Costurile de finanţare ale Spaniei au ajuns la minime record
Costurile de finanţare ale Spaniei au ajuns la minime record
Randamentul titlurilor spaniole la 5 ani a coborât vineri dimineaţă la 1,78%, plasându-se pentru prima dată în ultimii 7 ani sub costul obligaţiunilor guvernamnetale americane cu maturitate similară, potrivit The Guardian.
Spania a atras joi din pieţe finanţare de 5,6 miliarde euro prin plasamente de obligaţiuni cu maturitatea la 5, 10 şi 15 ani, depăşind suma vizată iniţial, de 4,5-5,5 miliarde euro, trasnmite Reuters. Emisiunile pe 5 şi 15 ani au fost efectuate la cele mai reduse costuri înregistrate vreodată, de 1,87%, respectiv 3,55%, în timp ce randamentul titlurilor pe 10 ani vândute joi de Trezoreria spaniolă reprezintă cel mai redus nivel din ultimii 9 ani, de 3,3%.
Cele trei operaţiuni au fost suprasubscrise de 1,7-2,2 ori.
Guvernul spaniol a anunţat că vrea să profite de costurile de finanţare scăzute pentru a devansa planurile de finanţare şi a prelungi maturitatea medie a datoriei de stat prin noi emisiuni de titluri pe termen lung.
Preţurile de consum din a patra mare economie a zonei euro au scăzut în luna martie cu 0,2%, înregistrând primul declin din ultimii patru ani şi jumătate, după o creştere modestă de 0,1% în februarie, alimentând temerile privind dezvoltarea unei spirale deflaţioniste în zona euro.
Inflaţia din zona euro a încetinit în luna martie la 0,5%, minimul ultimilor patru ani, cu mult sub ţinta pe termen mediu de 2% asumată de Banca Centrală Europeană (BCE).
BCE a menţinut joi dobânda de politică monetară la 0,25%, nivel minim istoric, în pofida evoluţiei inflaţiei cu mult sub ţinta de stabilitate a băncii. Instituţia a avertizat asupra riscului de deflaţie şi a indicat că este pregătită să acţioneze printr-o nouă reducere a dobânzii cheie.
Totodată, BCE a sugerat că ia în calcul instituirea unei rate negative la depozite, pentru a încuraja băncile să crediteze, şi că este dispusă să înceapă un program de relaxare cantitativă - creşterea lichidităţii prin achiziţii de obligaţiuni din piaţă, măsură care aminteşte de strategia Rezervei Federale a SUA în anii de criză.
Sursa: realitatea.net