Covaliu, detalii după scandalul de la Paris: România se luptă pentru recuperarea medaliei

Covaliu, detalii după scandalul de la Paris: România se luptă pentru recuperarea medaliei

Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a afirmat, marţi, la Paris, că instituţia pe care o conduce şi Federaţia Română de Gimnastică vor face tot posibilul pentru a obţine "dreptate", pentru sportiva Sabrina Maneca-Voinea, care nu a primit "nota pe care o merita" în finala de la sol.

Mihai Covaliu, șeful COSR. FOTO: Arhiva Adevărul

Mihai Covaliu, șeful COSR. FOTO: Arhiva Adevărul

"Se pare că dintr-o eroare de arbitraj, dintr-o interpretare, am ajuns într-o situaţie în care, rând pe rând, două sportive din România au fost dezavantajate. În primul rând, sportiva Sabrina Voinea, pentru că aici vorbim despre nota pe care a primit-o, şi care dacă era corectă, Sabrina era în poziţia în care să câştige medalia de bronz. Contestaţia pe care sportiva din America a făcut-o e regulamentară, orice sportiv poate depune o contestaţie. Nu discutăm despre nota primită de sportiva din Statele Unite, pentru că nu este treaba noastră acest lucru. În timp, cum s-a analizat evoluţia exerciţiului Sabrinei Voinea, aici sunt câteva semne de întrebare şi de ieri până astăzi s-a analizat de către toată lumea. Sunt elemente care ne fac să credem că nota putea fi mai mare, pentru că Sabrina Voinea nu a ieşit în afara suprafeţei regulamentare, de pe covor, şi acea săritură 'Popa' a fost executată absolut corect. Şi asta spun specialiştii, nu spun eu acest lucru. Sigur că se poate merge şi la TAS, Federaţia Română de Gimnastică va face aceste demersuri. Dar în primul rând acest demers trebuie făcut către federaţia internaţională. Facem tot ceea ce se poate face pentru a obţine dreptate pentru Sabrina. Suntem în contact cu specialiştii, inclusiv cu Nadia Comăneci şi cu toţi ceilalţi care pot da o mână de ajutor în a argumenta că Sabrina nu a primit nota pe care o merita", a declarat Mihai Covaliu, potrivit Agerpres.

Referitor la scrisoarea de protest transmisă Federaţiei Internaţionale de Gimnastică de COSR, adresată direct preşedintelui Morinari Watanabe, Covaliu a spus că în acelaşi timp, Federaţia Română de Gimnastică ar trebui să sesizeze forul internaţional cu privire la elementele tehnice pe care specialiştii le-au sesizat.

"Comitetul Olimpic şi Sportiv Român a făcut acest demers către federaţia internaţională de gimnastică, în care am adus în atenţie acest aspect, legat de faptul că nota Sabrinei Voinea nu ni se pare corectă. Pe de altă parte, Federaţia Română de Gimnastică trebuie să facă o sesizare către federaţia internaţională şi să atragă atenţia asupra elementelor tehnice pe care le-au sesizat şi în urma reanalizării acestora sportiva din România să primească punctajul aferent şi să se stabilească dacă are impact sau nu asupra notei finale. Considerăm că aşa trebuie să facem. Trebuie să luptăm până avem verdictul final. Până atunci trebuie să facem toate demersurile legale şi regulamentare, şi noi facem acest lucru, pentru că este un sportiv din România care a avut un exerciţiu foarte bun. Acolo sala a fost contrariată, deci nu doar românii care, să spunem, sunt subiectivi. Şi mass media internaţională astăzi consideră că exerciţiul Sabrinei a fost mult mai bun decât a fost notat. Şi aici nu discutăm despre ceea ce au făcut ceilalţi sportivi, ci doar despre faptul că sportivul din România e îndreptăţit prin valoarea sa să primească medalia de bronz", a declarat Mihai Covaliu.

Preşedintele COSR a precizat că reacţia Cameliei Voinea, mama şi antrenoarea sportivei Sabrinei Maneca-Voinea, care a anunţat retragerea din sport, este justificată prin această nedreptate, dar este convins totodată că gimnasta va continua.

"Este normal ca după o muncă de o viaţă pe care ai făcut-o pentru a îndeplini scrisul visul, făcând un exerciţiu de medalie, să ai anumite reacţii. Dar vă spun ce i-am spus aseară Cameliei Voinea. Sabrina de acum încolo, indiferent de ceea ce se va întâmpla, are de demonstrat ceva federaţiei internaţionale de gimnastică, partenerelor ei de competiţie, că este o sportivă bună şi că poate câştiga, nu medalia de bronz, ci poate chiar medalia de aur peste patru ani", a mai adăugat preşedintele COSR.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 O americancă stabilită în România, în stare de șoc: „În România găsești peste tot, în SUA nu se întâmplă așa”

2 Cea mai bună dovadă că sfârșitul lumii este aproape...

3 Procurorii DNA l-au reținut pe șeful Poliției Rutiere Maramureș

4 VIDEO War fashion / Un cecen capturat de ucraineni în regiunea Kursk purta un hanorac în valoare de 2.300 de dolari

5 Putin s-a enervat, a cerut împingerea imediată a ucrainenilor din Kursk și l-a întrerupt pe guvernatorul regiunii care făcea bilanțul teritoriului oc…