COVID-19, mai puţin periculos: care este condiţia
Șefii Organizației Mondiale a Sănătății au dat asigurări că, în curând, COVID-19 va trece la faza endemică, de la cea pandemică. Specialiştii români susţin însă că o condiţie ar fi să nu apară o nouă mutaţie a virusului.
Subvariantele Omicron ale noului coronavirus, mai infecțioase, dar mai puțin letale Foto: Arhivă
„Cred că vom ajunge la un punct când vom putea considera COVID-19 în acelaşi fel în care considerăm gripa sezonieră, adică o amenințare la adresa sănătăţii, un virus care va continua să ucidă, dar un virus care nu perturbă societatea sau sisteme spitaliceşti“, a declarat şeful programelor de urgenţă din cadrul OMS, Michael Ryan.
La rândul său, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS, a spus că este „foarte satisfăcut să constate că, pentru prima dată, numărul săptămânal al deceselor semnalate în decursul ultimelor patru săptămâni a fost mai mic decât cel înregistrat în momentul când am utilizat pentru prima dată cuvântul «pandemie», în urmă cu trei ani“. „Suntem cu siguranţă într-o situaţie mult mai bună astăzi decât în orice alt moment al pandemiei“, a subliniat el.
Nivelul maxim de alertă, diminuat anul acesta
Sunt șanse mari, a mai spus Ghebreyesus, ca anul acesta OMS să poată diminua nivelul maxim de alertă. Reamintim că OMS a decretat această „urgenţă de sănătate publică de interes internaţional“ pe 30 ianuarie 2020, atunci când la nivel global se înregistrau mai puţin de 100 de cazuri şi niciun deces în afara Chinei. În martie 2020, directorul general al OMS a calificat situația drept pandemie.
„Am declarat urgenţă sanitară mondială pentru a determina ţările să ia măsuri decisive, dar nu au făcut-o toate. Trei ani mai târziu, aproape şapte milioane de decese provocate de COVID-19 au fost semnalate, deşi se ştie că numărul deceselor asociate COVID-19 este mai ridicat“, a precizat șeful OMS.
Transformarea pandemiei de COVID-19 într-o epidemie depinde însă de felul în care se va comporta virusul în viitor. Potrivit prof.dr. Emilian Popovici, vicepreședintele Societății Române de Epidemiologie, „direcția de evoluție a infecției SARS-CoV-2 creionată de OMS este posibilă cu condiția ca virusul să nu genereze o variantă care să ridice probleme mai mari din perspectiva evoluției clinice și/sau a transmisibilității decât ultimele variante cu care ne-am confruntat. Până acum, de la apariția variantei Omicron, acest lucru nu s-a întâmplat, sperăm să nu se întâmple nici în continuare și, treptat, coșmarul pandemiei să se estompeze în memoria oamenilor“.
Jurma: COVID-19, de zece ori mai letal decât gripa
Din punctul de vedere al cercetătorului Octavian Jurma, prea curând nu vom scăpa de COVID-19, chiar dacă sunt semne tot mai multe că asistăm la o tranziție către o etapă endemică. „Pentru moment însă, numărul de cazuri este în a șasea săptămână consecutivă de creștere în România și COVID-19 în faza endemică a ucis săptămâna trecută 87 de români față de trei câți a ucis gripa în faza epidemică. Așadar, COVID-19 în forma endemică este de 10 ori mai letal decât gripa în forma epidemică“, a explicat acesta pe pagina sa de Facebook.
Totodată, rata de infectare este de 10 ori mai mare, a adăugat dr. Octavian Jurma: „Aceste date ne spun că nu vom putea conviețui prea curând cu COVID-19 așa cum conviețuim cu gripa (care la rândul său rămâne o amenințare majoră pentru omenire). De aceea guvernele, prin instituțiile de sănătate publică, trebuie să rămână vigilente și să protejeze populația de această amenințare care a devenit permanentă“.
Patru sunt lucrurile pe care guvernele ar trebui să le facă pentru a proteja populația: o supraveghere prin testare și secvențiere, vaccinare, tratament și o comunicare frecventă, deschisă și onestă, astfel încât populația să devină parte din soluție, explică specialistul, care afirmă că România e repetentă la toate aceste capitole, întrucât testarea și secvențierea sunt slabe, vaccinarea cu prima doză a cuprins 42% din populația eligibilă, cu booster – 14%, iar cu serul bivalent – doar 1%.
„Cu alte cuvinte, nu doar că nu am convins 70% din populatie să se vaccineze (care era obiectivul campaniei în 2020), dar am permis antivaxerilor să convingă și pe majoritatea celor vaccinați să nu se mai vaccineze sau chiar să regrete că s-au vaccinat și să prefere infectarea. Dacă acesta e un succes al Guvernului, nu vreau să aflu cum arată un eșec al Guvernului“, adaugă Jurma.
Cât privește tratamentul, mai spune cercetătorul, Paxlovid – singurul antiviral aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului – încă nu se găsește. „După trei ani de pandemie, românii au fost educați să creadă că pandemia s-a terminat, că măsurile de prevenție sunt mai nocive decât infectarea, că infectarea e preferabilă vaccinării, că gripa este un pericol mai mare decât COVID-19 și că Uniunea Europeană este o dictatură medicală de care e mai bine să ne ferim decât să o urmăm. Dincolo de numărul imens de morți, în România educația este cel mai mare eșec din pandemie și cea mai mare provocare în viitor“, conchide Jurma.
Sursa: adevarul.ro