubbaHomestead) March 28, 2024

Soarele dă viață și hrănește”, a spus o altă persoană publică - Kristin Cavallari.

Crema solară dezvoltă cancer?

Dăunătoare sau nu, trebuie să privim cu atenție cifrele. Peste 3 milioane de oameni din SUA sunt diagnosticați în fiecare an cu cancer de piele, ceea ce îl face cea mai comună formă de cancer diagnosticată în această țară, potrivit Societății Americane de Cancer (ACS).

Expunerea la soare poate fi dăunătoare, spun specialiștii. FOTO Arhivă

Expunerea la soare poate fi dăunătoare, spun specialiștii. FOTO Arhivă

Cancerul de piele este o creștere anormală a celulelor pielii, care este de obicei cauzată de razele dăunătoare ale Soarelui, este de părere Academia Americană de Dermatologie (AAD) . Genele și factorii de mediu, inclusiv expunerea la razele UV dăunătoare, pot juca un rol în dezvoltarea cancerului de piele, potrivit Food and Drug Administration (FDA).

AAD recomandă utilizarea unei creme de protecție solară cu spectru larg, rezistentă la apă, cu un SPF de 30 sau chiar mai mare, pentru a ajuta la prevenirea cancerului de piele și recomandă utilizarea protecției solare zi de zi, chiar și în zilele înnorate.

Afirmațiile potrivit cărora cremele de protecție solară provoacă cancer nu sunt adevărate”, spune Gary Goldenberg , dermatolog din New York City.

Aceste afirmații de pe rețelele sociale sunt complet false și nu se bazează pe date științifice. Datele arată în mod clar că razele UV ​​provoacă mutații la nivelul celulelor pielii și producerea cancerului. De asemenea, s-a demonstrat că protecția solară, inclusiv utilizarea cremei, poate ajuta la scăderea formării celulelor canceroase la nivelul pielii”, adaugă el.

Ce substanțe chimice ar trebui să evitați

Un alt specialist consultat de prevention.com spune că nu există dovezi care să lege utilizarea cremelor solare de orice formă de cancer, subliniază Ife J. Rodney, director fondator al Eternal Dermatology + Aesthetics .

Există substanțe chimice într-o mulțime de substanțe diferite pe care le punem pe piele și în medicamente. Chiar trebuie să luați toate informațiile din context și să decideți în cunoștință de cauză”, spune ea.

Toate substanțele chimice care sunt utilizate în cremele de protecție solară din SUA sunt aprobate de FDA , subliniază dr. Goldenberg. „S-a dovedit că cremele de protecție solară care au în compoziție elemente chimice sunt sigure. Nu există dovezi de cauză și efect la oameni”, spune el.

Cu toate acestea, unii oameni se feresc de substanțele perfluoroalchilate și polifluoroalchilate (PFAS) și politetrafluoretilena (PFTE). Aceștia sunt compuși PFAS alias “forever chemicals” (nr. substanțe chimice pentru totdeauna), deși majoritatea cremelor de protecție solară care le conțin, le au doar la niveluri scăzute, conform Universității din Colorado. PFAS se găsește și în apă, aer și sol, conform Agenției pentru Protecția Mediului (EPA).

PFAS sunt utilizate într-o gamă largă de produse de consum datorită capacității lor de a respinge atât grăsimile, cât și apa, inclusiv în ambalaje alimentare din hârtie și carton (de exemplu, recipiente pentru mâncare la pachet, pungi de floricele de porumb, cutii de pizza, prăjituri gata preparate etc.), în vase antiaderente, în textile (de exemplu, îmbrăcăminte și echipamente impermeabile pentru exterior, covoare, saltele etc.), în cosmetică (de exemplu, balsam de păr, cremă de fond de ten, protecție solară etc.), în electronice (de exemplu, smartphone-uri).

PFAS pot fi toxice atât pentru oameni, cât și pentru animale sălbatice. S-a demonstrat că două dintre cele mai studiate substanțe chimice din această familie, PFOA și PFOS interferează cu sistemul hormonal (deci se numesc perturbatori endocrini), interferează cu sistemul reproducător și cu dezvoltarea fătului, au impact asupra sistemului imunitar și au fost legate de răspunsuri reduse la vaccinuri la copii. De asemenea, dezvoltă anumite tipuri de cancer (de exemplu, cancerul renal și testicular).

Oxibenzona este un alt ingredient care a fost adus în discuție de către influenceri, din cauza preocupărilor că ar fi este un perturbator hormonal. La momentul acesta nu există studii concludente că oxibenzona este dăunătoare pentru oameni, potrivit unui studiu publicat în Journal of the American Academy of Dermatology .

La un moment dat, s-a raportat că benzenul - o substanță care provoacă cancer, care este de obicei folosită ca solvent, conform Institutului Național al Cancerului - ar fi prezent în crema de protecție solară”, spune Cindy Wassef, profesor asistent la Rutgers Robert Wood Johnson Medical School.

Toate cremele de protecție solară vândute în SUA, fie că sunt pe bază de minerale sau chimice, au fost testate pentru a fi sigure pentru oameni, spun specialiștii americani, dar dacă aveți întrebări despre siguranța folosirii cremeler pentru protecției solare, consultați un medic dermatolog.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

3 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

4 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

5 Ciudată poveste...