Cosmeticele care ne îmbolnăvesc. Mărci celebre și produse „no name” au în comun „riscul grav” pentru sănătate

Cosmeticele care ne îmbolnăvesc. Mărci celebre și produse „no name” au în comun „riscul grav” pentru sănătate

Zeci de produse au fost retrase de la comercializare în urma alertelor venite din țările europene. Jucării, cosmetice, electronice și electrocasnice, autovehicule, instalații decorative etc., toate reprezintă pericol pentru sănătatea și siguranța consumatorilor.

Mai multe cosmetice cu compuși chimici nocivi au fost retrase de la comercializare FOTO: Pixabay

Mai multe cosmetice cu compuși chimici nocivi au fost retrase de la comercializare FOTO: Pixabay

În fiecare zi alte și alte produse de pe rafturile magazinelor sau din depozitele operatorilor care fac comerț online sunt adăugate pe lista produselor periculoase, retrase de la comercializare din cauza riscului grav pentru sănătate sau pentru siguranța consumatorilor.

Produsele de îngrijire corporală au fost, în ultimele zile, printre „vedetele” retrase. E vorba atât de produse ale unor mărci celebre, în care consumatorii au încredere, cât și de produse „no name”.

Pe site-ul Asociației InfoCons, organizație pentru protecția consumatorilor, sunt zeci de produse apărute în alerta internațională pentru care s-a dispus retragerea de la comercializare. În majoritatea cazurilor sesizările vin din diverse țări europene.

Printre ultimele produse adăugate în lista celor cu risc grav pentru consumatori se regăsesc produsele cosmetice: șampoane, ulei de corp, soluții depilatoare etc. Toate acestea conțin compuși chimici care fie nu ar trebui să se regăsească în produs, fie sunt în cantități excesive.

Ulei de corp, șampon, soluție de albit - risc chimic

Un ulei de corp comercializat în recipiente de 200 ml, produs de Nivea, a fost retras de pe piață în 4 octombrie 2024, reclamându-se că acesta ar avea un risc chimic, nivelul de alertă fiind „risc grav”. Alerta a venit din Ungaria, proveniența produsului fiind Germania

Conform listei ingredientelor, produsul conține 2-(4-terț-butilbenzil) propionaldehidă (BMHCA), care este interzisă în produsele cosmetice. BMHCA poate dăuna sistemului reproducător, poate dăuna sănătății fătului și poate provoca sensibilizarea pielii. Produsul nu este conform cu Regulamentul privind produsele cosmetice”, se menționează în alertă. Au fost alertați distribuitorii, care trebuie să retragă produsul de pe piață și să recheme produsul de la consumatorii finali.

Un alt produs cosmetic retras în ultimele zile este un șampon produs de Schwarzkopf. Este vorba de produsul GLISS Asia Straight shampoo, care și acesta are tot risc chimic, în lista ingredientelor regăsindu-se același compus interzis a se folosi în produsele cosmetice.

Conform listei ingredientelor, produsul conține 2-(4-terț-butilbenzil) propionaldehidă (BMHCA), care este interzisă în produsele cosmetice. BMHCA poate dăuna sistemului reproducător, poate dăuna sănătății fătului și poate provoca sensibilizarea pielii. Produsul nu este conform cu Regulamentul privind produsele cosmetice”, este mențiunea privind pericolul. Data intrării în vigoare a măsurilor de retragere este 06/01/2024. Și în privința acestui produs alerta a venit din Ungaria, produsul având origine Germania.

Produse retrase de la comercializare FOTO: Infocons

Produse retrase de la comercializare FOTO: Infocons

Un alt tip de șampon, cu aceeași problemă depistată, respectiv prezența compusului chimic interzis a se folosi în produsele cosmetice, notificarea fiind făcută tot în Ungaria, este Schwarzkopf Schauma – Șampon -Seiden-Kamm Shampoo, 480 ml.

Tot BMHCA, produsul care ar putea efecte negative asupra sistemului reproducător, s-a găsit și în produsul cosmetic „Lapte de protecție solară, SUN Protect & Bronze sunscreen milk, SPF 30, 200 ml”, produs de Nivea.

Un produs venit pe piață din Regatul Unit, care de asemenea are în compoziție BMHCA și a fost retras de la comercializare, este „Veet – Benzi de ceară depilatoare, Easy-Gel voskové pásiky”.

Țara care a făcut notificarea cu privire la produsul cu cele șaisprezece benzi de ceară depilatoare și trei șervețele uleioase post-ceară este Ungaria. Și în cazul acestui produs se atrage atenția asupra riscului grav asupra sănătății.

O loțiune de albire a pielii care vine din Togo a fost de asemenea retrasă, din cauza riscului chimic.

Produsul conține hidrochinonă (valoare măsurată: 1,01 % din greutate), care este interzisă în produsele cosmetice. Hidrochinona poate provoca dermatită alergică de contact și leziuni oculare grave. Produsul nu este conform cu Regulamentul privind produsele cosmetice”, se arată în alertă.

Produsul s-a comercializat în recipiente de 500 ml, este produs la 18 august 2023 și are dată de valabilitate până în august 2026. Alerta în cazul acestui produs cosmetic a venit din Germania.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit ce scrie, cu pragmatism, Ioana Dogioiu, despre candidatul prezidențial Nicușor Dan

2 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri

3 „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate” / „Domnul Șucu Dan Viorel a fost recompensat de organele de Securitate c…

4 Infarctul poate fi prevenit / 7 simptome care apar cu o lună înainte, descoperite de experții din SUA

5 Foarte interesant!