Corupția este considerată a fi la un nivel ridicat și va rămâne ridicată și în perioada imediat următoare (raport)

Corupția este considerată a fi la un nivel ridicat și va rămâne ridicată și în perioada imediat următoare (raport)

Corupția este considerată ca fiind la un nivel ridicat și va rămâne ridicată și în perioada imediat următoare, consideră consiliile de administrație din România, conform primei ediții a raportului Deloitte 'EMEA 360 Boardroom Survey: Agenda priorities across the region'.

'Principalele preocupări ale consiliilor de administrație din România în ultimele 12 luni au fost structura organizațională, eficiența și managementul operațional. Corupția este considerată ca fiind la un nivel ridicat și va rămâne ridicată și în perioada imediat următoare. Temele cele mai importante pentru următoarele 12-24 luni sunt managementul riscului, guvernanța și strategia. Reducerea costurilor continuă să fie un subiect decisiv pe agenda membrilor consiliilor de administrație în perioada următoare', a declarat Zeno Căprariu, director Deloitte România.

Sondajul prezintă punctele de vedere a 271 de directori non-executivi din 20 de țări din Europa, Orientul Mijlociu și Africa (EMEA), inclusiv România, furnizând o perspectivă asupra problemelor cu care se confruntă consiliile de administrație din regiune.

Conform sondajului, securitatea cibernetică a devenit o temă tot mai importantă pentru directorii non-executivi din regiunea EMEA.

'Pe o scară de la 1 la 5 privind gradul de conștientizare a riscului cibernetic (1 fiind punctajul cel mai mic), 48% dintre respondenți au acordat un punctaj ridicat, în timp ce 20% au acordat unul scăzut (1 sau 2). În ciuda importanței sale, mai puțin de jumătate dintre respondenți au menționat că organizația lor are, în momentul de față, un plan de acțiune în privința securității cibernetice. Doar 5% au spus că organizația lor a nominalizat un membru al consiliului de administrație ca expert în ceea ce privește securitatea cibernetică, restul considerând fie că această problemă nu ține de competența consiliului de administrație, fie că echipa executivă se ocupă de acest aspect', se arată în document.

Potrivit acestuia, transformarea securității cibernetice într-o problemă majoră se datorează, parțial, vizibilității sale în rapoartele media, dar și din cauza riscului reputațional pe care îl reprezintă pentru companiile care pot fi victime ale unui atac cibernetic. Accesul neautorizat la datele personale creează riscuri în special pentru instituțiile bancare și pentru companiile din țările cu instabilitate politică.

'Dacă ne raportăm la industrii, există câteva diferențe notabile: securitatea cibernetică ocupă un loc fruntaș pe agenda a 38% dintre respondenți din industria producătoare. În industria farmaceutică, deși jumătate dintre respondenți au un grad ridicat de conștientizare a riscului, 33% au acordat acestui subiect un punctaj scăzut. ținând cont de faptul că majoritatea proceselor de producție depind de sisteme IT, nivelul de interes scăzut este alarmant', precizează sursa citată.

Rezultatele sondajului arată că inovația ocupă un loc important pe agenda membrilor consiliilor de administrație, 60% dintre aceștia acordându-i un punctaj de la 4 la 5.

Întrebați despre viitoarele aptitudini necesare într-un consiliu de administrație, cel mai des menționate au fost experiența practică în industrie (74%) și factori care au legătură cu țintele de dezvoltare ale organizației. Cu toate că cerințele privind aptitudinile sunt la latitudinea consiliului de administrație, alte criterii care vizează diversitatea pot fi impuse de către lege sau prin codul de guvernanță corporativă.

'În România, diversitatea de gen nu este un factor semnificativ în selectarea membrilor consiliilor de administrație. Am observat, totuși, că genul este un factor important în țările în care există prevederi legale în acest sens sau în care au fost luate măsuri puternice pentru a promova diversitatea de gen în companiile publice', a adăugat Căprariu. AGERPRES


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”