Costin (BNS): Blocul Naţional Sindical a avansat pachetul de reforme care vizează cinci domenii cheie

Costin (BNS): Blocul Naţional Sindical a avansat pachetul de reforme care vizează cinci domenii cheie

Blocul Naţional Sindical a avansat joi către membrii Guvernului şi către liderii politici ai coaliţiei pachetul de reforme care vizează cinci domenii cheie pentru organizaţie, a declarat, joi, preşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Dumitru Costin.

"Blocul Naţional Sindical a avansat astăzi (joi, n.r.) către membrii Guvernului şi către liderii politici ai coaliţiei pachetul de reforme pe care BNS l-a avansat şi care vizează cinci domenii cheie pentru noi, ca reprezentanţi ai lucrătorilor. Mă refer la reforma pensiilor - şi am definit tipurile de măsuri pe care le propunem. În al doilea rând, elemente care ţin de reformele fiscale din România, în al treilea rând elementele care ţin de reformele care ar viza dialogul social din România, în al patrulea rând reformele care vizează salariul minim şi mecanismele pentru stabilirea salariului minim", a declarat Dumitru Costin după întâlnirea cu premierul, la Guvern, pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Acesta a menţionat că a cincea ţintă este reprezentată de zona de tranziţie verde, digitală, unde, de asemenea, a propus "măsuri concrete care vizează acei salariaţi care sunt afectaţi de procesele de tranziţie verde sau tranziţie digitală şi, nu în ultimul rând, de nevoia ca România să investească masiv în peste 5 milioane de cetăţeni ai acestei ţări pe zona de competenţe digitale" pentru că, din informaţiile de care dispune până în acest moment, "alocările pentru acest tip de măsură sunt zero".

"Am cerut în repetate rânduri ca să mi se comunice în ce măsură există disponibilitate pentru a discuta aceste reforme, pentru că aceste reforme, odată asumate printr-un proces de negociere cu Comisia Europeană, devin obligatorii. Am explicat domnului prim-ministru cât şi celorlalţi membri ai Guvernului prezenţi faptul că există riscul ca anumite reforme pe care ei doresc să le asume fără consultarea noastră, atât a organizaţiilor sindicale, cât şi a organizaţiilor patronale, în momentul în care şi le-au asumat, să avem reacţii, unele care să ducă chiar la stoparea sau blocarea acelor reforme, iar pe cale de consecinţă, pentru că acest program - Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă intră pe alte mecanisme, pe alte condiţionări, pe monitorizări bianuale poate să fie blocat şi inclusiv banii pentru România pot fi blocaţi. Atunci, există riscul ca din această şmecherie politică şi din această aroganţă şi suficienţă politică să ne trezim că vom fi scoşi vinovaţi pentru incapacitatea lor de a dialoga şi de a găsi pe calea unor negocieri transparente, soluţii la reforme", a mai spus liderul BNS.

Dumitru Costin a subliniat că este dispus să participe la o întâlnire tehnică, astfel încât să se clarifice mai multe lucruri, iar "miercuri, săptămâna viitoare, în Parlament să se dezbată, să se dea un vot politic".

"Vă asigur că avem toată disponibilitatea, ca şi în altă dăţi, să lucrăm în perioada imediat următoare, astăzi, în seara aceasta dacă este cazul, mâine, inclusiv în weekend - pentru că ni s-a promis că vom avea acces la mai mute informaţii legate de PNRR. Astăzi l-am ascultat pe domnul Ghinea care are o dicţie destul de bună cum ne-a lecturat din notes-ul domniei sale nişte cifre alocate pe nişte măsuri. Sper să vedem documentul, lucrăm, suntem dispuşi să venim, aşa cum s-a sugerat, la o întâlnire tehnică în cursul după-amiezii zilei de luni, astfel încât, poate se clarifică mai multe lucruri şi miercuri, săptămâna viitoare, în Parlament să se dezbată, să se dea un vot politic", a subliniat preşedintele BNS.

În ceea ce priveşte mecanismul de monitorizare, Costin a menţionat că Blocul Naţional Sindical a oferit în urmă cu 30 de zile o soluţie pentru acest tip de mecanism, inspirat din modelul european.

"În ceea ce priveşte mecanismul de monitorizare, pentru că a fost un pic de tensiune între domnul Cîţu şi ceilalţi membrii ai Coaliţei şi domnul Ciolacu şi echipa PSD, le-am comunicat acestora că Blocul Naţional Sindical a oferit în urmă cu 30 de zile o soluţie pentru acest tip de mecanism. Nu am făcut altceva decât să copiem modelul european pentru că, după cum ştiţi, Comisia Europeană este obligată să raporteze de două ori pe an modul în care fiecare stat membru îşi îndeplineşte ţintele şi obiectivele de reforme asumate despre modul în care utilizează aceşti bani europeni. Am propus un mecanism similar. Asta o face Comisia în faţa Parlamentului European. Am propus un astfel de mecanism similar, am făcut nota de fundamentare, proiectul de lege se află de 30 de zile la toţi liderii grupurilor politice din Parlamentul României, indiferent de culoarea politică. Până acum nu am primit niciun feedback de la ei", a mai spus liderul BNS.

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a venit la Guvern alături de prim-vicepreşedintele PSD Sorin Grindeanu, Dumitru Costin, liderul BNS, şi Florin Jianu, preşedinte al Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 VIDEO Pe cerul Spaniei, chiar înainte de inundațiile devastatoare

3 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

4 VIDEO Fostul polițist Viorel Teacă și-a publicat talonul de pensie, deși susținea că vrea să renunțe la acest drept

5 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…