Costin (BNS): Cred că ministrul Muncii a fost presat să demisioneze; proiectul ordonanței salarizării bugetarilor este varză
Ministrul demisionar al Muncii, Ana Costea, era un interlocutor de calitate, un profesionist, un om care știa bine ce are de făcut, dar nu a fost lăsat să facă și probabil că a fost presat să demisioneze, a declarat, joi, pentru AGERPRES, liderul Blocului Național Sindical, Dumitru Costin.
* Ministrul Muncii și-a dat demisia
În opinia acestuia, proiectul de Ordonanță de Urgență privind salarizarea bugetarilor nu a fost ''creația'' ministrului Costea și a echipei din Ministerul Muncii, ci a fost elaborat în altă parte.
Întrebat ce părere au sindicaliștii despre demisia ministrul Muncii, Dumitru Costin a spus: "Suntem dezamăgiți!"
"Ministrul Muncii era un interlocutor de calitate, un profesionist, un om care știa bine ce are de făcut, dar din păcate nu a fost lăsat să facă ceea ce știa să facă. Am văzut-o personal eliberată de presiunea sub care a fost în ultimele luni de zile, am văzut-o eliberată acum două zile, la întâlnirea pe care am avut-o la Ministerul Muncii, la acel Consiliu Național Tripartit. Eu am fost cel care a și cerut retragerea proiectului de ordonanță. Domnia-sa, după ce a ascultat una sau două intervenții, a spus: 'Îmi asum retragerea proiectului de ordonanță și îl condiționez de depunerea mandatului meu. Nu se retrage ordonanța, demisionez!' Întrebați-vă și dvs., e la mintea lui Gâgă: ce om ar munci câteva luni, ce om politic sau ce ministru și-ar lega numele de un proiect atât de important, iar atunci când e cazul să îl duci în Guvern și să îl aprobi tu să spui — 'E copilul meu. Vreau să-l omor!'. Era clar pentru noi că nu era creația ei și a echipei din Ministerul Muncii și că a fost făcut în altă parte", a spus Dumitru Costin.
Întrebat de ce crede că Ana Costea a demisionat în condițiile în care proiectul de ordonanță a fost retras, liderul BNS a răspuns că, în opinia sa, aceasta a fost presată să demisioneze.
"Cred că a fost presată să demisioneze, pentru că, dacă acum două zile domnia-sa a anunțat public și a spus: 'Nu se retrage proiectul, demisionez', iar proiectul s-a retras, e clar că aceia care au livrat proiectul și, de fapt, i l-au pus ei în cârcă, în momentul în care ea a făcut acest gest i-au spus: 'A! Ai fost împotriva noastră?! Ia ieși tu din Guvern, dispari din peisaj'. Probabil că astea au fost discuțiile de acolo, altă explicație nu am", a explicat Costin.
Potrivit acestuia, decizia referitoare la proiectul de ordonanță ''fusese luată de la Ministerul Muncii și dusă la Secretariatul General al Guvernului".
"Ceea ce știu — și pe surse și de la unii dintre cei care se află în zona guvernamentală — este că de două luni decizia privitoare la proiectul de lege fusese luată de la Ministerul Muncii și dusă la Secretariatul General al Guvernului, aproape de Cancelaria premierului. Poate că acum, după ce doamna Costea a făcut un gest normal și onorabil — și îi urez succes în cariera sa universitară, pe care o cunoaștem și o apreciem — e bine că și-a asumat până la urmă acest gest pentru că nu văd de ce ar fi rămas undeva, într-o echipă care numai echipă nu e. Dar e normal să se întâmple lucruri de-astea când faci un Guvern cu oameni adunați de pe-aici și de pe colo și vrei să conduci România într-un an dificil, cum este acesta, 2016", a adăugat președintele BNS.
Acesta a subliniat că nu are ''mari așteptări'' de la viitor.
"Nu avem mari așteptări. Ne invită premierul (la discuții — n.r.), o să ne ducem, vedem cine o să vină ministru al Muncii, ce știe, ce poate... Așteptări nu sunt. Am spus-o și o repet de fiecare dată: Pentru mine, este cel mai slab Guvern cu care am relaționat în ăștia 26 de ani", a precizat Costin.
Referindu-se la proiectul de Ordonanță de Urgență privind salarizarea unitară în sistemul bugetar, Dumitru Costin l-a catalogat ca fiind ''o varză", care a ''compromis și a distrus ierarhii".
"Proiectul ăsta e varză. A compromis și a distrus ierarhii, tot. Acum două zile, când am ieșit din CNT (Consiliu Național Tripartit pentru Dialog Social — n. r.) am explicat că în câteva ore cât au lucrat oamenii noștri am reușit să introducem doar vreo 1.300 de ocupații din peste 3.000. Le-am introdus într-un sistem ca să putem să verificăm încrucișat ca să vedem în ce mod s-au făcut corelările, ținând cont de nivelele de pregătire, de nivelul studii, de complexitatea meseriilor, care erau principiile cuprinse și în proiectul legii Rovanei Plumb și în 284 (Legea-cadru nr.284/2010 — n. r.)... Legile alea respectau niște principii. Aici, totul era vraiște, iar pentru noi a fost clar că grila asta de salarizare care a ieșit în spațiul public a fost rodul unor discuții între niște indivizi neprofesioniști. Probabil că au încercat să închidă grila de salarizare la o disponibilitate bănească venită de la Ministerul de Finanțe. Cei de la Finanțe or fi spus: 'Ăștia-s banii pe care an putea să îi alocăm la rectificare în august pentru ajustările salariale'...Cert este că era o vraiște generalizată, se stricase tot și era clar pentru noi că fiecare minister a lucrat izolat, și-a făcut evaluările în propria curte, nu s-au păstrat niciun fel de corelări, nu s-au făcut niciun fel de evaluări interministeriale, interocupaționale, nimic. De-aia am ajuns la niște aberații, adică o spălătoreasă — cu tot respectul pentru meseria asta — era plătită la fel ca și un scafandru profesionist. Și pot să vă mai dau o mulțime de astfel de exemple aberante, oameni care nu înțeleg economia reală, nu înțeleg o mulțime de lucruri", a încheiat Dumitru Costin.
Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, Ana Costea, și-a înaintat joi demisia, care i-a fost acceptată de premierul Dacian Cioloș, potrivit unui comunicat al Guvernului remis AGERPRES.
"Am acceptat astăzi demisia doamnei ministru Claudia-Ana Costea, care mi-a fost înaintată în cursul acestei zile. În perioada imediat următoare voi înainta domnului președinte Klaus Iohannis o propunere pentru funcția de ministru al Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice', a anunțat premierul Cioloș.
Reprezentanții Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social au discutat marți, într-o ședință la Ministerul Muncii, proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. După ce ministrul Muncii, Ana Costea, a decis retragerea proiectului Ordonanței de Urgență privind salarizarea în sectorul bugetar, iar în cazul în care Executivul nu va fi de acord cu această decizie s-a arătat dispusă să își depună mandatul, vicepremierul Vasile Dîncu a declarat că proiectul privind salarizarea din sistemul bugetar se retrage și nu trebuie să intre pe ordinea de zi a Guvernului.
AGERPRES/(AS — autor: Oana Tilică, editor: Nicoleta Gherasi, editor online: Irina Giurgiu)