Cozi la secțiile de votare din Germania și suspiciuni ca bots rusești de pe Twitter impulsionează votul pentru AfD. A votat și Merkel

Cozi la secțiile de votare din Germania și suspiciuni ca bots rusești de pe Twitter impulsionează votul pentru AfD. A votat și Merkel

La multe sectii de vot se inregistreaza o mai mare participare decat in 2013, relateaza Biroul Electoral Federal. Per total insa, se observa o scadere de 0,3% fata de alegerile parlamentare din 2013. La alegerile prezente, un numar record de germani, circa o treime, au optat pentru votul prin corespondenta. In jurul orei 15.00, in sectia de votare de la Universitatea Humboldt din Berlin a votat si cancelarul Angela Merkel, impreuna cu sotul sau, Joachim Sauer, fara a face vreo declaratie ulterioara. Desi neregularitatile la votare sunt, pana acum, rare si minore, publicatia Bild online scrie ca, incepand de ieri, conturi rusesti pe Twitter impulsioneaza campania AfD, scrie  HotNews.ro .

Preocuparea publicatiei este aceeasi despre care scriam ieri in articolul „Pericolul intrarii nationalistilor, care urca in sondaje, in Bundestag“, in felul urmator: „Problema este ca partidul nationalist, Alternativa pentru Germania (AfD), va reusi intrarea in Parlament, pe care a ratat-o la alegerile din 2013. Acest partid, ale carui parole amintesc de nazism, a urcat semnificativ in sondaje, catarandu-se pe o singura tema: refugiatii din Germania si teama unei parti a populatiei de „invazia“ lor“.

Bild scrie ca „de sambata, sute de „bots“ – conturi automatizate ale retelei de socializare Twitter- fac campanie pentru AfD. Multe dintre ele provin din Rusia”. Exemplul dat de Bild este mesajul de pe un astfel de cont, in care se spune „Daca acestia raman la putere, in cinci ani avem razboi civil“.

Problema n-ar fi, dupa Bild, mesajul in sine, ci faptul ca acest cont, deschis pe numele Renate Biller, la deschiderea sa de acum cateva zile avea doar 16 „urmaritori“ (followers). In doar 12 ore, sustinatoarea AfD a primit la mesajul sau 641 retweets si 643 de likes, „un lucru nefiresc pentru un cont atat de necunoscut“.

„Sute dintre conturile redistribuitoare ale mesajului ar proveni din Rusia, ar avea nume rusesti si ar consta dintr-o combinatie aleatorie de litere si cifre“, mai scrie Bild. Mergand pe urma acestora, publicatia constata ca acesti „promotori“ fac reclama pentru automobile in Rusia, site-uri pornografice si raspandesc stiri contra opozantilor politici din Rusia.

O vreme, Moscova a cochetat cu AfD-ul, care are multi votanti intre repatriatii germani originari din Rusia. Publicatia Bild, precum si alti promotori ai teoriei conspiratiei, dovedite sau nu, par a considera ca aceasta „cochetarie“ nu s-a incheiat.

Mass-media rusa a fost mult mai putin preocupata de alegerile din Germania, decat de cele din SUA sau Franta. Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a caracterizat zvonurile de imixtiune in alegeri, aparute saptamana trecuta la Berlin, drept "paranoide”, spunand ca "nu sunt hackeri si troli rusi, care sa influenteze alegerile din strainatate”.

Intre Berlin si Moscova relatiile sunt bune, exceptand politica Rusiei fata de Ucraina, pe care o condamna atat Uniunea CDU/CSU, cat si SPD. Moscova nu face mare diferente intre cele doua mari partide germane, in fiecare dintre ele avand sustinatori.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…