Costurile planului de pace pentru Europa. Trei scenarii posibile privind un acord în Ucraina

Costurile planului de pace pentru Europa. Trei scenarii posibile privind un acord în Ucraina

Protejarea Ucrainei și întărirea propriilor armate ar putea costa aliații europeni 3,1 trilioane de dolari în următorul deceniu, în funcție de finalul războiului, relatează Euromaidan Press , citând o amplă analiză Bloomberg.

Bloomberg prezintă trei scenarii posibile în cazul unui acord de pace FOTO SHUTTERSTOCK

Bloomberg prezintă trei scenarii posibile în cazul unui acord de pace FOTO SHUTTERSTOCK

Trump a vorbit miercuri cu președintele rus Vladimir Putin, inițiind demersurile de pace, într-un moment în care secretarul său apărării le explica aliaților europeni că vor trebui să își asume cea mai mare parte a poverii a acordului de pace.

Președintele american a spus că a fost de acord să viziteze Rusia și să-l primească la rândul său pe Putin în SUA. Cei doi lideri se vor întâlni probabil în curând în Arabia Saudită, a declarat el reporterilor din Biroul Oval. El l-a sunat apoi pe președintele ucrainean Volodimir Zelenskii pentru a-l informa cu privire la conversație.

„Dacă îl vei putea sili să oprească războiul, slavă Domnului, cu toții ne dorim asta. Dar nu prea cred că este atât de ușor de realizat”, a spus Zelenski reporterilor joi, după convorbirea cu Trump.

În acest timp, secretarul american al apărării Pete Hegseth expunea punctul de vedere al SUA la o întrevedere cu omologii săi din NATO la Bruxelles. Hegseth a spus că nu este realist de avut în vedere alăturarea Ucrainei la alianța occidentală sau recuperarea întregului teritoriu pierdut din 2014.

Hegseth a adăugat că este convins că NATO va prospera, atâta timp cât membrii săi europeni își vor juca rolul. „Acest lucru nu se va întâmpla pur și simplu”, a spus el. „Va presupune ca aliații noștri europeni să pășească în arena și să preia proprietatea asupra securității convenționale pe continent”.

Președinții americani au fost conștienți „că securitatea transatlantică aduce beneficii atât SUA, cât și Europei”, a declarat fostul secretar britanic al apărării Ben Wallace, pentru Bloomberg. „Se pare că Trump e de părere că știe mai bine. Istoria va judeca această decizie.”

„Vor avea nevoie de cineva care să știe cum să negocieze cu Kremlinul”, a apreciat Charles Kupchan, analist la Consiliul pentru Relații Externe, care a lucrat la implementarea acordurilor anterioare cu Rusia în administrația Obama.

Prețul planului de pace pentru Europa

Bloomberg Economics a analizat costurile sprijinirii Ucrainei, reconstrucției țării sfâșiate de război și apărării acesteia, precum și ale mobilizării unor mijloace de descurajare militare credibile împotriva agresiunii ruse.

Reconstruirea armatei Ucrainei ar putea costa aproximativ 175 de miliarde de dolari pe parcursul a 10 ani, în funcție de starea forțelor sale armate la momentul unui acord reglementare și de dimensiunea teritoriului pe care vor trebui să-l apere. O forță de menținere a păcii compusă din 40.000 de militari ar costa aproximativ 30 de miliarde de dolari în același interval de timp.

Cea mai mare parte a banilor ar urma să fie destinată clădirii armatelor statelor membre UE și majorării bugetului de apărare la aproximativ 3,5% din PIB, în conformitate cu ultimele discuții de la sediul NATO. Finanțarea suplimentară ar fi învestită în stocurile de artilerie, apărare aeriană și sistemele de rachete. Ar presupune întărirea granițelor estice ale UE, pregătirea armatelor din UE pentru o desfășurare rapidă și stimularea masivă a industriei europene de apărare.

„Uniunea Europeană și aliații săi au puterea și mijloacele de a cheltui și de a depăși Rusia”, a declarat Martin Selmayr, fost secretar general al Comisiei Europene și actual ambasador al UE la ONU la Roma, într-un răspuns prin e-mail la întrebări. „Ceea ce avem nevoie este mai multă voință politică.”

Bloomberg evidențiază trei posibile scenarii potențiale care ar putea remodela securitatea europeană și relațiile internaționale. Fiecare scenariu prezintă provocări și oportunități pentru Ucraina, aliații europeni și peisajul securității globale.

