Credea ca e la menopauză, dar avea de fapt cancer. Povestea dramatica a unei femei de 36 de ani
O femeie în vârstă de 36 de ani a descoperit că are cancer intestinal după ce un diagnostic de anemie a dus la efectuarea unor teste suplimentare. În primă fază, femeia a crezut că are simptome de anemie.
În ianuarie 2021, când Carla Mitchell, din Marea Britanie, a simțit niște palpitații, dureri de picioare și a rămas fără suflare după ce a urcat un rând de scări, a presupus inițial că intră la menopauză, a povestit aceasta organizației caritabile Bowel Cancer UK. Etapele timpurii ale menopauzei pot începe încă de la 30 de ani, dar cele mai multe persoane observă schimbări la începutul vârstei de 40 de ani, potrivit The Sun.
Deși s-a dovedit că era anemică, atât Mitchell, cât și medicul ei au crezut că nu exista niciun motiv de îngrijorare, deoarece era tânără. Dar rezultatele unei colonoscopii, un test în care o cameră trece prin anus, rect și colon, au dus la diagnosticarea ei cu cancer intestinal. Anemia este întâlnită la până la 75% dintre pacienții cu cancer intestinal.
Înlăturarea stigmatului legat de cancerul intestinal la persoanele în vârstă
În aprilie 2022, Mitchell a aflat că are sindromul Lynch după ce s-a consultat cu un consilier genetic. Afecțiunea moștenită crește riscul unei persoane de a face anumite tipuri de cancer, inclusiv cancerul intestinal, uterin și ovarian.
Acum ea se dedică în educarea oamenilor cu privire la sindromul Lynch, precum și de recunoașterea semnelor de cancer intestinal.
„Este vorba despre înlăturarea stigmatului privind cancerul intestinal care este o boală a persoanelor în vârstă”, a declarat ea pentru Insider prin e-mail.
Cancerul intestinal este din ce în ce mai frecvent la tineri
Cancerul intestinal, cunoscut și sub numele de cancer colorectal, este a doua cea mai frecventă cauză a deceselor legate de cancer în SUA, potrivit Societății Americane de Cancer.
Boala este de obicei asociată cu persoanele în vârstă, dar cazurile la persoanele tinere sunt în continuă creștere de zeci de ani. Unul din cinci cazuri noi se înregistrează la persoane cu vârsta de 50 de ani sau mai tinere, arată cele mai recente cifre ale ACS.
Depistarea precoce a cancerului face ca acesta să fie mai ușor de tratat și, potrivit Bowel Cancer UK, aproape toți cei diagnosticați în stadii incipiente supraviețuiesc.
Înainte de aceasta, Mitchell credea că cancerul ei era în stadiul unu, ceea ce înseamnă că nu s-a răspândit în afara peretelui intestinal și este mai ușor de tratat. Însă, după ce ganglionii limfatici îndepărtați au fost supuși unei biopsii, i s-a spus că a progresat la stadiul trei, ceea ce înseamnă că cancerul s-a răspândit la ganglionii limfatici din apropiere. Acest lucru a făcut ca ea să aibă nevoie de trei runde de chimioterapie.
Tratamentul lui Mitchell a avut succes și acum este în remisie. În următorii cinci ani va trebui să facă analize de sânge și tomografii în mod regulat și colonoscopii anuale pentru tot restul vieții, din cauza sindromului Lynch.
Sursa: adevarul.ro