„Cred că un om ca senatorul Nicolae Ciucă, fost șef de Stat Major, este singurul apt, cel puțin dintre variantele posibile, să țină la respect haita politică flămândă”

„Cred că un om ca senatorul Nicolae Ciucă, fost șef de Stat Major, este singurul apt, cel puțin dintre variantele posibile, să țină la respect haita politică flămândă”

Dl Iohannis trebuie să dea țării premierul care să miște bolovanul, nu premierul pe care Ludovic Orban crede că îl poate manevra mai bine, și un guvern de oameni competenți, nu de poziții capturate pentru cine s-o găsi prin debarale. Iar de alegerea pe care o va face cred că va depinde cum își va încheia mandatul, sub Arcul De Triumf sau sub bocancul lui Ludovic Orban, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe  SpotMedia.ro .

După două ture de negocieri PNL-USR-PLUS-UDMR, eșuate înainte de a fi început în mod real, fiecare dintre partidele care au trecut pragul electoral se va duce la consultările de la Cotroceni cu propria propunere de premier.

Adică cel mai prost scenariu pentru președintele Iohannis care poate fi astfel presat să accepte propunerea partidului de pe locul I sau cel mai bun pentru că îi deschide total terenul, depinde cum alege să joace soarta României.

În mod evident, mărul discordiei este președinția Camerei Deputaților (CD) dorită și de Ludovic Orban, și de Dan Barna.

Principial, dacă avem 3 funcții în fruntea statului și 3 formațiuni care fac coaliția, toate trei indispensabile, e corect ca fiecare să ia câte una și ordinea în care aleg să fie determinată de ordinea scorurilor.

Deci primul să aleagă PNL, apoi USR-PLUS și ce rămâne să ia UDMR. Scorurile nu sunt egale, dar nici funcțiile nu sunt egale.

Ce putere și greutate are premierul prin comparație cu orice altă funcție, inclusiv aceea de președinte al țării? Nu e o veselie ca UDMR să ia șefia Senatului, dar maghiarii sunt și indispensabili, și cel mai puțin presați de propriul electorat să intre la guvernare.

Și pentru președintele PNL, și pentru președintele USR, șefia CD este un colac de salvare al supraviețuirii, dar nu numai.

Nu e o sinecură, e o poziție importantă de care depind, practic, și ordinea de zi, și circuitul proiectelor, mai ales în chestiunile pentru care CD e decizională, adică 80%. Când sunt plenuri reunite, CD reprezintă două treimi.

Din poziția aceea, faci jocuri de majoritate și USR-PLUS se teme absolut justificat că Ludovic Orban va negocia o nouă majoritate care să trântească Guvernul și să-l propulseze din nou premier peste o coaliție în care Alianța USR-PLUS să nu fie inclusă. Și să joace pe loc acele legi care nu convin baronetului PNL.

Încurajat de victoria obținută prin înlocuirea dlui Ciucă cu dl Cîțu, Ludovic Orban negociază acum dur în primul rand pentru sine, pentru revenire.

De la Liviu Dragnea a învățat că președintele de partid care nu e și premier pierde meciul. Deci șefia Camerei Deputaților ar fi doar instrumentul cu care să încerce să redevină premier.

Dacă îl lasă pe Ludovic Orban în fruntea Camerei, USR-PLUS își semnează condamnarea pentru că, în pofida aparențelor scenice, orice liberal veți întreba off the record vă va spune că dnii Orban și Ciolacu au o relație foarte bună și că PNL și-ar dori majoritar o guvernare cu PSD.

Oare de ce a propus Ludovic Orban ca funcția de președinte al Camerei să fie lăsată la alegerea liberă a deputaților, între care pesediștii sunt majoritari?

Nu știu dacă minte sau nu, dar George Simion, liderul AUR, spune că a fost contactat de PNL pe tema susținerii pentru președinția Camerei Deputaților, la schimb cu „bunavoință”.

Pe de altă parte, dacă totuși va renunța la Cameră, USR-PLUS va cere să fie compensat cu mai multe ministere mari. Dl Orban probabil că ar accepta târgul, unii spun că l-ar fi propus chiar, dar nu cred că USR-PLUS, care și-a trimis deja la Bruxelles garnitura cea mai grea, mai are competențe pentru tot ce va fi tentat să înșface.

Și competență nu înseamnă doar să fi fost vocal sau să fii profesionist într-un domeniu, ci să ai abilitați și o oarecare experiență managerială importantă, să înțelegi sisteme mari. Sunt nume de pretendenți pe lista USR-PLUS care nu am nici cea mai mică îndoială că vor genera mari dezamăgiri, dacă vor avea ocazia să acționeze.

