Cozonac fără frământare, printre cele mai căutate rețete de sărbători. Cum se face, mai simplu, acest desert
Cozonacul este, de sărbători, nelipsit de pe mesele românilor. Savurosul preparat necesită însă multă muncă, potrivit rețetelor clasice, ceea ce descurajează uneori gospodinele. Există, din fericire, varianta cozonacului fără frământare, care umple casa de miresme cu mai puțin efort.
Cozonac. FOTO Shutterstock
Click! te invită să descoperi secretul acestei rețete.
Iată de ce ingrediente ai nevoie pentru Cozonacul fără frământare.
- 500 g făină
- 10 g drojdie uscată
- 200 ml lapte călduț
- 100 g unt topit
- 100 g zahăr
- două ouă
- Coaja rasă de la o portocală sau lămâie
- Un praf de sare
- 100 g nuci sau stafide (opțional).
Câțiva pași simpli
Într-un bol, dizolvă drojdia în laptele călduț și adaugă o linguriță de zahăr. Așteaptă până când încep să apară bule, semn că drojdia este activată.
În alt bol, mai mare, amestecă făina, sarea și zahărul. Adaugă ouăle, untul topit, coaja de portocală sau lămâie și drojdia activată. Amestecă până când obții un aluat omogen! Dacă dorești, poți adăuga nuci sau stafide pentru un plus de textură și savoare.
Acoperă bolul cu un prosop curat și lasă aluatul să crească într-un loc cald timp de una-două ore< sau până când își dublează volumul.
Citește în Click! ce mai ai de făcut pentru a duce la bun sfârșit rețeta de cozonac fără frământare și sugestii de umpluturi!
Cum faci cel mai pufos cozonac
Indiferent de sortimentul de cozonac pe care îl vei găti pentru sărbători, un lucru este sigur: vrei să obții niște cozonaci pufosi, gustoși, bine rumeniți și aromați. Ca să reușești, ar fi bine să ții cont de câteva sfaturi .
În primul rând, pentru un cozonac perfect , trebuie să aduci toate ingredientele necesare pe masa de lucru și să le lași până ajung la temperatura camerei.
Un alt truc este legat de făină, care trebuie cernută de două sau chiar de trei ori, pentru aerare.
Drojdia este și ea importantă, pentru că, prea multă, strică.
La un kg de făină, în mod normal sunt necesare 50 grame de drojdie proaspătă. Putem pune 40 de grame, iar cozonacii vor crește la fel de bine, însă nu se vor mai crăpa în timpul coacerii.
Sursa: adevarul.ro