Corupția PSD în toată scârboșenia ei!/Amănunte fără perdea despre rețeaua corupției din Ministerul Agriculturii
Un exemplu de militarizare coruptibilă în cadrul unui minister. Conform Direcției Naționale Anticorupție (DNA), ministrul PSD al Agriculturii, Adrian Chesnoiu – fost polițist -, ar fi orchestrat o rețea de trucat concursuri de angajare, om de încredere al său fiind ”Jimmy” Andrei Cristian Răducan, un alt fost polițist pe care îl adusese în minister, cu câteva luni înainte, pe post de director, dezvăluie g4media.ro .
DNA susține că, înainte de concursuri, ”Jimmy” dezvăluia pilelor subiectele de la examen. Una dintre cele patru persoane favorizate de această schemă penală era un fost ofițer STS. Cariera în administrație a lui ”Jimmy” și a soției sale sunt legate întrutotul de Chesnoiu: atât el, cât și soția sa s-au angajat, în 2017-2018, la Agenția de Finanțare a Investițiilor Rurale, în mandatul de director general al lui Chesnoiu la conducerea acestei instituții. ”Jimmy” nu a putut fi contactat – o colegă ne-a declarat că a intrat în concediu medical săptămâna trecută, atunci când G4Media.ro i-a dezvăluit rolul în rețeaua anchetată de DNA. Adrian Chesnoiu nu a răspuns întrebărilor g4media.ro .
Pe 23 iunie 2022, DNA anunța că a solicitat Parlamentului ridicarea imunității ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Chesnoiu, acuzat că ”În perioada 09 februarie – 11 aprilie 2022, (…) ar fi determinat o persoană din subordine, la vremea respectivă membru în mai multe comisii de examinare, să-i furnizeze unui coleg (persoană de încredere a ministrului) o parte din subiectele concepute pentru probele scrise ce urmau a fi susținute cu ocazia organizării a patru concursuri pentru ocuparea unor posturi de: consilier clasa I, șef serviciu, director executiv adjunct și director executiv ai unor direcții județene. Subiectele respective ar fi ajuns ulterior la patru candidați «agreați» dintre care, în urma susținerii probelor scrise și orale, doar trei au promovat concursurile respective.”
Ulterior acestei cereri a DNA, Chesnoiu și-a dat demisia, iar Parlamentul a votat în favoarea ridicării imunității sale. Drept urmare, pe 11 iulie, fostul ministru a fost pus sub acuzare pentru instigare (sub forma participației improprii) la permiterea accesului unor persoane neautorizate la informații ce nu sunt destinate publicității, în scopul obținerii pentru altul de foloase necuvenite (patru infracțiuni) și abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
Pe baza unor documente ale anchetatorilor, g4media.ro a prezentat, săptămâna trecută, detalii despre modul cum opera rețeaua de fraudare a concursurilor din minister, un rol esențial avându-l Andrei Cristian Răducan, zis ”Jimmy” – el este cel despre care anchetatorii au precizat că era ”om de încredere” al ministrului: director general în minister și cel care ar fi înmânat ”beneficiarilor” subiectele pe care aceștia trebuiau să le rezolve.
Una dintre aceste pile era un fost ofițer STS care, cu toate că ar fi primit subiectele „în mare”, nu ar fi fost în stare să ia notă de trecere, minimum 70 de puncte. În final, după mai multe negocieri și intervenții ale lui Chesnoiu, punctajul lui Sandu ar fi crescut și, începând cu data de 1 aprilie 2022, a fost angajat pe postul de şef serviciu în cadrul Ministerului.
g4media.ro a descoperit faptul că, la fel ca Adrian Chesnoiu, care a fost polițist între 2005 și 2011, o perioadă la fostul Doi ș-un sfert (Direcția care se ocupa cu depistarea polițiștilor corupți), și Răducan a ocupat aceeași funcție, dându-și demisia în 2016. Un articol de presă din 2007 prezenta o persoană cu numele său – Andrei Cristian Răducan – ca reclamant într-o speță privind drepturi bănești, angajator fiind același Doi ș-un sfert din Ministerul de Interne.
În august 2017, la câteva luni după ieșirea din rândul cadrelor de poliție, Răducan a luat concursul pentru postul de șef serviciu Control Intern și Administrativ din cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), instituție subordonată Ministerului Agriculturii al cărui director general era chiar Adrian Chesnoiu. Acesta plecase din Poliție în 2011 și intrase în administrația centrală în 2013. În prima declarație de avere ca angajat AFIR, din 2017, Răducan menționa faptul că, în anul anterior, avusese un venit de 54.000 de lei primit de la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București/Ministerul Afacerilor Interne.
După un an, în 2018, s-a permanentizat pe un post de consilier la AFIR, în cadrul Serviciului Metodologie, și soția lui Răducan, Ioana Georgiana, și ea fost polițist. La AFIR, Ioana Georgiana ajunsese, inițial, tot în 2017, prin detașare de la Asociația Cred în Viitor.
În noiembrie 2021, Chesnoiu a fost numit ministru al Agriculturii, instituție la care, după puțin timp, a ajuns, prin detașare de la AFIR, ca director general adjunct, ”Jimmy” Răducan. Pe 1 aprilie 2022, în paralel cu postul din minister, Răducan a primit o sinecură la propunerea lui Chesnoiu: membru al Comisiei Naționale pentru Compensarea Imobilelor din cadrul Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților, post remunerat cu o indemnizație de circa 5.000 de lei lunar net.
În 2018, la puțin timp după ce devenise angajat AFIR, ”Jimmy” și un coleg de serviciu au înființat Asociația Ceresport care, în mai 2019, a organizat , la București, un Campionat European de fotbal rezervat angajaților din instituțiilor omoloage din Cehia, Moldova, Italia etc. Căpitanul acestei echipe era Adrian Chesnoiu (foto sus, cu numărul 11), iar atacant central ”Jimmy” Răducan (foto sus, cu numărul 9). În final, echipa României a obținut locul 2.
În mai 2020, Chesnoiu a plecat de la conducerea AFIR pentru a candida la alegerile locale, din partea PSD, iar în iarna aceluiași an a devenit parlamentar. În noiembrie 2021 a fost numit ministru al Agriculturii.
De precizat că actualul director general al AFIR, Dorin Dumitru Opreanu, este și el fost polițist, diferența față de Chesnoiu fiind că provine de la PNL.
Săptămâna trecută, G4Media.ro a mai dezvăluit faptul că o altă persoană pentru care ar fi pus umărul Chesnoiu și ”Jimmy” Răducan era Cosmin Mihai Corobea, care, în iunie 2022, cu ajutorul celor doi, ar fi reușit să ia un concurs de angajare în Ministerul Agriculturii. Din interceptările anchetatorilor reieșea că acesta ar fi fost o pilă a lui Petre Daea, cel care i-a luat locul lui Chesnoiu după demisia acestuia. Corobea avea în telefon un număr alocat numelui ”Nasa Cami Luchi”- Camelia Luchian, soția lui Daea.
Actualul ministru a negat că ar fi avut vreo legătură cu angajarea lui Corobea. g4media.ro a sunat la Minister pentru a-l contacta pe Corobea, dar o colegă ne-a transmis că acesta a demisionat săptămâna trecută, atunci când au apărut dezvăluirile G4Media.ro. Corobea nu a răspuns unui mesaj trimis pe contul său de Facebook.