Așa cum Ludovic Orban împinge pe lista de pretendenți liberali cât mai mult din camarila sa, cu care să controleze Guvernul dincolo de un Cîțu pe care îl consideră o pradă ușoară, motivul pentru care l-a propus și, spun surse liberale, îl sapă deja.

Spectacolul eșecului de acum și perspectiva unei guvernări atât de fragile întărește PSD și mai ales AUR. Am să revin la subiect, dar eu nu cred o iotă din povestea cu serviciile și Rusia care au propulsat AUR. Când nu găsește o explicație pentru ceva, românul o dă pe servicii și Rusia.

Eu sunt convinsă că AUR a fost propulsat de frustrarea enormă generată inclusiv de tipul de politică pe care o vedem acum. Și dacă frustrarea va crește, AUR se va întări.

Ieșirea este la Klaus Iohannis, chemat acum să exerseze cu curaj ceea ce de fapt a tot proiectat și și-a tot dorit. Adică poziția centrală, justificată de faptul că are în spate singur cam câte voturi au primit toate partidele la un loc.

Președintele poate ceda în fața lui Ludovic Orban, îl poate scoate în decor, poate amâna desemnarea, poate propune un tehnocrat, Constituția nu îl obligă explicit decât la organizarea consultărilor.

Mi se pare însă dezolant ca problema cea mai importantă a României să fie acum: ce facem cu Ludovic Orban? Facem ce facem cu orice șef de guvern care pierde alegerile, oriunde în lume.

În opinia mea, soluția cea mai bună ar fi revenirea la desemnarea premier a dlui senator PNL Nicolae Ciucă care să facă, prin negocieri cu fiecare partid în parte, un guvern bazat nu pe ce vrea să captureze fiecare, ci pe ce competențe poate să ofere fiecare.

Un guvern în care să fie rigoare, disciplină, puțină sobrietate, să se flecărească mai puțin și să se facă mai mult, în care capetele să fie tăiate fără ezitări, atunci când e cazul și cu care să trecem peste perioada extrem de grea care vine. Ca să clarificăm, dl Ciucă nu este general activ, este pensionar, este membru al PNL și senator.

Știu că mulți s-au speriat de evacuarea rapidă a oamenilor de bază ai lui Ludovic Orban, dar măsura a fost sanitară și, în opinia mea, încă prea restrânsă în raport cu ceea ce ar fi fost necesar, dacă PNL ia în serios pierderea masivă de voturi de la locale până la parlamentare.

Cine ar avea tupeul să pice un astfel de guvern în situația actuală? Vă reamintesc că în Europa începe lock-down-ul dur pentru că situația e foarte gravă și noi dansăm pe puntea Titanicului.

În plus, cred că în situația actuală nimeni nu vrea să pronunțe măcar cuvântul anticipate.

Cred că un om ca senatorul Nicolae Ciucă, fost șef de Stat Major, este singurul apt, cel puțin dintre variantele posibile, să țină la respect haita politică flămândă.

În plus, după cum remarca deputatul PNL Octavian Raețchi, soluția Ciucă ar pune în mare dificultate AUR și chiar PSD„cum să voteze ’patrioții’ PSD și ’suveranistii’ AUR împotriva unui general care chiar a luptat sub drapel, în Irak? Pentru că premierul interimar bifează toate criteriile: e și un pic liberal, și un pic independent, și un pic tehnocrat”.

Depinde cât de tare este dispus dl Iohannis să joace și cât de serios a spus în primul discurs de după alegeri:

„Participarea la vot a fost redusă. Este foarte clar că sunt mulți români care fie nu au primit suficientă informație despre aceste alegeri, fie sunt pur și simplu nemulțumiți de mine, de partide, de întreaga clasă politică sau de anumite măsuri care au fost luate. Eu văd aceste lucruri și este important că politicienii să vadă aceste lucruri. Aceste motive trebuie elucidate și sunt foarte hotărât că în următoarea perioadă împreună cu guvernul care se va forma să analizăm aceste chestiuni.”

Dl Iohannis trebuie să dea țării premierul care să miște bolovanul, nu premierul pe care Ludovic Orban crede că îl poate manevra mai bine, și un guvern de oameni competenți, nu de poziții capturate pentru cine s-o găsi prin debarale.

Iar de alegerea pe care o va face cred că va depinde cum își va încheia mandatul, sub Arcul De Triumf sau sub bocancul lui Ludovic Orban.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”