Scenariul de bază

Cel mai probabil scenariu prevede o înțelegere în care teritoriile ocupate în prezent rămân sub controlul rus de facto, creând o zonă de conflict înghețată similar altor zone de conflict post-sovietice. Aranjamentul ar putea include schimburi teritoriale limitate, implicând în special zone din regiunea rusă Kursk, deținute în prezent de forțele ucrainene.

Acest scenariu ar include probabil garanții de securitate pentru Ucraina, cu toate că eficacitatea acestora ar depinde în mare măsură de angajamentul viitorului lider politic de a le pune în aplicare. Acordul ar conserva suveranitatea ucraineană asupra teritoriilor neocupate, lăsând în același timp regiunile contestate într-o stare de suspensie din punct de vedere diplomatic.

Elementele cheie ale acestui scenariu includ:

Controlul rus de facto asupra teritoriilor ocupate;

Schimburi limitate de tertoriu care implică regiunea Kursk;

Garanții de securitate moderate fără apartenența la NATO;

Sprijin militar occidental în continuare, dar la nivel redus;

Asistență parțială pentru reconstrucție.

Cel mai bun scenariu

Scenariul optim pentru Ucraina ar însemna stabilirea unui cadru de securitate cuprinzător, deși Ucraina nu ar avea calitatea de membru deplin al NATO. În timp ce garanțiile de intervenție militară directă din partea puterilor occidentale par puțin probabile din cauza riscurilor de escaladare, acest scenariu prevede un sistem robust de mecanisme de răspuns rapid și de descurajare.

Acest scenariu ar cuprinde:

Angajamente bilaterale puternice de securitate din partea aliaților occidentali;

Mecanisme rapide de sprijin militar;

Capacități îmbunătățite de sancțiuni;

Dezvoltarea industriei de apărare a Ucrainei;

Cale accelerată de aderare la UE;

Suport complet pentru reconstrucție cu sprijin internațional;

Producție europeană integrată de apărare;

Emiterea comună a datoriilor UE pentru cheltuielile de apărare..

Cel mai rău scenariu

Cel mai îngrijorător scenariu implică dezangajarea prematură a SUA față de Ucraina, potențial declanșată de pierderea interesului lui Trump înainte de a ajunge la o înțelegere durabilă. Acest final i-ar lăsa pe aliații europeni cu sarcina să acopere un deficit masiv de securitate și finanțare, în timp ce se confruntă cu o Rusie care s-ar simți încurajată.

Bloomberg avertizează că, chiar dacă discuțiile inițiale de pace vor avea succes, e posibil ca acest scenariu doar să amâne o nouă agresiune rusă, în special față de statele baltice.

Acest scenariu ar putea duce la:

Retragerea completă a sprijinului militar american;

Fragmentarea unității NATO;

Creșterea influenței Rusiei în Europa de Est;

Capacitate europeană limitată de a descuraja agresiunile viitoare;

Finanțare redusă pentru reconstrucție;

Potențiale operațiuni hibride rusești în statele baltice;

Presiune economică asupra bugetelor europene de apărare;

Capacități defensive ucrainene slăbite.

Implicații economice și de securitate

Dimensiunile financiare ale acestor scenarii sunt substanțiale. Bloomberg estimează nevoile de reconstrucție ale Ucrainei la aproximativ 230 de miliarde de dolari, cu un deficit de finanțare actual de 130 de miliarde de dolari. Cerințele de cheltuieli pentru apărare în Europa ar putea ajunge la 3,1 trilioane de dolari în următorul deceniu, dacă ar trebui să compenseze sprijinul redus din partea SUA.

Sectoarele cheie precum energia, producția și construcțiile ar putea înregistra o creștere rapidă în scenarii favorabile, în timp ce cele mai defavorabile ar putea lăsa Ucraina vulnerabilă din punct de vedere economic și expusă strategic.

Condițiile actuale favorizează poziția Rusiei, Bloomberg relatând că economia de război a Rusiei poate produce echipament militar dincolo de nevoile sale din prima linie. Oficialii europeni recunosc avantajul semnificativ al forței de luptă și capacitatea industrială a Rusiei, subliniind importanța acută a unității și sprijinului occidental.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cine este judecătoarea care a intrat în complet de divergență în cazul Nordis

2 „Băieții” continuă „decojirea” lui Călin Georgescu

3 Așa ceva n-ați mai văzut / Primele imagini cu miile de tablouri și ceasuri de lux găsite la generalul Zisu...

4 „Nu știu cum a ajuns general. Era ospătar. Punea ciorbă și turna în pahare la generali. Acum are miliarde”

5 „Putin ți-a spus că vrea o înțelegere doar pentru că îi este frică de tine” / Dezvăluiri despre conversația telefonică dintre Trump și Zelenski