Creanțele financiare ale administrației publice au scăzut la 24,5% din PIB, în trimestrul 2

Creanțele financiare ale administrației publice au scăzut la 24,5% din PIB, în trimestrul 2

Creanțele financiare ale administrației publice, exprimate ca pondere în Produsul Intern Brut, au scăzut cu 0,4 puncte procentuale, în al doilea trimestru comparativ cu perioada similară din 2016, ajungând la 24,5%, se arată într-un document al Băncii Naționale a României (BNR).

'Deținerile de acțiuni și alte participații ale statului s-au diminuat cu 1,1 puncte procentuale, ajungând la nivelul de 8,8% din PIB. Depozitele administrației publice au crescut cu 1,6 puncte procentuale, până la 8,7% din PIB, iar alte conturi de primit au scăzut cu 0,8 puncte procentuale, ajungând la un nivel de 6,1% ca pondere în PIB', informează BNR.

Conform Băncii Centrale, angajamentele financiare ale administrației au crescut ca pondere în Produsul Intern Brut, atingând un nivel de 45,5%, față de 44,9%.

"Titlurile de natura datoriei, în lei și valută, au crescut cu 1 punct procentual, ajungând la un nivel de 29,3% din PIB. Atât în cazul titlurilor de natura datoriei pe termen scurt, cât și pentru titlurile pe termen lung, se constată creșteri pe seama noilor emisiuni de titluri (într-un ritm mai accelerat decât răscumpărarea de titluri pe fiecare tip de scadență). Datoriile comerciale au crescut cu 0,8 puncte procentuale, până la 7,7% din PIB. Împrumuturile au scăzut cu 1,3 puncte procentuale,
reprezentând 7,7% din PIB la finele trimestrului II 2017, evoluție datorată rambursărilor față de terți", se arată în document.

Sectorul administrației publice a înregistrat un necesar de finanțare în ambele trimestre analizate, respectiv 0,8% din PIB în trimestrul II 2017 și 0,4% din PIB în trimestrul II 2016.

Subsectorul "Administrația centrală" a consemnat un necesar de finanțare atât în trimestrul II 2017 (1% din PIB), cât și în trimestrul II 2016 (0,5% din PIB).

Administrațiile locale au avut o capacitate de finanțare de 0,2% din PIB în trimestrul II 2017, cu 0,1 puncte procentuale mai mult față de trimestrul II 2016.

AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”