Cozonac fără frământare, printre cele mai căutate rețete de sărbători. Cum se face, mai simplu, acest desert

Cozonac fără frământare, printre cele mai căutate rețete de sărbători. Cum se face, mai simplu, acest desert

Cozonacul este, de sărbători, nelipsit de pe mesele românilor. Savurosul preparat necesită însă multă muncă, potrivit rețetelor clasice, ceea ce descurajează uneori gospodinele. Există, din fericire, varianta cozonacului fără frământare, care umple casa de miresme cu mai puțin efort.

Cozonac. FOTO Shutterstock

Cozonac. FOTO Shutterstock

Click! te invită să descoperi secretul acestei rețete.

Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru Cozonacul fără frământare.

- 500 g făină

- 10 g drojdie uscată

- 200 ml lapte călduț

- 100 g unt topit

- 100 g zahăr

- două ouă

- Coaja rasă de la o portocală sau lămâie

- Un praf de sare

- 100 g nuci sau stafide (opțional).

Câțiva pași simpli

Într-un bol, dizolvă drojdia în laptele călduț și adaugă o linguriță de zahăr. Așteaptă până când încep să apară bule, semn că drojdia este activată.

În alt bol, mai mare, amestecă făina, sarea și zahărul. Adaugă ouăle, untul topit, coaja de portocală sau lămâie și drojdia activată. Amestecă până când obții un aluat omogen! Dacă dorești, poți adăuga nuci sau stafide pentru un plus de textură și savoare.

Acoperă bolul cu un prosop curat și lasă aluatul să crească într-un loc cald timp de una-două ore< sau până când își dublează volumul.

Citește în Click! ce mai ai de făcut pentru a duce la bun sfârșit rețeta de cozonac fără frământare și sugestii de umpluturi!

Cum faci cel mai pufos cozonac

Indiferent de sortimentul de cozonac pe care îl vei găti pentru sărbători, un lucru este sigur: vrei să obții niște cozonaci pufosi, gustoși, bine rumeniți și aromați. Ca să reușești, ar fi bine să ții cont de câteva sfaturi .

În primul rând, pentru un cozonac perfect , trebuie să aduci toate ingredientele necesare pe masa de lucru și să le lași până ajung la temperatura camerei.

Un alt truc este legat de făină, care trebuie cernută de două sau chiar de trei ori, pentru aerare.

Drojdia este și ea importantă, pentru că, prea multă, strică.

La un kg de făină, în mod normal sunt necesare 50 grame de drojdie proaspătă. Putem pune 40 de grame, iar cozonacii vor crește la fel de bine, însă nu se vor mai crăpa în timpul coacerii.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…