Creierul, unul dintre cele mai poluate țesuturi cu plastic, arată specialiștii: „Nu mai există niciun loc neatins”
Un număr tot mai mare de dovezi științifice arată că microplasticele se acumulează în organe umane, inclusiv în creier, ceea ce îi determină pe cercetători să solicite măsuri mai urgente pentru a ține în frâu poluarea cu plastic.
Microplasticele se acumuează și în creier FOTO Shuterstock
Potrivit The Guardian , douăzeci și patru de mostre de creier colectate la începutul anului 2024 au măsurat în medie aproximativ 0,5% plastic în greutate. Studiile au detectat mici fragmente și pete de plastic în plămânii, placenta, organele de reproducere, ficatul, rinichii, articulațiile genunchiului și cotului, vasele de sânge și măduva osoasă umane.
„Având în vedere rezultatele cercetării este acum imperativ să declarăm o urgență globală pentru a face față poluării cu plastic”, a declarat Sedat Gündoğdu, care studiază microplasticele la Universitatea Cukurova din Turcia.
Oamenii sunt expuși la microplastice -definite ca fragmente cu diametrul mai mic de 5 mm - și la substanțele chimice utilizate pentru fabricarea plasticului din cauza poluării generalizate cu plastic din aer, apă și chiar alimente.
În prezent, nu există standarde guvernamentale pentru particulele de plastic din alimente sau apă în Statele Unite. Agenția pentru Protecția Mediului lucrează la elaborarea unor orientări pentru măsurarea acestora și acordă subvenții din 2018 pentru a dezvolta noi modalități de a le detecta și cuantifica rapid.
„Găsirea de microplastice în tot mai multe organe umane „ridică o mulțime de îngrijorări”, având în vedere ceea ce știm despre efectele asupra sănătății la animale, studiile asupra celulelor umane în laborator și studiile epidemiologice emergente. Este înfricoșător, aș spune”, a declarat Bethanie Carney Almroth, ecotoxicolog la Universitatea din Göteborg din Suedia.
Într-unul dintre cele mai recente studii apărute- o lucrare care este postată online de National Institutes of Health - cercetătorii au descoperit o acumulare deosebit de îngrijorătoare de microplastice în probele de creier.
Potrivit publicației citate, în urma examinării ficatului, rinichilor și creierului cadavrelor autopsiate, s-a constatat că toate conțineau microplastice, însă cele 91 de mostre de creier conțineau, în medie, de 10 până la 20 de ori mai mult decât celelalte organe. Rezultatele au fost un șoc, potrivit autorului principal al studiului, Matthew Campen, toxicolog și profesor de științe farmaceutice la Universitatea din New Mexico.
Ce a scos la iveală studiul
Cercetătorii au descoperit că 24 dintre probele de creier, care au fost colectate la începutul anului 2024, măsurau în medie aproximativ 0,5% plastic în greutate.
„Este destul de alarmant. Există mult mai mult plastic în creierul nostru decât mi-aș fi imaginat vreodată sau decât mi-ar fi convenit”, a spus cercetătorul.
Studiul descrie creierul drept „unul dintre cele mai poluate țesuturi cu plastic prelevate până acum”.
Studiul preimprimat asupra creierului condus de Campen a sugerat, de asemenea, o legătură îngrijorătoare. În cadrul studiului, cercetătorii au analizat 12 mostre de creier de la persoane care au murit de demență, inclusiv de boala Alzheimer. Aceste creiere conțineau de până la 10 ori mai mult plastic în greutate decât mostrele sănătoase.
„Nu știu cât de mult plastic mai poate îndesa creierul nostru fără ca acesta să cauzeze probleme”, a spus Matthew Campen, toxicolog și profesor de științe farmaceutice la Universitatea din New Mexico.
O altă lucrare recentă, care a analizat 45 de pacienți supuși unei intervenții chirurgicale la șold sau la genunchi în Beijing, China, a descoperit microplastice în mucoasa membranară a fiecărei articulații de șold sau de genunchi examinate.
Sursa: adevarul.ro